Τότε που ο «γκαρντ» λεγόταν φύλαξ και ο «φόργουορντ» κυνηγός…

linardos3 copy

Του Πέτρου Λινάρδου, Ιστορικού του Αθλητισμού

Στην (ελληνική) γλώσσα του μπάσκετ έχουν πολιτογραφηθεί πλείστες όσες εγγλέζικες λέξεις (το ακριβές αμερικανικής ορολογίας). Αλλά την εποχή (εδώ και 90 χρόνια) που εφαρμόστηκε ο επίσημος «κανονισμός παιδιάς», κατά τα διεθνή κρατούντα, ο προσδιορισμός θέσεων – παικτών ήταν ποδοσφαιρικής προέλευσης, φυσικά σε αριθμητική σμίκρυνση.

Σαν να ήταν χθες...(vid, pics)

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την κατάκτηση του «χρυσού» μεταλλίου στο Βελιγράδι. Ημερομηνία σταθμός η 25η Σεπτεμβρίου για το ελληνικό μπάσκετ, που βρισκόταν για δεύτερη φορά (μετά το 1987) στην κορυφή της Ευρώπης.

Οταν η Εθνική «κατάπινε» την Ισπανία (vid)

Η Εθνική ομάδα ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα για τη πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ ύστερα από έξι χρόνια και το BasketNews παρουσιάζει τις τέσσερις μεγάλες νίκες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος απέναντι στους Ιβηρες.

Όταν οι ΗΠΑ υποκλίθηκαν στην Ελλάδα (pics)

Σαν σήμερα. Εννιά χρόνια πέρασαν από την ημέρα ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ και ο άθλος επί των ΗΠΑ (101-95) την 1η Σεπτεμβρίου 2006 στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ στο Τόκιο, παραμένει ο σπουδαιότερος σταθμός στην ιστορία της Εθνικής ομάδας.

Η μέρα που δάκρυσε και ο Θεός...

bloggif 5574356fbaadb

Μια μέρα σαν τη σημερινή (7 Ιουνίου 1993) αφήνει την τελευταία του πνοή ο Mozart του παγκοσμίου μπάσκετ, ο Ντράζεν Πέτροβιτς σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Ο Ιωαννίδης και τα... παράσιτα!

To BasketNews δανείζεται τη ρετρό στήλη του Εθνοσπόρ και σας παρουσιάζει μπασκετικά θέματα των περασμένων δεκαετιών! Ξεκίνημα με μια συνέντευξη του Γιάννη Ιωαννίδη στον Τάκη Ευσταθίου τον Μάιο του '93...

Όταν το Τορίνο έγινε Θεσσαλονίκη (vid)

aris giannakis

22 χρόνια συμπληρώνονται (16 Μαρτίου 1993) από την επική νική του Άρη στο Τορίνο και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στην Εφές Πίλσεν με 50-48.

Να τα εκατοστίσεις Ζέλικο (vid)

Zeljko Obradovic Trener

Σήμερα συμπληρώνονται 55 χρόνια από τότε που γεννήθηκε ο καλύτερος προπονητής της Ηπείρου μας βάσει τίτλων,διάρκειας και δημοτικότητας.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε τον δρόμο...

Ο Ολυμπιακός διεκδικεί εκπροσώπηση στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης και με τις τσιρλίντερς του, που βρίσκονται ανάμεσα στα τέσσερα καλύτερα χορευτικά σχήματα.  Υπάρχει θεαματική πρόοδος και στο κομμάτι αυτό που είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του μπάσκετ,