Ο Αταμάν ήρθε για να πετύχει, δεν θα συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο

ataman78

Ο Εργκίν Αταμάν αποτελεί με κάθε επισημότητα προπονητή του Παναθηναϊκού και ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τον Τούρκο τεχνικό και τις υψηλές βλέψεις που βάζει ο ίδιος για τους «πράσινους», όπως αρμόζει στην ιστορία του συλλόγου.

Ήταν γνωστό εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μονο η ανακοίνωση απέμενε για να περάσει ο Παναθηναϊκός στην... Αταμάν εποχή. Το να γράψω εγώ ή να πείτε εσείς το πόσο μεγάλος και πετυχημένος προπονητής είναι, το θεωρώ περιττό. Τα έργα και τα αποτελέσματα «μιλούν» από μόνα τους. Έχει κατακτήσει τις δύο από τις τρεις τελευταίες Ευρωλίγκες. Τελεία.

Και έχοντας να διαχειριστεί ισχυρές προσωπικότητες. Πριμαντόνες της διοργάνωσης. Μεγάλα budget. Παίκτες από το πρώτο ράφι. Και μάλιστα έχοντας βάλει το χεράκι του ώστε να εκτοξευθούν καριέρες. Ίδιοι παίκτες ήταν οι Μίτσιτς και Λάρκιν όταν πρωτοπήγαν στην Εφές και τέθηκαν στη διάθεση του Αταμάν και ίδιοι παίκτες είναι σήμερα; Ρητορικό το ερώτημα...

Από την άλλη, συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπογράφει κανείς. Πολλοί παράγοντες μπορεί να... χαλάσουν την μανέστρα μιας ομάδας και να φέρουν τα πάνω-κάτω στην πορεία μιας σεζόν. Όμως το να έχει κάποιος έμφυτη αυτοπεποίθηση και να πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να τα καταφέρει, είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Πόσες και πόσες φορές στο παρελθόν ο Αταμάν δεν εξέφραζε την σιγουριά ότι η ομάδα του θα κατακτήσει το τρόπαιο; Ακόμη και αν την στιγμή που το έλεγε (όπως πέρυσι για παράδειγμα) άλλες ομάδες φάνταζαν ως τα φαβορί.

Και ξέρετε. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει αλλιώς. Συνήθως οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών είναι πιο «ξύλινες» έχοντας ενδόμυχα στο πίσω μέρος του μυαλού το «μότο» του Γιάννη Ιωαννίδη από το Final Four του Τελ Αβίβ το 1994, όταν είχε πει «τα λίγα λόγια ζάχαρη, τα καθόλου μέλι». #not για τον Αταμάν. Ο 57χρονος προπονητής έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και έκφρασης. Είναι αυθόρμητος. Θα πει πράγματα χωρίς να τα φιλτράρει. Όχι απλά και μόνο για να τα πει, αλλά γιατί τα πιστεύει. Και δεν τον νοιάζει αν θα εκτεθεί ή αν θα τσαλακωθεί. Όπως πιστεύει και στο εκάστοτε υλικό που έχει στα χέρια του...

Προσωπικά μου άρεσε αυτή η αυτοπεποίθηση του Αταμάν τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί να μην γνωρίζει το ακριβές ρόστερ της νέας του ομάδας, μπορεί οι εκκρεμότητες να είναι πολλές, όμως είναι βέβαιος ότι θα πάρει στα χέρια του παίκτες από την αφρόκρεμα της Euroleague. Υπήρχε αλλιώς περίπτωση να οριοθετήσει ως στόχο την είσοδο στο Final Four, ακόμα και την κατάκτηση της Euroleague; Παρατραβηγμένο; Ναι. Όμως αυτός είναι ο Αταμάν. Συγγνώμη αλλά δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε κάποιον προπονητή στην Ελλάδα ή παίκτη ή παράγοντα να βάζει τόσο ψηλά τον πήχη κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ειδικά και εάν έχει προηγηθεί μια κάκιστη τριετία στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Ο Αταμάν δεν μασάει τα λόγια του. Πιστεύει ότι μπορεί να αναγεννήσει τον Παναθηναϊκό και το εξωτερικεύει. Και να σας πω κάτι; Αρκετά με τα μισόλογα. Το αν μετουσιωθούν σε πράξη ή όχι είναι μια άλλη ιστορία. Θα φανεί στο τέλος.

Το σίγουρο είναι ένα. Γνωρίζει πολύ καλά που έχει έρθει. Γνωρίζει ποιες είναι οι απαιτήσεις του συλλόγου. Γνωρίζει την τεράστια πίεση που υπάρχει στον Παναθηναϊκό. Γνωρίζει την ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα. Γνωρίζει όμως και τις δυνατότητές του. Γνωρίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Γι' αυτό και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του έδωσε τα κλειδιά της ομάδας.

Γιατί γνωρίζει ότι είναι... μανιακός με τις επιτυχίες. Και ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα της... ευρωπαϊκής ανυποληψίας που προηγήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια.

Οι βάσεις έχουν μπει. Το μπάτζετ της νέας σεζόν αρχίζει να θυμίζει τις χρυσές σελίδες της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Και φυσικά η ανυπομονησία για το νέο ρόστερ είναι μεγάλη. Και ακόμα μεγαλύτερη για την επόμενη σεζόν...