Έτοιμοι για το "χρυσό"

Τίποτα δεν σταματάει αυτά τα παιδιά και αύριο (9.15 μ.μ., ΕΡΤ-2) διεκδικούν το «χρυσό» μετάλλιο στον μεγάλο τελικό με την Τουρκία. Η Εθνική ομάδα με συγκλονιστική εμφάνιση στην τελευταία περίοδο θριάμβευσε επί της Λιθουανίας με 68-58 (29-27) και ετοιμάζεται για μία μεγαλειώδη βραδιά για το ελληνικό μπάσκετ.

Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου είχαν απίστευτα ψυχικά αποθέματα για να ξεπεράσουν την κούραση και να μη χάσουν τη χρυσή ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν. Με πρώτο και καλύτερους τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο που μετέτρεψε το β΄ ημίχρονο σε “one man show” και έσβησε τα όνειρα των Λιθουανών και τον Γιώργο Παπαγιάννη που «σκέπασε¨τα καλάθια.
Η άμυνα ήταν αυτή που γύρισε την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής ομάδας και κράτησε τη Λιθουανία κάτω από τους 60 πόντους.
 Η κούραση ήταν εμφανής από την προσπάθειας στον προημιτελικό εναντίον της Γαλλίας και ιδιαίτερα για τον Χαραλαμπόπουλο. Παρόλα αυτά, η ελληνική ομάδα δεν άφησε να της ξεφύγει ο έλεγχος του παιχνιδιού στο α΄ ημίχρονο και εκμεταλλεύτηκε την τον Γιώργο Παπαγιάννη κάτω από το καλάθι.
Στο αρχικό ξεκίνημα με 11-3, οι Λιθουανοί απάντησαν με ένα 9-0, προηγηθήκαν 12-11, αλλά ο Σκουλίδας με τρίποντο έφερε μπροστά την ελληνική ομάδα στο δεκάλεπτο.
Αμφίρροπο ήταν και το δεύτερο δεκάλεπτο, με την Εθνική να κλείνει το ημίχρονο με την ίδια διαφορά (29-27).
Η Λιθουανία ξεκίνησε με ένα 5-0 την τρίτη περίοδο (29-32), αλλά ο Χαραλαμπόπουλος με δύο βολές και δίποντο έδωσε εκ νέου το προβάδισμα (33-32). Με συνεχείς εναλλαγές στο σκορ κύλησε τρίτο δεκάλεπτο, αν και οι Λιθουανοί έδειχναν να έχουν  περισσότερες λύσεις από την περιφέρεια. Ωστόσο, η καλή άμυνα της Εθνικής, της έδωσε τη δυνατότητα να ανεβάσει ταχύτητα και παρά το τρίτο φάουλ του Χαραλαμπόπουλου, να πάρει διαφορά πέντε πόντων με τον Λούντζη και να αυξηθεί στους έξι με την τεχνική ποινή που δόθηκε στον Στομπέργκας. Η Λιθουανία κατάφερε με δύο βολές και ένα δίποντο στην εκπνοή της περιόδου να μειώσει σε 45-43.
Δύο τρίποντα από Μουράτο, Δίπλαρο κι ένα κάρφωμα από τον Παπαγιάννη μετά από εκπληκτική ασιστ του Χαραλαμπόπουλου, η ελληνική ομάδα ξέφυγε με έξι πόντους (57-51). Σ΄ αυτό το πεντάλεπτοτο πείσμα και η θέληση των «μικρών» λύγιζε σίδερα. Με την ψυχολογία στα ύψη και τη δύναμη της εξέδρας, ο Χαραλαμπόπουλος με νέο τρίποντο και τη διαφορά στους εννιά πόντους (60-51), ήταν αυτός που δεν επέτρεπε στους Λιθουανούς να τρέφουν ελπίδες για πρόκριση στον τελικό.
Όταν ήρθε και τα τρίποντο του Δίπλαρου (63-55), ουσιαστικά σφραγίστηκε και η παρουσία στον τελικό. Ο Χαραλαμπόπουλος με νέο τρίποντο εξαφάνισε κάθε ανησυχία και έδωσε διαστάσεις θριάμβου.
Η Εθνική είχε τις ίδιες προσπάθειες σε δίποντα και τρίποντα (10/29) και 18/29 βολές.
ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης 8 (1), Ντουτζίδης, Μιλεντίγιεβιτς 1, Φλυώνης, Μιχαλούτσος, Μουτράτος 65 (1), Σκουλίδας 8 (2), Χρηστίδης, Δίπλαρος 9 (3), Σκορδάς, Παπαγιάννης 15 (10 ριμπ., σε 36΄03΄΄), Χαραλαμπόπουλος 22 (3/7 τρ., 14 ριμπ. 7 ασίστ).
Η Τουρκία στον άλλο ημιτελικό νίκησε τη Βοσνία με 82-77, ανατρέποντας μία διαφορά 17 πόντων.