"Χρυσό" μέλλον με ήθος (vid)

Ό, τι και να πει κανείς γι’ αυτά τα παιδιά που γέμισαν με υπερηφάνεια όλη την Ελλάδα, είναι λίγο. Ήθελαν το «χρυσό» και τα κατάφεραν. Το άξιζαν και το Το δικαιούνταν. Τέσσερα χρόνια το κυνηγούσαν.

Είναι η «χρυσή» γενιά του ελληνικού μπάσκετ και το απέδειξαν στον τελικό απέναντι στην Τουρκία (64-61), που είχε κατακτήσει πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά όμως ήταν παρών ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που οδήγησε την ομάδα στην ψηλότερη θέση του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αναδείχθηκε δικαιωματικά MVP της διοργάνωσης

Αξίζουν σε όλους τους παίκτες συγχαρητήρια, για την ενέργεια που κατέθεσαν και κατάφεραν να γυρίσουν ένα παιχνίδι που φαινόταν να γέρνει προς την μεριά των Τούρκων.

Απίστευτα αποθέματα δυνάμεων και άρνηση να χάσουν αυτό που τόσο ήθελαν. Ο τελικός στο τελευταίο δεκάλεπτο, με φινάλε θρίλερ.. Όταν οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου αποφάσισαν να παίξουν την άμυνα που ήταν μέχρι τώρα; Το σήμα κατατεθέν, άρχισε και η ολική ανατροπή. Είχαν δεχθεί 37 πόντους στο α΄ ημίχρονο και ήταν πολλοί. Η εικόνα άλλαξε στο β΄’ ημίχρονο, όταν ανέβασε την απόδοσή του και ο Γιώργος Παπαγιάννης και ο Διονύσης Σκουλίδας που πέρασε «χειροπέδες» στον Κορκμάζ, ο οποίος πέτυχε τρεις πόντους στο β’ μέρος.

Η Τουρκία ήταν καλύτερη στο α΄ ημίχρονο και επέβαλε το ρυθμό της. Κατάφερε να χαλάσει τη δημιουργία της ελληνικής ομάδας, που είχε μόνο 3 ασίστ στο διάστημα αυτό, αλλά και 11 λάθη, γεγονός που τη γέμισε με άγχος και εκνευρισμό.

Η άμυνα των Τούρκων ήταν προσαρμοσμένη πάνω στους Χαραλαμπόπουλο, Παπαγιάννη και κοντά στο καλάθι δεν είχαν φθορά. Άφησαν τα ελεύθερα σουτ και από τη στιγμή που δεν υπήρχε η ανάλογη ευστοχία, το βάρος έπεσε στον Χαραλαμπόπουλο, που ήταν όμως μόνος.

Ο Κορμάζ που είχε μείνει στους δύο πόντους στον προηγούμενο αγώνα με την Ελλάδα, έκανε ό, τι ήθελε στο διάστημα αυτό και από νωρίς οι γείτονες πήραν μία διαφορ.α δέκα πόντων (19-9).

Όταν ο αρχηγός της ομάδας μείωσε τη διαφορά στους τέσσερις πόντους (21-256), οι Τούρκοι αντέδρασαν ψύχραιμα και ανέβασαν τη διαφορά στους 12 πόντους με την οποία έληξε και το ημίχρονο (25-37).

Η εικόνα άλλαξε στο τρίτο δεκάλεπτο, καθώς η ελληνική ομάδα ξεκίνησε αποφασισμένη να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Η διαφορά κατέβηκε πάλι στους 4 πόντους (35-39) και από τα μισά της περιόδου είχε και το μπόνους των βολών. Αυτό το ξέσπασμα που (38-41), δεν είχε συνέχεια και η Τουρκία ξέφυγε πάλι δέκα πόντους (48-38).

Όταν Μιλεντίγιεβιτς ισοφάρισε στο 37΄(48-48) και στο 3΄42΄΄έδωσε το προβάδισμα (57-54), τίποτα πλέον δεν μπορούσε να σταματήσει τους έφηβους που με ολύμπια ψυχραιμία στις βολές έφτασαν στον θρίαμβο.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61.

ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης 3, Μιλεντίγιεβιτς 8 (2), Φλυώνης 2, Μουράτος 2, Σκουλίδας 8 (2), Χρηστίδης, Δίπλαρος; 6, Παπαγιάννης 12 (15 ρ., σε 32΄43΄΄), Χαραλαμπόπουλος 23 (2/4 τρ., 8 ριμπ., 4 ασιστ, σε 40 λεπτά συμμετοχής).

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Γιώργος Παπαγιάννης συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη πεντάδα.

Η Λιθουανία κατέκτησε την τρίτη θέση, νικώντας στον μικρό τελικό τη Βοσνία με 74-49.