Αυτή είναι ελληνική υπερηφάνεια

 

Βλέψεις ακόμη και για το «χρυσό» έχει η Εθνική ομάδα, μετά τη σημερινή επιτυχία απέναντι στη δυνατή Γαλλία (67-59), κάτι που έθεσε ως στόχο και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Σίγουρο είναι ότι αυτά τα παιδιά έχουν το μέταλλο για να χαρίσουν κι άλλες μεγάλες στιγμές και δεν έχουν πει την τελευταία λέξη.

Αύριο  στο Βόλο  παίζουν στον ημιτελικό με τη Λιθουανία (9.15, ΕΡΤ-2) και  επιζητούν τη ρεβάνς από την ήττα στον όμιλο της πρώτης φάσης.

Για το πάθος και το πείσμα αυτών των παικτών είναι άδικο να γίνει διαχωρισμός, αφού όλοι έχουν συμβάλει στις τελευταίες επιτυχίες. Όμως η Εθνική ομάδα διαθέτει δύο σούπερ σταρ, που την ανεβάζουν επίπεδο και παρασύρουν και τους υπόλοιπους για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. 

Ο λόγος για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο πρώτος έφτασε σε «τριπλ νταμπλ» (13 π., 13 ριμπ., 11 ασίστ σε 37΄ συμμετοχής)) και ήταν η προσωποποίηση της δημιουργίας,  ενώ η στατιστική δεν αποδίδει και την δουλειά που έκανε στην άμυνα.

Ο δεύτερος ήταν  ο παίκτης που κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια (21 π., 13 ριμπ., σε 31 λεπτά)και αποδείχθηκε περίτρανα ότι στην ομάδα αυτή κανόνας πρέπει να είναι να «ακουμπάει»  η μπάλα σε κάθε επίθεση στον Παπαγιάννη. Είναι ο πιο γρήγορος ψηλός στην Ευρώπη, έχει καλό σουτ και αν αξιοποιείται, όπως σήμερα, η Εθνική γίνεται ακατανίκητη μέσα στη ρακέτα.

Η νευρικότητα και από τις δύο πλευρές ήταν φανερή στο πρώτο ημίχρονο. Ο ι Γάλλοι προσπάθησαν να παρασύρουν με το γρήγορο ρυθμό τους την ελληνική ομάδα, η οποία είχε βασικό προσανατολισμό στην επίθεση να μεταφέρει κοντά στο καλάθι την μπάλα και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ανέλαβε το ρόλο αυτό, Με 10 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο και με την αξιοποίηση του Παπαγιάννη, η Εθνική πήρε και μία διαφορά τεσσάρων πόντων στ16΄(26-20). Οι Γάλλοι είχαν λύσεις έξω από τα 6.75 στο διάστημα αυτό (5/10). Το εκρηκτικό ξεκίνημα της Εθνικής στο τρίτο δεκάλεπτο συνοδεύτηκε με ένα 11-0 (45-32) και έδωσε στους «μικρούς» περισσότερη αυτοπεποίθηση. Η διαφορά έφτασε στους  14 πόντους στο 27΄(52-38, αλλά η Γαλλία την κατέβασε στους έξι (52-46), για να απαντήσει με  τρίποντο ο Σκουλίδας (55-46). Στην αντίδραση των «τρικολόρ» (57-52).

Η Εθνική έδειξε ψυχραιμία και μία φάση με πρωταγωνιστή σε άμυνα και επίθεση τον Παπαγιάννη (κάρφωμα), η διαφορά έφτασε εκ νέου στο σ+9 (61-52). Ο «ψηλός» ήταν για μία ακόμη φορά ο αποδέκτης (63-52) και ουσιαστικά στο σημείο αυτό κρίθηκε ο αγώνα, για να ακολουθήσει κι ένα τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου για το «κερασάκι».

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 34-32, 55-46, 67-59.

ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης, Ντουτζίδης, Φλυώνης 5, Μιχαλούτσος, Μουράτος 5, Σκουλίδας 8 (1), Χρηστίδης 1, Δίπλαρος 8 (1), Παπαγιάννης 21, Χαραλαμπόπουλος 13 (2/8 τρ.).

Η Λιθουανία για να προκριθεί στον ημιτελικό νίκησε με την ψυχή στο στόμα τη Γερμανία 73-71, ενώ η Τουρκία επικράτησε της Σερβίας με 90-79 και παίζει στον άλλο ημιτελικό με τη Βοσνία που νίκησε την Ισπανία 7-64.

Το αφιέρωμα στον Χαραλαμπόπουλο

Αναμφισβήτητα ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι ο παίκτης που κλέβει την παράσταση στο Βόλο και  η FIBA ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον «ολ αράουντ» παίκτης της Εθνικής ομάδας. Δείτε το βίντεο.