Η... ζώνη του Μαρκόπουλου

timeout-paok
 
Δεν θα τον χαρακτηρίζαμε αγχωμένο. Σίγουρα όμως, προβληματισμένο. Αυτή την εικόνα εξέπεμπε ο Σούλης Μαρκόπουλος, στην σημερινή (22/02) συνέντευξη Τύπου, ενόψει της εντός έδρας αναμέτρησης με τη Καβάλα. Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των ερωτήσεων είχε σχέση με την απώλεια του Ντόνι ΜακΓκραθ, την επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ, τα plays που… πρέπει να αλλάξουν.
 
Πριν από κάμποσες εβδομάδες, ο Σούλης Μαρκόπουλος – σε μία από τις λίγες φορές όπου πραγματικά άνοιξε τη ψυχή του – υποστήριξε ότι «η δουλειά του προπονητή είναι μοναχική». Ο Μαρκόπουλος αποφεύγει να ξεδιπλώσει δημοσίως τα συναισθήματά του κι όταν (του) γίνονται σχετικές ερωτήσεις, πάντα βρίσκει έναν τρόπο για να ξεγλιστρήσει. Αυτή τη τακτική ακολουθεί εδώ και (τουλάχιστον) 40 χρόνια, όπου βρίσκεται στον χώρο του μπάσκετ. Αποφεύγει επίσης να μιλήσει για θέματα τακτικής. Θεωρεί ότι, αν το κάνει, θα φανεί σαν να επιδιώκει να… «κάνει φιγούρα», πέραν της πάγιας άποψής του ότι «ο κόσμος δεν θα καταλάβει τα περισσότερα, εξάλλου δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει».
 
Σήμερα, αναγκάστηκε να μπει σε ζητήματα τακτικής, λόγω της απώλειας του Ντόνι ΜακΓκραθ, χωρίς βέβαια να εισέλθει σε λεπτομέρειες. «Δεν είναι μόνο το ότι έφυγε ένας παίκτης. Μια ομάδα δομείται σε διάφορα πλάνα και ο ΜακΓκραθ ήταν μέσα σε όλα. Ηταν βασικός κρίκος. Πλέον, πρέπει να βρούμε άλλες ισορροπίες», είπε.
 
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ρωτήθηκε για τα κριτήρια της απόφασης για τη μη απόκτηση παίκτη. Είναι αλήθεια ότι (επίσης)απέφυγε να ακολουθήσει τη συνηθισμένη τακτική των προπονητών. Του τύπου… «εγώ θα ήθελα, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά». Είπε κάτι πιο έξυπνο. «Ακόμη και για να πάρεις μια ζώνη, κάνεις σχεδιασμούς. Αν πάει με το παντελόνι, με τα παπούτσια, με το σακάκι. Κάθε προπονητής θα ήθελε τους καλύτερους παίκτες. Κανείς θα πει όχι, αν είναι να έρθει ένας παίκτης που θα βελτιώσει την ομάδα. Αλλά, θα την βελτιώσει; Υπάρχει μια δομή στην ομάδα. Αν ασφαλώς σου πουν ότι μπορεί να έρθει ο Κόμπι Μπράιαντ, εκεί δεν αποφασίζεις  αν ταιριάζει ή όχι. Αν είναι λάθος, θα φανεί στο αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης και το οικονομικό».
 
Στη πραγματικότητα, οι λόγοι της (επί του παρόντος) απόφασης για τη μη ενίσχυση της ομάδας, έχουν (πρώτα) οικονομικές (και δευτερευόντως) αγωνιστικές προεκτάσεις. Οι οικονομικές έχουν να κάνουν με τις πληρωμές απέναντι στους τωρινούς παίκτες, με τις υποχρεώσεις απέναντι σε παλιούς πιστωτές (σ. σ. οι οποίοι εντάχθηκαν στο άρθρο 99, υπάρχει καθυστέρηση στη πληρωμή τους και πρέπει άμεσα να πάρουν χρήματα). Αγωνιστικά, στον ΠΑΟΚ θέλουν να δουν την ανταπόκριση του Ουίλιαμ Χάτσερ. Ο Αμερικανός θα αποκτήσει έναν διαφορετικό ρόλο σε σχέση με αυτόν που είχε. Μέχρι πρότινος, ο Ντόνι ΜακΓκραθ ήταν ο παίκτης που «κουβαλούσε» τη μπάλα, που έφτιαχνε τα plays. Πλέον, αυτή η μεγάλη ευθύνη… πέφτει στο κεφάλι του Χάτσερ.
 
Συνεπώς, ακολουθεί μια μεταβατική περίοδος, όπου ενδεχομένως στον ΠΑΟΚ να νιώσουν, έτσι όπως ένιωθαν το καλοκαίρι, όταν βρίσκονται σε στάδιο δημιουργίας της ομάδας. Όπως παραδέχθηκε άλλωστε, όλα θα κριθούν στα πλέι οφ. Εκεί οι άνδρες ξεχωρίζουν από τα παιδιά. «Εκεί βλέπεις τα στοιχεία του παίκτη. Όχι τη στατιστική του, αλλά το πώς λειτουργεί στο γήπεδο», είπε.