«Δεν ζηλεύουμε και δεν παρακαλάμε»

 
 
Είναι αλήθεια ότι, όταν ο Μπάνε Πρέλεβιτς οριοθετούσε ως στόχο την οικονομική εξυγίανση και τα «κεφάλια» του αγωνιστικού τμήματος μιλούσαν για σεβασμό και όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες, ο Κώστας Χαραλαμπίδης έλεγε… «θεωρώ ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από τις υπόλοιπες ομάδες». Κι έτσι, είχε βάλει τον πήχη ψηλά.
 
Εκείνη την εποχή, ο Δικέφαλος βρισκόταν στην αφετηρία μιας προσπάθειας και ο ίδιος ο 37χρονος γκαρντ… στο κρεβάτι του πόνου. Ήταν η εποχή που έδινε μάχη με τον χρόνο ώστε να επανέλθει έπειτα από σοβαρό τραυματισμό στην ωμοπλάτη, αλλά δεν έχασε τη πίστη του. Ακολούθησε η εντυπωσιακή πορεία με νίκες απέναντι στον Άρη (στο Παλέ), στον Ολυμπιακό και η διατήρηση του αήττητου στο PAOK SPORTS ARENA, όπου αισίως ο ΠΑΟΚ έφθασε το 9/9. «Δεν είναι κάτι που είχα πει, έτσι απλά για να το πω. Αυτή την εντύπωση σχημάτισα, ζώντας την ομάδα στις προπονήσεις, βλέποντας τον τρόπο λειτουργίας», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ «LIBERO 107.4» και στην εκπομπή «Baskecity». Πάντως, δεν δήλωσε δικαιωμένος, άσχετα του ότι έχει… εκατό λόγους, να νιώθει. «Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τον Παναθηναϊκό στην έδρα μας. Δεν είναι εύκολο, μη θεωρήσουμε πως γίναμε Σικάγο Μπουλς, αλλά αυτή η ομάδα βήμα με το βήμα αποκτά τον χαρακτήρα που πρέπει για να μπορέσει στο μέλλον να είναι σημείο αναφοράς στο ελληνικό μπάσκετ», έκρινε
 
Στη πορεία, ο ΠΑΟΚ δεν πέρασε λίγα. Είχε τις… φουρτούνες του με τους σοβαρούς τραυματισμούς (σ. σ. Χάτσερ, Μαργαρίτη), την φυγή του Ντόνι ΜακΓκραθ, την αποχώρηση του Δημήτρη Χαριτόπουλου. Παρά τις δυσκολίες, ο ΠΑΟΚ (αγωνιστικά) δεν αλλοιώθηκε. «Ελπίζω να μην συνεχίσουμε να αιμορραγούμε. Είναι αλήθεια ότι έχουμε ατσαλωθεί, έχουμε συσπειρωθεί», είπε και η κουβέντα οδηγήθηκε με μαθηματική ακρίβεια, σε αυτό το καλό κλίμα που συνεχώς τονίζουν, όλοι όσοι έχουν ρόλο στον ΠΑΟΚ. «Εχω περάσει από πολλές ομάδες, έζησα πολλά αποδυτήρια, αυτό που συμβαίνει είναι μοναδικό. Ό,τι συμβαίνει στα παρασκήνια, εμφανίζεται στο προσκήνιο. Θέλω να πω ότι, δεν είναι διαφορετικά τα παρασκήνια από αυτά που βλέπεται στο γήπεδο. Είμαστε πραγματικά μια οικογένεια, ο ένας τραβάει και παίζει για τον άλλο. Και δίχως να έχουμε πιάσει εξαιρετικά επίπεδα απόδοσης, βλέπετε τα αποτελέσματα. Εφυγε ο Ντάνι κι ενώ το παιχνίδι της ομάδας βασιζόταν επάνω του, είδατε ότι επειδή η ομάδα έχει πολλούς άξονες, συνεχίζει να αποδίδει. Ο Λάζαρος είναι το σημείο αναφοράς της ομάδας… Εχουμε τονώσει την αυτοπεποίθησή μας κι όταν έχεις διαδοχικές νίκες, αισθάνεσαι νικητής», σημείωσε.
 
Αναζητώντας τον πολυτιμότερο και τον φυσικό ηγέτη αυτής της ομάδας… «εξ’ ορισμού είναι ο Λάζαρος», απάντησε, με την εξής υποσημείωση: «Όταν όμως τελειώσει η χρονιά, θέλω να μείνει το ότι είμαστε πολλοί Ελληνες και τα καταφέραμε με παιδιά που δεν είχαν πολλές παραστάσεις». Εξάλλου, αυτό θέλει και ο Λάζαρος ο οποίος – ευθύς εξαρχής – ήταν ένθερμος υποστηρικτής του αγωνιστικού project του ΠΑΟΚ.
 
Ο Χαραλαμπίδης στάθηκε και στη θετική έκπληξη που του προκάλεσε, η απόφαση της διοίκησης να μην προχωρήσει στην απόκτηση του αντικαταστάτη του Ντόνι ΜακΓκραθ.
 «Δεν ξέρω. Ίσως η στάση της διοίκησης ξένισε όσον αφορά στο να μην αποκτήσει άλλον παίκτη. Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Εμείς μετά τη φυγή του Ντάνι, μιλήσαμε και είδαμε ότι μπορούμε να καλύψουμε εκ των έσω την απώλεια. Αν θέλω να ερμηνεύσω τη διοίκηση, βρίσκεται σε ένα σκεπτικό εξυγίανσης, ήθελε να κρατήσει τις ισορροπίες, υπήρχαν και κάποια ηθικά θέματα όπως να πληρωθούν τα παιδιά που είναι εδώ και προσπαθούν», απάντησε.
 
Ρωτήθηκε και για κάποιους παίκτες. Όπως για παράδειγμα για τους Τσαϊρέλη, Μαργαρίτη. «Αρχικά η επιλογή ξένισε, διότι οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες δεν είχαν ρόλο βασικού στην Α1…», ρωτήθηκε. «Πιστεύω πως για αυτόν τον λόγο ο κόουτς είναι τόσα χρόνια σε υψηλό επίπεδο. δεν ήταν τυχαίες επιλογές. Τους έχει δοθεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι παιχνιδιού, είναι εξαιρετικοί, όλοι μας προσπαθήσαμε να εντάξουμε τα παιδιά στη φιλοσοφία της ομάδας. Όλα τα παιδιά ανταποκρίνονται σε υπερβολικό βαθμό», απάντησε και στη κουβέντα «έπεσε» το όνομα «Λίνος Χρυσικόπουλος». «Ο Λίνος είναι μεγάλο πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ, δεν του έχουν δοθεί οι ευκαιρίες, από την άλλη και ο Λίνος δεν έφτασε στο επίπεδο σκέψης και αγωνιστικό ώστε να σταθεί σε μια ομάδα. Ο ΠΑΟΚ του προσφέρει μία ευκαιρία και πιστεύω θα την αρπάξει από τα μαλλιά. Εγώ πιστεύω πως θα βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Ο Λίνος δεν είναι για μία φάση, έναν αγώνα, μία χρονιά. Δε πρέπει να τον πτοεί τίποτα»
 
Η συζήτηση κατέληξε στον χαμηλό αριθμό φιλάθλων που πηγαίνουν στο PAOK SPORTS ARENA. «Δεν παρακαλάμε κανέναν», φώναξε για να συμπληρώσει. «Εγώ περιμένω τον κόσμο. Έρχονται ακαδημίες, πολλά παιδιά και αν μπορούσαμε να γεμίσουμε το γήπεδο με αυτόν τον τρόπο θα ήταν το ιδανικό. Το βασικό στοιχείο είναι να δημιουργήσουμε παιδιά με αθλητικό πνεύμα. Είδαμε ακαδημίες να μας περιμένουν για αυτόγραφα και να χαίρονται. Όσοι δεν το χαίρονται να μην έρχονται. Είναι κρίμα, εμείς δεν παρακαλάμε κανέναν».
 
Εξάλλου, στον χθεσινό (24/02) αγώνα με τη Καβάλα, συνέβησαν δύο (ξένα για… ελληνικά γήπεδα) περιστατικά. Καταρχήν, στο άκουσμα των ονομάτων των τριών διαιτητών δεν ακούστηκε γιουχάισμα, ενώ χειροκροτήθηκαν και πολλά καλάθια της Καβάλας.