"Αναγέννηση" μέσω ΠΑΟΚ

Ο Ντόνι ΜακΓκραθ εντάχθηκε στη συνομοταξία των παικτών που πέτυχαν την «αναγέννηση» της καριέρας τους μέσω του ΠΑΟΚ, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερα συμβόλαια σε άλλες ομάδες. Για να ακριβολογούμε, ο Αμερικανός με ιρλανδικό διαβατήριο είναι ο 8ος κατά σειρά – μόνο για τη τελευταία 4ετία – που επανήλθε στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μέσω του Δικεφάλου. Δεν αποκλείεται, ο Ουίλιαμ Χάτσερ να γίνει ο ένατος…

Ο Κρις Μονρό ήταν ο πρώτος της σχετικής συνομοταξίας. Ο Αμερικανός αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ την περίοδο 2009-10. Ο Σούλης Μαρκόπουλος επέλεξε τον 28χρονο (τότε) γκαρντ, αφού τον είχε θαυμάσει – λίγους μήνες νωρίτερα – στους αγώνες του Αμαρουσίου με τη Ροάν. Μετά τον ΠΑΟΚ, ο Μονρό εξασφάλισε συμβόλαιο στην Αρμάνι Μιλάνο.

Ο Κένι Γκρέγκορι δεν αποτέλεσε κάποιο είδος «ανακάλυψης». Είχε αγωνιστεί και παλιότερα στον ΠΑΟΚ, είναι αλήθεια όμως ότι επέστρεψε στο PAOK SPORTS ARENA, σε μια περίοδο όπου η καριέρα του είχε πάρει τη κατιούσα. Είχε προηγηθεί μια μέτρια σεζόν με την Εφές Πίλσεν στην Ευρωλίγκα. Μετά τον ΠΑΟΚ, συνεργάστηκε με τη Βαλένθια, ενώ τη περίοδο 2010-11 πήρε ένα καλό συμβόλαιο στην Ολίμπια Λουμπλιάνα του Γιούρι Ζντοβτς.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Ο νυν αρχηγός της ομάδας, αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2009-10 και αποχώρησε στα μέσα της επομένης, αφού τα χρήματα που του πρόσφερε η Κίμκι ήταν πάρα πολλά για να τα αρνηθεί. Θυμίζουμε ότι, όταν ο Δικέφαλος επέλεξε τον Παπαδόπουλο, πολλοί είχαν χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή.

Το πιο τρανό παράδειγμα, είναι η περίπτωση του Ρόουλ Μάρσαλ. Για το ταλέντο του Αμερικανού, ουδέποτε εκφράστηκε αμφιβολία. Αντιθέτως, υπήρχαν ενδοιασμοί για τον χαρακτήρα του. Βλέπετε, είχε γρονθοκοπήσει αντίπαλό του, τη περίοδο που αγωνίζονταν στη Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ με αποτέλεσμα να καταγγελθεί το συμβόλαιό του, ενώ είχε «μαλώσει» με τους προπονητές του, σε Βαλένθια και Βιλερμπάν. Ο ΠΑΟΚ τον «έκλεισε» σε… τιμή ευκαιρία. Με 80.000 δολάρια. Μετά το τέλος της σεζόν 2010-11, ο Μάρσαλ εξασφάλισε ένα ποσό περί των 350.000 ευρώ στο Καζακστάν και φυσικά, έλυσε το «οικονομικό».

Την ίδια σεζόν, ένας ακόμη παίκτης εξασφάλισε το υπόλοιπο της καριέρας του, μέσω του ΠΑΟΚ. Ο Ρόμπερτ Ντόζιερ δεν υπήρξε ανακάλυψη του Δικεφάλου, αφού είχε προηγηθεί η συνεργασία του με τον Κολοσσό Ρόδου. Ωστόσο, ένας σοβαρός τραυματισμός τον κράτησε στην… injury list, παρότι είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποθεραπείας. Με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και την επόμενη σεζόν, εξασφάλισε συμβόλαιο στην γαλλική Σολέ, εισπράττοντας σχεδόν τα πενταπλάσια χρήματα σε σχέση με αυτή που είχε πάρει από τον ΠΑΟΚ.

Στη λίστα αυτών των παικτών, μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τον Τόμας Ντελινινκάιτις. Είναι αλήθεια βέβαια ότι, ο Λιθουανός γκαρντ αγωνίστηκε στην ομάδα περίπου έναν μήνα. Ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε από την ισπανική Μούρθια, όπου η αγωνιστική χρονιά του (2009-10) δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Μετά την ολοκλήρωση εκείνης της χρονιάς με τον Δικέφαλο – όπου τα πήγε περίφημα – εξασφάλισε διετές συμβόλαιο στην Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά και θέση στην Εθνική Λιθουανίας!

Όσο για τον Ντιόντε Κρίστμας; Ο Αμερικανός αγωνίζονταν σε ένα… χωριό της Τσεχίας και η πρόταση του ΠΑΟΚ ήταν κάτι σαν «μάννα εξ’ ουρανού» για τον ίδιο. Αξιοποίησε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Σε αντίθετη με τις παραπάνω υποθέσεις, στη περίπτωση του Κρίστμας, ήταν επιλογή του ΠΑΟΚ να μην συνεχίσει τη συνεργασία μαζί του. Στο Ρέθυμνο έπραξαν το αντίθετο και φυσικά, δικαιώθηκαν.