Το κέρδος, το πλήγμα και το project

timeout-paok
 
 
Επιβεβαίωση των κανόνων της λογικής περιλάμβανε η τελική εξέλιξη της υπόθεσης ΜακΓκραθ. Η λογική ήθελε, ουδεμία από τις δύο πλευρές να θέλει την οδηγήσει της υπόθεσης των δικαστηρίων της ΦΙΜΠΑ. Ως είθισται, ΠΑΟΚ και παίκτης κατέληξαν σε συμφωνία τη τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία των μεταγραφών για την Ευρωλίγκα. Το όφελος του ΠΑΟΚ υπολογίζεται στις 70.000 ευρώ, αφού πέρα από τα 50.000 αποζημίωσης, ο ατζέντης του παίκτη παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση προμηθειών που του όφειλε η ΚΑΕ.
 
Η συμφωνία – δικαίως – χαρακτηρίζεται επωφελής για τον ΠΑΟΚ που είχε διαπιστώσει ότι ο ΜακΓκραθ θα έκανε τα πάντα για να παίξει – από φέτος – στην Ευρωλίγκα. Γνώριζε ότι ο Αμερικανός δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει το συμβόλαιο των 350.000 ευρώ στην Ζαλγκίρις Κάουνας. Οι επιτελείς του Δικεφάλου είχαν υπομονή, επιμονή στις απαιτήσεις τους και στο τέλος, πήραν αυτό που ήθελαν. Το αγωνιστικό πλήγμα ήταν δεδομένο από την ημέρα που ο ΜακΓκραθ επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος και αναχώρησε για τη Λιθουανία. Παίκτης που θέλει να φύγει, φεύγει. Το θέμα είναι, τι μπορείς να κερδίσεις από τη φυγή του.
 
Η απόφαση του ΠΑΟΚ δεν προβλέπει την ενίσχυση του αγωνιστικού τμήματος. Προσέξτε: Δεν είπαν… «να δούμε πώς θα πάει η ομάδα και βλέπουμε», αλλά ξεκαθάρισαν ότι «δεν θα γίνει οποιαδήποτε ενέργεια. Ετσι θα συνεχίσει η ομάδα». Στην επιχειρηματολογία τους, αναφέρουν δύο λόγους. Αγωνιστικά, θέλουν να δουλέψουν πάνω σε συγκεκριμένα project. Το μεγαλύτερο ακούει στο όνομα «Λίνος Χρυσικόπουλος». Δεν έχουν άδικο, αν συνυπολογιστεί ότι ο συγκεκριμένος παίκτης θεωρούταν ένας από τους καλύτερους νεαρούς παίκτες στην Ευρώπη, προ διετίας. Γι’ αυτό υπέγραψαν μαζί του, συμβόλαιο διάρκειας έως το καλοκαίρι του 2015. Κυρίως όμως, οι στόχοι του ΠΑΟΚ δεν σχετίζονται με την κατάκτηση συγκεκριμένης θέσης στο πρωτάθλημα. Η δημιουργία μιας ομάδας που σε βάθος διετίας θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τίτλο, είναι ο βασικότερος αγωνιστικός στόχος. Και πέραν του Χρυσικόπουλου, υπάρχουν οι Τσαϊρέλης, Νικολόπουλος, Θεωδοράκος, Κασελάκης, Αμπαράς, Βαρυτιμιάδης. Οι δύο τελευταίοι είναι 19 ετών, ο Κασελάκης διανύει τα 21 και οι τρεις πρώτοι είναι 25 ετών.
 
Στα κριτήρια της απόφασης για μη ενίσχυση, σχετίζεται και το οικονομικό. Με τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν από την παραχώρηση του Ντόνι ΜακΓκραθ, ουσιαστικά διασφαλίζονται οι υπόλοιποι παίκτες, μερικοί εκ των οποίων είχαν μείνει πίσω στο κομμάτι των πληρωμών. Τους καταβλήθηκε ένα σημαντικότατο μέρος των οφειλόμενων, θα εισπράξουν άμεσα το σύνολο των οφειλών. Κι όταν μια ομάδα είναι πληρωμένη, εξασφαλίζεται η ηρεμία στα αποδυτήρια, πράγμα που βρίσκεται στην ανώτατη βαθμίδα των επιθυμιών των μελών της διοίκησης, αλλά και του τεχνικού επιτελείου.