Μένει ως έχει και… ρισκάρει

markopoulos-bane-stauropoulos
 
 
Σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, ο ΠΑΟΚ «έχασε» δύο βασικότατους παίκτες. Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς, ο Ντόνι ΜακΓκραθ – πέρα από πρώτος σκόρερ και πασέρ του Δικεφάλου – «έβγαζε» 40πτα και συνολικά είχε 36,1 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Ο Δημήτρης Χαριτόπουλος ήταν στο παρκέ (περίπου) 19 λεπτά σε κάθε αγώνα, προσφέροντας 8,9 πόντους και 9,2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Αυτές οι αγωνιστικές απώλειες χαρακτηρίζονται άκρως σημαντικές, ωστόσο, στον ΠΑΟΚ έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε προσθήκες.
 
Είναι σαφές ότι τούτη η απόφαση εμπεριέχει ρίσκο, σημειώνεται όμως ότι είναι συλλογική και λήφθηκε για την «διατήρηση του άριστου κλίματος στην ομάδα». Αυτό το επιχείρημα κατατέθηκε, για πρώτη φορά, στην προχθεσινή (12/02) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κ. κ. Μπάνε Πρέλεβιτς, Τέλης Ζουρνατζίδης, Αρης Καρακούσης. «Θα διαφυλάξουμε το εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα, σαν κόρη οφθαλμού», ειπώθηκε. «Το καλό κλίμα, είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας», είχε τονίσει ο Μπάνε Πρέλεβιτς.
 
Δεδομένης της απόφασης, ένα πρόχειρο συμπέρασμα είναι ότι, ο ΠΑΟΚ κατεβάζει τον πήχη των αγωνιστικών στόχων. Βέβαια, αν κανείς αναζητήσει επίσημες τοποθετήσεις σχετικές με αγωνιστικούς στόχους θα διαπιστώσει το εξής: Στο μυαλό του προέδρου της ΚΑΕ, Μπάνε Πρέλεβιτς, στόχος είναι η εξυγίανση και μόνο. Στο αντίστοιχο του τεχνικού διευθυντή της ΚΑΕ, Νίκου Σταυρόπουλου, είναι… «να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ αξιοπρέπεια, να είναι ανταγωνιστικός και να έχει τον σεβασμό όλων». Ο Σούλης Μαρκόπουλος ουδέποτε οριοθέτησε συγκεκριμένο αγωνιστικό στόχο, απλά μίλησε για νίκες. 
 
Το καλό κλίμα σε μια ομάδα διατηρούν τρεις παράγοντες. Η διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ των παικτών, οι νίκες και φυσικά οι πληρωμές. Και είναι προφανές ότι η αρχική απόφαση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ για τη μη ενίσχυση της ομάδας, σχετίζεται με τον τελευταίο παράγοντα. Όπως εξάλλου έχει σχέση με το αρχικό πλάνο της ομάδας, όπως αυτό είχε καταστρωθεί το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο περιλαμβάνει έντονο ελληνικό στοιχείο. «Το να πάρεις έναν παίκτη δεν είναι κάτι απλό. Πρέπει να έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ώστε να ταιριάξει στην ομάδα. Πρέπει να έχει τον χαρακτήρα ούτως ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το καλό κλίμα», σημείωσε ηγετικό στέλεχος της ΚΑΕ.
Τονίζεται εξάλλου ότι «μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα αποκτήθηκε ο Λίνος Χρυσικόπουλος που είναι σημαντικότατο project για την ομάδα».