• Α1
  • Posted

Άξιος ο ΠΑΟΚ πήρε τη 3η θέση

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την 3η θέση καθώς επιβίωσε στο… θρίλερ της Πυλαίας έναντι του Πανιωνίου. Ο Δικέφαλος επικράτησε με 84-80 δια χειρός Κώστα Χαραλαμπίδη ο οποίος πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση. Ο Πανιώνιος ολοκλήρωσε μια αποτυχημένη χρονιά και παρότι βρέθηκε κοντά στην ανατροπή, αυτοκτόνησε στο τελευταίο λεπτό με μοιραίους τους Κάρτερ, ΜακΚόλουμ.

Το παιχνίδι ήταν πάντως μια πραγματική διαφήμιση του μπάσκετ καθώς τα είχε όλα. Ανατροπές και απίστευτο φινάλε, καθώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κερδίσει ένα παιχνίδι, εκεί που έμοιαζε χαμένο χάρη στον… εξαφανισμένο (για περίπου 39 λεπτά) Κούπερ. Ο Πανιώνιος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο πρώτο δεκάλεπτο, ακολουθώντας την γνωστή συνταγή. Όπως συνηθίζει, ο Κάρτερ έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Κούπερ με φυσική συνέπεια η έλλειψη οργάνωσης στην επιθετική δραστηριότητα του ΠΑΟΚ. Επιθετικά, οι «κυανέρυθροι» έδωσαν μπάλες στον Λάνγκφορντ ο οποίος απέναντι στον Μπόγρη τελείωσε όλες τις επιθέσεις που ανέλαβε, ενώ κέρδισαν και όλες τις προσωπικές μονομαχίες. Έτσι από νωρίς έχτισαν μια διαφορά (3-12, 4’). Και τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί ακόμη καλύτερα γι’ αυτούς, αλλά ο Κώστας Χαραλαμπίδης φρόντισε να κρατήσει τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι. Ο αρχηγός του Δικεφάλου πέτυχε 11 πόντους σε έξι λεπτά, ακυρώνοντας την ξεκάθαρη πρόθεση του Πανιωνίου να κάνει… Ό,τι έκανε πριν από τρεις ημέρες στην έδρα του. Το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 20-27 για τον Πανιώνιο, συνέπεια και της κακής αμυντικής λειτουργίας των γηπεδούχων.

Έχοντας χαμηλώσει το σχήμα του από το τέλος της πρώτης περιόδου και με ζώνη προσαρμογής, ο ΠΑΟΚ συνέχισε να ροκανίζει τη διαφορά στις αρχές της δεύτερης περιόδου, έχοντας ως όπλο και την αποτελεσματικότητά του στους αιφνιδιασμούς (σ. σ. στο ημίχρονο είχε 6/7!), λόγω των κακών επιστροφών του Πανιωνίου. Πήρε πολλά από τον Μαργαρίτη και στις δύο πλευρές του παρκέ κι έφτασε στην απόλυτη ανατροπή καθώς προηγήθηκε με 33-31 (16’). Ο Δέδας εγγυήθηκε για το μακρινό σουτ και η διαφορά έφτασε έως και στους έξι πόντους (43-37, 19’). Ο Πανιώνιος κρατήθηκε στο παιχνίδι χάρη στον Ντούβνιακ ο οποίος στις αλλαγές στα σκριν έμενε με ψηλό και «τρυπούσε» τη ρακέτα του Δικεφάλου, τελειώνοντας και όλες τις φάσεις. Το σκορ του ημιχρόνου ήταν 43-41, καθώς ο ΜακΚόλουμ σκόραρε σε buzzer beater. Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ είχε να κάνει με το κομμάτι των συνεργασιών (σ. σ. 4) που ήταν λιγότερες από τα λάθη (σ. σ. 6), ενώ ο Πανιώνιος έχοντας πάρει πολλά σε οργανωτικό επίπεδο από τον Μπατή, βασίστηκε στην επιθετική δεινότητα των Λάνγκφορντ-Ντούβνιακ που έδωσαν από 12 πόντους, συνολικά τους 24 από τους 41 της ομάδας τους.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε και στο 3ο δεκάλεπτο. Ο Πανιώνιος ήλεγξε τα ριμπάουντ, δεχόταν με ευκολία όμως καλάθια στον αιφνιδιασμό. Οι φιλοξενούμενοι πήραν πολλά από τον Σίμτσακ είτε σε επιθετικά ριμπάουντ, είτε σε σκοράρισμα. Ο δε ΠΑΟΚ βασίστηκε στην επιθετική δεινότητα του Πέιν και οι δύο ομάδες συνέχισαν χέρι-χέρι (62-60, 30’). Ίδιο σκηνικό και στη τελευταία περίοδο, παρά τις δύο απόπειρες του ΠΑΟΚ να ξεφύγει στο σκορ (68-64 και 71-67), αφού ο Πανιώνιος είχε τις απαντήσεις με τον Κάρτερ. Έχοντας μάλιστα και τη ψυχολογία, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 74-77, 56 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Κι εκεί που έδειχναν να ήταν σε θέση ισχύος, ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο Κάρτερ έδωσε το δικαίωμα στον Τσόχλα να ευστοχήσει σε μια ελεύθερη βολή και στην επίθεση, ο Κούπερ του έκλεψε τη μπάλα. Ο Αμερικανός – έκανε κακό παιχνίδι – επιδεικνύοντας απίστευτη αυτοπεποίθηση σταμάτησε έξω από τα 6,75 και εκτέλεσε για το 78-77 υπέρ του ΠΑΟΚ. Στην επόμενη φάση ο Ντούβνιακ υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ και ο επίλογος γράφτηκε δια χειρός Κώστα Χαραλαμπίδη ο οποίος με 6/6 βολές (σ. σ. και 17/17 συνολικά!) χάρισε τη νίκη, αλλά και τη 3η θέση, στον ΠΑΟΚ.

Δεκάλεπτα: 20-27, 43-41, 62-60, 84-80

ΠΑΟΚ: Πέιν 15(1), Κούπερ 8(1), Χαραλαμπίδης 25 (2), Τσόχλας 5, Τσαϊρέλης 7, Δέδας 8(2), Μαργαρίτης 10(2), Καλές 1, Μπόγρης, Κασελάκης 5(1).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: ΜακΚόλουμ 13, Ντούβνιακ 18(1), Κάρτερ 12(2), Μίλμπουρν 7, Αθανασούλας 2, Μπατής 2, Λάνγκφορντ 16(1), Μίσελ, Σίμτσακ 10, Σαλούστρος.