• Α1
  • Posted

Ο «Φράγκι» έβαλε τη σφραγίδα του

Η καθολική επικράτηση του Παναθηναϊκού στον «τελικό χωρίς αύριο», σταματάει και το γαϊτανάκι των ανακοινώσεων για τη διαιτησία. Έτσι όπως εξελίχθηκε (από αγωνιστικής πλευράς) ο πέμπτος τελικός, δεν δίνει αφορμές για άλλες αντιπαραθέσεις και διαμαρτυρίες.

Ο Παναθηναϊκός «κτύπησε» στο σημείο που δεν περίμενε ο Ολυμπιακός. Πήγε σε ψηλό σκορ το παιχνίδι και ξέφυγε από την προσφιλή του συνήθεια να το κρατάει χαμηλά για να ελέγχει το ρυθμό. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν περίμεναν τέτοια παραγωγικότητα από τους αντιπάλους τους.
Οι δύο τελευταίοι αγώνες έχουν την προσωπική σφραγίδα της προσωπικότητας του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Επιστράτευσε τις εμπειρίες τόσων χρόνων ως παίκτης. Γαλουχημένος σε αμέτρητα ντέρμπι και σε ειδικές καταστάσεις, προετοίμασε ιδανικά την ομάδα γι’ αυτές τις συναντήσεις. Διαχειρίστηκε σωστά τα συναισθήματα, μετά τη συντριβή στο ΣΕΦ και την ήττα που ακολούθησε στο ΟΑΚΑ.
Ο «Φράγκι», ο Διαμαντίδης, ο Φώτσης, η «παλιοσειρά» των τίτλων, ήξεραν πώς να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, απέναντι μάλιστα σε έναν αντίπαλο που έδειχνε πιο φρέσκος και με περισσότερες λύσεις.  
Εδώ, η Ρεάλ πήγαινε τρένο όλη τη χρονιά και έχασε την ευρωλίγκα από το πάθος και την μαχητικότητα της Μακάμπι. Αυτά τα στοιχεία κατέθεσε και ο Παναθηναϊκός την Τετάρτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ και στέφθηκε για δεύτερη χρονιά νταμπλούχος.
Ο Αλβέρτης κατάφερε να εμφυσήσει την αυτοπεποίθηση, τη συσπείρωση, χαρακτηριστικά που αποδεικνύεται ότι σ΄αυτό το επίπεδο είναι πιο σημαντικά και από τα τεχνικά γνωρίσματα που ασπάζονται με ευλάβεια πολλοί από τους επαγγελματίες προπονητές.
Αποδεικνύεται ότι Νο. 1 είναι η ψυχολογία σε τέτοιους αγώνες και αυτή καλλιεργήθηκε στο έπακρο από τον  «Φράγκι». Άλλωστε αυτό φαινόταν και από την ηρεμία του στον πάγκο, αλλά και από τις δηλώσεις του, αποφεύγοντας τη μιζέρια και ην γκρίνια.
Όταν ο πρόεδρός του έδινε το «σόου» του μετά το μπρέικ των «ερυθρολεύκων» στο ΟΑΚΑ, ο Αλβέρτης δεν συμμεριζόταν την εκτός αποδυτηρίων ατμόσφαιρα και έλεγε ότι «για 30 λεπτά είμασταν αλλού» και έδινε συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό.

Τους «χάλασε» το μυαλό

Από την άλλη, ο Μπαρτζώκας παρασύρθηκε από το κλίμα που δημιουργήθηκε από τους προέδρους του για τη διαιτησία και ο εκνευρισμός επηρέασε και την ομάδα, που προσέγγισε με λάθος τρόπο τους δύο τελευταίους αγώνες. Η νίκη στο ΟΑΚΑ και η απόκτηση πλεονεκτήματος παρέσυρε τους «ερυθρόλευκους». Πίστεψαν ότι ο τίτλος κρίθηκε επειδή κέρδισαν έναν αγώνα στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να τους «χαλάσει» το μυαλό με τις εξωαγωνιστικές τακτικές, τη στιγμή που αυτό το κλίμα άφηνε ανεπηρέαστη την ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Η συμπεριφορά προς Διαμαντίδη - Σπανούλη

Επίσης, ένα ακόμη δείγμα της συσπείρωσης του Παναθηναϊκού, είναι και ο τρόπος με τον οποίο προστάτευε τον Δημήτρη Διαμαντίδη ολη τη χρονιά και το πόσο πίστευε στην αξία του. Δεν τον άφησε εκτεθειμένο ποτέ κι αυτή την εμπιστοσύνη την εισέπραξε ο αρχηγός του, με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί στους τελικούς. Ένιωθε φοβερή αυτοπεποίθηση και σιγουριά, παρότι είχε ανύπαρκτη βοήθεια από τους υπόλοιπους περιφερειακούς.
Αρχηγός ο Δημήτρης Διαμαντίδης, αρχηγός και ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά διαφορετική αντιμετώπιση ως προς την στήριξη του δεύτερου από τον κόσμο του Ολυμπιακού.
Ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης, ο παίκτης που οδήγησε σε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους τον Ολυμπιακό, αυτός που έκανε και το μπρέικ στο τέλος στο ΟΑΚΑ, δέχεται απίστευτη εκ των έσω κριτική. Δικαιολογημένα να νιώθει απογοητευμένος, όταν εισπράττει την αγνωμοσύνη.