• Α1
  • Posted

Με άμυνα... Ευρωλίγκα

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε άμυνα… Ευρωλίγκα, βασίστηκε στο τρίποντο και προκρίθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος καθώς επικράτησε του ΠΑΟΚ στο Παλατάκι με 65-72. Οι «πράσινοι» μπορούν να κρατήσουν την επιθετική δεινότητα των Διαμαντίδη, Κάρι, την καλή αμυντική λειτουργία του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά έχουν και αρκετά προβλήματα να λύσουν...

Ο Παναθηναϊκός επένδυσε όλα του τα λεφτά στο τρίποντο και η εξέλιξη του πρώτου ημιχρόνου εξαρτιόταν από την αποτελεσματικότητά του. Ο δε ΠΑΟΚ είχε την ίδια φιλοσοφία σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Προσπάθησε και κατάφερε να θωρακίσει τη ρακέτα του, δίνοντας υποχρεωτικά ελεύθερα μακρινά σουτ στους αντιπάλους. Επιθετικά, ο Ντι Τζέι Κούπερ συνέχισε το… βιολί του και ουδόλως προβληματίστηκε από το μαρκάρισμα του Ράιτ. Το ότι ο Αμερικανός δεν είχε διπλάσιο αριθμό ασίστ στο πρώτο ημίχρονο, ήταν συνέπεια της αποτελεσματικότητας των συμπαικτών του στις εκπληκτικές πάσες που τους έδωσε. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Γιώργος Μπόγρης που τελείωσε τις πέντε από τις έξι μπάλες που πήρε. Έτσι ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 16-10 (9’), αλλά ο Παναθηναϊκός – εκεί που είχε 1/7 προσπάθειες τριών πόντων – αντέδρασε με δύο εύστοχα τρίποντα και ισοφάρισε στο δεκάλεπτο με 16-16.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος επέλεξε ψηλό σχήμα στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, αλλά τα σχέδιά του αποδείχθηκαν ανεπιτυχή. Ο Μπόγρης δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Μαυροκεφαλίδη και ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 21-28 (14’). Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ανακάτεψε εκ νέου τη τράπουλα, επανέφερε τους Κούπερ-Χαραλαμπίδη και ο Δικέφαλος έκανε ένα εκρηκτικό τελευταίο εξάλεπτο. Με σερί 11-0 και ηγέτη τον Μπόγρη προηγήθηκε με 32-28 (17’), αλλά και με 35-30 (19’). Όπως συνέβη όμως και στο τέλος της πρώτης περιόδου, ο Ραμέλ Κάρι απάντησε με δύο εύστοχα τρίποντα και με καλάθι του Ούκιτς οι «πράσινοι» είχαν τη πρωτοπορία (37-38) στο τέλος του ημιχρόνου.

Ο Παναθηναϊκός του δευτέρου ημιχρόνου θύμισε την ομάδα που έφτασε μια ανάσα από το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Τσάκιζε κόκκαλα στην άμυνα και μετέτρεψε μια άκρως επιθετική ομάδα (σ. σ. ΠΑΟΚ) σε ένα σύνολο που χώλαινε να βρει διαδρόμους προς το καλάθι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ του δευτέρου ημιχρόνου μετά βίας σημείωσε 28 πόντους. Επιθετικά, ο Παναθηναϊκός βασίστηκε στο τρίποντο και βλέποντας την καλή όψη του νομίσματος ξέφυγε με 48-58 (29’), αφού Μπράμος και Κάρι σημάδευψαν σωστά έξω από τα 6,75. Ο Κούπερ φρόντισε να κρατήσει ζωντανό τον ΠΑΟΚ (53-58, 30’), αλλά στη τελευταία περίοδο, οι «πράσινοι» έπαιξαν άμυνα για σεμινάριο, καλύπτοντας έτσι την επιθετική αναποτελεσματικότητά τους. Ο Δικέφαλος περιορίστηκε στους τέσσερις πόντους από το 30’ έως και το 39’ κι έτσι ο Παναθηναϊκός – έχοντας ως όπλο και τα επιθετικά ριμπάουντ έχτισε μια διαφορά έντεκα πόντων (55-66, 34’). Ενδεικτικό της επιθετικής αναποτελεσματικότητας των δύο ομάδων ήταν ότι αυτό το σκορ παρέμεινε για τουλάχιστον τρία λεπτά. Αυτό «βόλεψε» τον Παναθηναϊκό που έφτασε στη νίκη εισπράττοντας αρκετά από τον φυσικό του ηγέτη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Δεκάλεπτα: 16-16, 37-38, 53-58, 65-72

ΠΑΟΚ: Πέιν 8(1), Κούπερ 14(2), Χαραλαμπίδης 10(2), Τσόχλας, Βουτσίτσεβιτς, Τσαϊρέλης 11(1), Δέδας 5(1), Μαργαρίτης 5, Μπόγρης 10, Κασελάκης 2.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 6(2), Κάρι 17(5), Φώτσης 3(1), Ούκιτς 8, Μαυροκεφαλίδης 5(1), Διαμαντίδης 17(3), Γκιστ 8(2), Γιάνκοβιτς, Λάσμε 3, Μασιούλις, Ράιτ 5.