• Α1
  • Posted

Και οι δύο έχουν πρόβλημα

Για τον Άρη, η εξέλιξη του παιχνιδιού και το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ομάδας ήταν μέρος της φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση μιας προβληματικής κατάστασης. Για τον Ολυμπιακό, απλά η νίκη. Πέραν αυτών, οι δύο ομάδες δεν νομιμοποιούνται να κρατήσουν κάτι περισσότερο, εκτός κι αν θέλουν να βλέπουν μόνο τη μία όψη του νομίσματος.


Αυτά τα παιχνίδια, συνήθως, είχαν αθλητική ένταση, παλμό και αρκετό κόσμο στο γήπεδο. Τούτη τη φορά είχε λίγα περισσότερα από 1500 άτομα στις κερκίδες και απόλυτη ησυχία στο πρώτο μέρος. Ακόμη και οι ψίθυροι ακουγόντουσαν. Απόδειξη του απόλυτου… ξενερώματος που βιώνουν οι φίλοι του Άρη με τη καταστροφική πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας και τη μετάλλαξη της αντίστοιχης μπασκετικής από διεκδικητή στόχων σε αδιάφορο κομπάρσο ενός αγωνιστικού μαραθωνίου. Ακόμη και η τοποθέτηση του Μίλαν Μίνιτς επί τούτου, ήταν ενδεικτική. «Ποιος είναι ο στόχος του Άρη;», ρωτήθηκε. «Δουλεύουμε για να κερδίσουμε», ήταν η απάντηση. Ούτε λόγος για 6άδα, πώς άλλωστε. Ο Άρης βρίσκεται στη 10η θέση της βαθμολογίας, διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ της Α1, άσχετα αν αυτό χαρακτηρίζεται πενιχρό συγκριτικά με άλλες εποχές.


Μετά από ένα ελπιδοφόρο πρώτο ημίχρονο, ακολούθησε η κακή συνήθεια των 19-20 πόντων σε διάστημα ενός 20πτου και εικόνα μιας (αν όχι) κακής, (τουλάχιστον) προβληματικής ομάδας. Ο Μίνιτς επιστράτευσε τον παράγοντα της κούρασης. «Μετά από ένα σημείο, το σώμα δεν ακούει. Στο δεύτερο ημίχρονο χάσαμε ενέργεια και μυαλό. Δεν είχαμε καλή κυκλοφορία της μπάλας γιατί μας έβγαλαν τα ποιντ γκαρντ από το παιχνίδι, δεν είχαμε κίνηση χωρίς τη μπάλα, δεν είχαμε πόντους στο transition. Τα παιδιά έδωσαν το μάξιμουμ, είχαμε 13 ασίστ, μας πλήγωσαν τα επιθετικά ριμπάουντ και φυσικά τα 22 λάθη ήταν πάρα πολλά. Βελτιωθήκαμε στις βολές όπου για πρώτη φορά είχαμε 83%», είπε μεταξύ άλλων. Βέβαια, ο Άρης εκτέλεσε μόλις 10 βολές, ενώ στον τομέα της βελτίωσης, το πρωτάθλημα πλησιάζει προς το τέλος του και όσοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στο Παλέ προσδοκώντας τη βελτίωση, δεν βλέπουν πολλά. Παραμένουν μάρτυρες μιας προβληματικής εικόνας και σε κάθε παιχνίδι υποβάλλονται σε σκοτσέζικα ντους. Ο Άρης έχει τα χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος με 1424 πόντους συνολικά και περί των 67.8 πόντων ανά αγώνα!

Ο Νίκος Γκίκας εκτίμησε ότι για τον Άρη ακολουθούν πέντε τελικοί. Βέβαια το ερώτημα είναι, πως αιτιολογείται αυτός ο χαρακτηρισμός; Οι «κίτρινοι» απέχουν τρεις βαθμούς από τον 6ο ΚΑΟΔ (σ. σ. έχουν το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία) και τέσσερις από τη 5η Κηφισιά. 

«Τα προβλήματα και ο απαιτούμενος χρόνος»

Δεν είμαστε βέβαιοι για το ποιος θα πρέπει να νιώθει περισσότερο προβληματισμένος. Αν ο Ολυμπιακός έχει στόχο την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τίτλου, θα πρέπει να αλλάξει άρδην την εικόνα του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στα προβλήματα και στην έντονη παρουσία 20χρονων παιδιών στο ρόστερ. «Είχαμε πρόβλημα στον τομέα της αμυντικής προσέγγισης του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο. Κακές συνεργασίας, επιτρέπαμε το drive και άδεια ρακέτα. Στο δεύτερο ημίχρονο ανεβάσαμε την πίεση, κάναμε παγίδες και αναγκάσαμε τον Άρη να πετύχει 19 πόντους. Αυτό έκρινε το παιχνίδι, ενώ επιθετικά δεν ήμασταν σε καλή μέρα. Δεν είχαμε υπομονή, βιαζόμασταν να τελειώσουμε το παιχνίδι», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για την προβληματική εικόνα που παρουσιάζει και ο Ολυμπιακός, απάντησε ότι «αυτό που λέτε είναι σχετικό. Παίξαμε με τη Μπαρτσελόνα έχοντας έλλειμμα από βασικούς γκαρντ και δίχως τον Σπανούλη που παίζει 28-30 λεπτά. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κυνηγήσαμε τα παιχνίδια μέχρι τέλους. Βάλαμε αρκετούς νεαρούς, έχουμε έξι παιδιά κοντά 20 ετών, που για να αντέξουν το βάρος τα φανέλας του Ολυμπιακού και να είναι αποτελεσματικοί χρειάζονται χρόνο. Δεν φθάνουν οι εκλάμψεις, χρειάζεται διάρκεια και συνέχεια. Ξέρουμε βέβαια ότι οι νίκες μετράνε. Πάντως, σε αυτά τα παιχνίδια λείπει το κίνητρο που σημαίνει ότι πρέπει να το βρούμε μέσα από τους αγώνες», είπε.