Απορρίφθηκε η ένσταση!

Όσο και αν πίστευαν ότι θα δικαιωθούν, ο αθλητικός δικαστής της Ευρωλίγκα προσγείωσε απότομα τους «ερυθρόλευκους» και αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση που είχαν καταθέσει μετά το ματς από τη Σιένα.

Το σκεπτικό της αποφασης είχε δύο σκέλη. Πρώτα ότι οι δύο ομάδες ΔΕΝ γνώριζαν ότι είχε κολλήσει το χρονόμετρο και έπαιξαν το ματς κανονικά και από την άλλη ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δύο ευκαιρίες για να σκοράρουν. Πρώτα με τον Χάινς και μετά το καλάθι του Μπράουν, όταν ο Λο επιχείρησε τρίποντο αλλά δέχτηκε το «στοπ». Κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν ίδια περίπτωση με αυτή του αγώνα Γκέτινγκεν-Μπεσίκτας.

Αναλυτικά το σκεπτικό:

Κρίθηκε ότι και οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν το αβαντάζ που τους δόθηκε από το κολλημένο ρολόι: οι Πειραιώτες είχαν περισσότερο χρόνο για την τελευταία τους επίθεση, που κατέληξε στην προσπάθεια του Κάιλ Χάινς. Επίσης στον έξτρα χρόνο είχαν την ευκαιρία να πάρουν τάιμ-άουτ και να επιχειρήσουν ένα σουτ που θα μπορούσε να τους δώσει τη νίκη. Από την άλλη ο Μπόμπι Μπράουν μπορούσε να φτάσει μέχρι το αντίπαλο καλάθι και να σκοράρει με λέι-απ. Με άλλα λόγια το πρόβλημα στο χρονόμετρο δεν λειτούργησε υπέρ της μιας από τις δύο ομάδες.

Δεν υπάρχουν αθλητικοί λόγοι που να χρίζουν την επανάληψη του αγώνα, η οποία θα είχε κι άλλες συνέπειες. Ο Ολυμπιακός είχε δύο ευκαιρίες να σκοράρει στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα και η επανάληψη του αγώνα θα δώσει στους "ερυθρολεύκους" μια ακόμη ευκαιρία να διεκδικήσουν τη νίκη.

Μια ένσταση θα ήταν άδικη διότι θα είχε έρθει μέσω έγγραφης καταγγελίας (και όχι εντός του αγωνιστικού χώρου) λόγω ενός προβλήματος που προκλήθηκε από τον εξοπλισμό του γηπέδου του Ολυμπιακού.

Καμία ομάδα δεν πήρε πλεονέκτημα με άδικο τρόπο. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν είχαν ευστοχήσει είτε ο Χάινς, είτε ο Λο ή αν είχε αστοχήσει ο Μπράουν.

Το τελικό σκορ κρίνεται επομένως ότι δεν προήλθε από κάποιο λάθος και η παρέμβαση του αθλητικού δικαστή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μέσω των γεγονότων ή των κανονισμών.

Η απόρριψη της ένστασης σημαίνει ότι απορρίπτονται και οι υπόλοιπες ενστάσεις (όπως αυτή της Σιένα) που κατατέθηκαν.
Υπογραμμίστηκαν βασικές διαφορές που αφορούν το παιχνίδι της Γκέτινγκεν με την Μπεσίκτας (που επαναλήφθηκε πέρσι), το οποίο δεν ευσταθεί ως υπερασπιστική γραμμή περί δεδικασμένου. Σε εκείνο το παιχνίδι και συγκεκριμένα στην τελευταία φάση η μπάλα ήταν ζωντανή μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, ενώ το πρόβλημα στο χρονόμετρο λειτούργησε αποκλειστικά υπέρ της γηπεδούχου ομάδας που είχε έξτρα χρόνο να σκοράρει.

Αυτό σημαίνει ότι το ο Ολυμπιακός θα παίξει σε λίγη ώρα στο Τελ Αβίβ με ρεκόρ 1-3, ενώ η Σιένα διατήρησε το αήττητο 4-0!
«Ο Λο είναι μεγάλη απουσία. Πρόκειται για σημαντική απώλεια για εμάς, όπως και αυτή του Πάουελ. Δεν είναι τελικός αυτό το παιχνίδι, πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού βρισκόμαστε ακόμη στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας. Έχουμε ετοιμαστεί για να αγωνιστούμε σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες σε όλη την Ευρώπη. Οι απουσίες δεν μπορεί να αποτελέσουν δικαιολογίες για εμάς» ήταν τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος συνέχισε:

«Ποτέ δεν μπορεί αυτός ο μεγάλος σύλλογος να είναι ευκαιρία για κανέναν, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται. Καμία ομάδα στο Top 16 δεν είναι εύκολη αντίπαλος. Αντιμετωπίζει πίεση, καθώς θέλουν να είναι στο Final 4. Και εμείς έχουμε πίεση και περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με τη Σιένα. Και εμείς θέλουμε να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρωλίγκα», ενώ για το ματς με τη Σιένα, είπε:

«Δεν υπάρχουν οδυνηρές ήττες κατά τη γνώμη μου. Φτάσαμε στο +5 και έγιναν απίθανα πράγματα για να χάσουμε. Και από εμάς και από το χρονόμετρο. Μεσολάβησε το παιχνίδι στην Πάτρα και τώρα κοιτάμε το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχουμε μαζί μας τον Σερμαντίνι, σε σχέση με το προχθεσινό παιχνίδι, αλλά δεν έχουμε τον Λο».

Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται και ο πρόεδρος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο οποίος ακολουθεί πιστά την ομάδα και την στηρίζει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει: «Είναι ένα παιχνίδι σημαντικό και πάρα πολύ κρίσιμο για εμάς. Πρόκειται για ματς κομβικής σημασίας για την συνέχεια του γκρουπ, αλλά και για την αναπτέρωση του ηθικού της ομάδας. Θέλουμε τη νίκη που θα είναι σημαντική για την εξέλιξη του γκρουπ, αλλά σίγουρα θα μας βοηθήσει και ψυχολογικά» συμπλήρωσε ο Κώστας Παπανικολάου που αναζητά τα... πατήματά του.

Πρόσωπο της βραδιάς θα είναι ο Γκιόργκι Σερμαντίνι, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες αποτελούσε μέλος της Μακάμπι αλλά από τη στιγμή που έμεινε ελεύθερος συμφώνησε με τον Ολυμπιακό: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι εδώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Είναι, άλλωστε, και το παιχνίδι της εβδομάδας για την Ευρωλίγκα. Δεν είναι, όμως, το παιχνίδι της χρονιάς. Ανυπομονώ για το ματς και αισθάνομαι πολύ καλά. Πρέπει να κερδίσουμε» δήλωσε ο Γεωργιανός.