Το... κατά Λουκά Ευαγγέλιο!

τ

Όταν υπάρχει ένας παίκτης που τελειώνει το ματς με 32 πόντους, έχει 11/16 δίποντα, 10/11 βολές, 10 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο, 11 κερδισμένα φάουλ και… 47 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης, είναι δυνατόν να χάσει η ομάδα του;

Ρητορικό το ερώτημα…Όσα προβλήματα και αν έβαλε ο ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης φόρεσε τη… διαστημική στολή του και φρόντισε να πάρει πάνω του την πρώτη νίκη των «πράσινων» (89-83) στα ημιτελικά της Basket League ΟΠΑΠ.

Ουσιαστικά αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε τον διεθνή φόργουορντ/σέντερ ο οποίος έκανε πράγματα και θαύματα στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ ίσως και να είχε κάνει το «μπαμ» στην πρεμιέρα των ημιτελικών. Κάτι που… άγγιξε ακόμα και με αυτόν τον Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος σημείωσε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην καριέρα του μετά τους 36 πόντους που είχε πετύχει σε αγώνα ΠΑΟΚ-Λάρισα στις 30/4/2006 για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος.Εκτός των άλλων ήταν εκείνος που σφράγισε τη νίκη του Παναθηναϊκού χάρη σε ένα επιθετικό ριμπάουντ 34’’ δευτερόλεπτα πριν από το τέλος το οποίο μετέτρεψε σε καλάθι (87-83) για την ομάδα του. Βέβαια με τέτοια επίδοση στην άμυνα, οι «πράσινοι» έδωσαν την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να φτάσει στην τελική επικράτηση, ωστόσο οι παίκτες του καλά διαβασμένου Σούλη Μαρκόπουλου δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν. Παρόλα αυτά πέντε παίκτες τελείωσαν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων, παίζοντας με πλήρη συγκέντρωση, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις, αλλά με απόλυτη προσήλωση (κυρίως) στην επίθεση.

Στο πρώτο μισό του αγώνα  ο ΠΑΟΚ αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό και φρόντισε να του βάλει… δύσκολα ενόψει του δεύτερου ημιχρόνου. Με τον Μιχάλη Τσαϊρέλη να κάνει την αρχή και να δίνει την αυτοπεποίθηση που έψαχναν οι φιλοξενούμενοι, ο «δικέφαλος του βορρά» άρχισε να ελέγχει το ματς και να στηρίζεται στην μεγάλη ευστοχία του κατά τη διάρκεια (κυρίως) του πρώτου δεκάλεπτου. Το διάστημα, δηλαδή, που πήρε και διαφορά 13 πόντων (18-31) απόρροια της κακής άμυνας του Παναθηναϊκού και του εξαιρετικού διαβάσματος του ματς από πλευράς Σούλη Μαρκόπουλου.

Εκτός του Τσαιρέλη, ανέλαβαν δράση και οι Χαραλαμπίδης, Μπόγρης βρίσκοντας σκορ με ελεύθερα (κυρίως) σουτ από τα τέσσερα και τα πέντε μέτρα.Η συνέχεια ωστόσο ήταν διαφορετική χάρη στον… Λουκά Μαυροκεφαλίδη! Ο διεθνής φόργουορντ/σέντερ σημείωσε τους 12 πόντους σε αυτό το διάστημα (σ.σ. οι 8 συνεχόμενοι) και ήταν εκείνος που μπόρεσε να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στο ματς και να μειώσει μέχρι τους τέσσερις πόντους (42-46) λίγο πριν από το τέλος του α’ μέρους (45-49). Βέβαια ήταν ολοφάνερη η αδυναμία των «πρασίνων» στην άμυνα, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να βρίσκουν με χαρακτηριστική άνεση το δρόμο για το καλάθι.
Ακόμα καλύτερη η συνέχεια με τον Παναθηναϊκό να παίρνει και το προβάδισμα μέχρι τέσσερις πόντους (57-53 στο 25’) χάρη στην άνοδο του Γκιστ και τις βοήθειες που πρόσφερε ο Διαμαντίδης στο σκοράρισμα.  Και εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Παναθηναϊκός θα γυρίσει το ματς και θα φτάσει στο… εύκολο 1-0 οι παίκτες του ΠΑΟΚ έμειναν μέσα στο ματς και κυνήγησαν τη νίκη μέχρι το τέλος. Όμως ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε και στους Διαμαντίδη, Φώτση για να φτάσει στην τελική επικράτηση.
Τα δεκάλεπτα: 21-31, 45-49, 65-66, 89-83

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Φ. Αλβέρτης): Μπράμος , Κάρι, Φώτσης 9(1/5τρ) , Ούκιτς 7,Λάσμε 6,Μαυροκεφαλίδης 32 (11/16δ,10/11β.10ρ), Διαμαντίδης 17 (3/4δμ2/5τρ,5ρ,6ας), Γκιστ 10, Παππάς,Μασιούλις 8,Ράιτ.
ΠΑΟΚ (Σ. Μαρκόπουλος): Πέιν 13,Κούπερ 15 (5ρ,5ας,5λ), Τσόχλας 2,Χαραλαμπίδης 14,Τσαιρέλης 14, Δέδας, Μαργαρίτης 3,Καλές,Μπόγρης 16 (8/11δ,9ρ), Κασελάκης 6.