Άμυνα για... τίτλο!

collins panionios

Προσφέροντας ένα σπουδαίο αμυντικό ρεσιτάλ ο Ολυμπιακός έκανε περίπατο απέναντι στον Πανιώνιο στην πρεμιέρα των ημιτελικών των πλέι οφ και με την άνετη νίκη του (78-43) άνοιξε το σκορ στη σειρά.

Ο Πανιώνιος προσπάθησε και κατάφερε να επιβάλει έναν αργό ρυθμό στον αγώνα, με μεγάλες επιθέσεις και γρήγορες επιστροφές, που κοίμισε κάπως τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" και ειδικά ο Σπανούλης ήταν άστοχοι από την περιφέρεια, ενώ δεν κατάφερναν να βάλουν την μπάλα μέσα στη ρακέτα ή να τρέξουν στον αιφνιδιασμό και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μια σχετική επιθετική δυστοκία. Παρ' όλα αυτά πήραν από την αρχή ένα μικρό προβάδισμα και το διατήρησαν λόγω της άμυνάς τους.

Στα μετόπισθεν ο Ολυμπιακός ήταν πολύ αποτελεσματικός, έχοντας κλείσει τη ρακέτα με τους αθλητικούς ψηλούς του και πιέζοντας πολύ στην περιφέρεια με συνεχείς αλλαγές στα σκριν. Απέναντι σε αυτή την άμυνα ο ΜακΚόλουμ και οι υπόλοιποι παίκτες του Πανιωνίου ήταν τραγικά άστοχοι κι έτσι σιγά σιγά το προβάδισμα του Ολυμπιακού διευρυνόταν. Με την είσοδο του Κόλινς και τα τρίποντα του Περπέρογλου οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν μπροστά με 18-10 στο 9', ενώ όταν στη δεύτερη περίοδο άρχισαν να βάζουν τρίποντα ο Πετγουέι και ο Παπαπέτρου, η διαφορά μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Στο 18' το σκορ ήταν 38-22, καθώς οι παίκτες του Πανιωνίου συνέχιζαν να... σπάνε τα καλάθια χωρίς να μπορούν να επωφεληθούν από τις περισσότερες επιθέσεις που εκτελούσαν συνεπεία των λιγότερων λαθών τους (μόλις 2 έναντι 8 του Ολυμπιακού) και των περισσότερων επιθετικών ριμπάουντ που είχαν στο πρώτο μέρος.

Στο τελευταίο δίλεπτο ο Πανιώνιος εκμεταλλεύτηκε την παρουσία στην πεντάδα του Ολυμπιακού του Σερμαντίνι, που έκανε την άμυνα πιο ευάλωτη, και μείωσε 38-29, όμως δύο προσωπικές ενέργειες του Σπανούλη (μία ασίστ και το ότι εξανάγκασε αμέσως μετά τον ΜακΚόλουμ να κάνει βήματα) και ισάριθμα καλάθια από τον Κόλινς (ένα λέι απ κι ένα τρίποντο) έφεραν τον Ολυμπιακό σε απόσταση 14 πόντων από τον Πανιώνιο στη λήξη του ημιχρόνου (43-29).

Στην τρίτη περίοδο το σκηνικό παρέμεινε αμετάβλητο. Ο Πανιώνιος συνέχισε να είναι τραγικά άστοχος και να μην μπορεί να πετύχει καλάθι ούτε... με αίτηση, χάνοντας ακόμα και τα... από κάτω, πράγμα που βοήθησε τον Ολυμπιακό να ξεφύγει πολύ μακριά χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα. Βρίσκοντας λύσεις πότε από τον Σπανούλη, πότε από τον Λοτζέσκι, πότε από τον Πρίντεζη η διαφορά άγγιξε τους 20 πόντους στο 26' (51-31) και η περίοδος έληξε με 60-35, καθώς ο Πανιώνιος σκόραρε μόλις 6 πόντους στο δεκάλεπτο.

Η διαφορά ξεπέρασε τους 30 πόντους στο 35' με τρίποντο του Σλούκα (71-39), αμέσως μετά ο Πετγουέι με κάρφωμα έκανε το 73-39 και ο περίπατος του Ολυμπιακού συνεχίστηκε μέχρι τέλους, καθώς ο Πανιώνιος τα παράτησε και διασύρθηκε. Ο Πανιώνιος σκόραρε μόλις 14 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, η διαφορά ανέβηκε μέχρι και τους 37 πόντους (78-41 στο 38') και ο Ολυμπιακός έφτασε με άνεση στη νίκη (78-43), με την οποία άνοιξε το σκορ σε αυτή την ημιτελική σειρά.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 43-29, 60-35, 78-43.

Ολυμπιακός: Πετγουέι 9(2), Σερμαντίνι 5, Ντάνστον 3, Σπανούλης 9(1), Περπέρογλου 8(1), Παπαπέτρου 3(1), Σλούκας 7(1), Κόλινς 16(3), Σίμονς, Λοτζέσκι 11(2), Πρίντεζης 7, Μάντζαρης.

Πανιώνιος: ΜακΚόλουμ 14(2), Ντούβνιακ 3(1), Κάρτερ, Μίλμπουρν 6, Αθανασούλας, Μπατής, Σκορδίλης, Λάνγκφορντ 10(1), Μισέλ, Σίμτσακ 6, Κυρίτσης 4, Σαλούστρος.