Έπνιξε τον πάνθηρα!

athinaiou

Μετά τη νίκη στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Άρης στραγγάλισε τον Πανιώνιο και μέσα στο σπίτι του (68-63)! Εκτελεστής του Πανιωνίου ήταν ο Γιάννης Αθηναίου, που με 5 σερί πόντους στο τέλος τού έδωσε τη χαριστική βολή και διαφοροποίησε τους στόχους του Άρη.

Ο Άρης έβαλε πολύ μπασκετική λογική στο παιχνίδι του κι αν είχε αποφύγει κάποια λάθη, θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» νωρίτερα το παιχνίδι, απέναντι σε έναν άθλιο Πανιώνιο. Η απελπιστική αστοχία των «κυανέρυθρων» ακόμη και σε ελεύθερα σουτ (σ. σ. τελείωσε το παιχνίδι με 20/67 σουτ!) και η εξαιρετική άμυνα του Άρη ήταν τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Οι «κίτρινοι» επέβαλλαν τον ρυθμό τους από τα πρώτα λεπτά, αλλά σε ένα ακόμη παιχνίδι έκαναν εύκολα το λάθος (έκαναν 9 στο πρώτο μέρος). Σε αντίθεση με τους προηγούμενους αγώνες, δεν έδειξαν αδυναμία στο τρίποντο, αλλά προσπάθησαν να «τρυπήσουν» τη ρακέτα των γηπεδούχων και να εκμεταλλευτούν τα προσωπικά μαρκαρίσματα. Στο τέλος της πρώτης περιόδου προηγήθηκαν με 15-16. Μάχη. χέρι-χέρι υπήρξε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, παρά την προσπάθεια του Πανιωνίου να ξεφύγει στο σκορ. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου κράτησε τον Άρη στους δύο πόντους σε διάστημα περίπου τεσσάρων λεπτών κι έπειτα από εύστοχο τρίποντο του ΜακΚόλουμ προηγήθηκε με 29-23 (18'). Ο Άρης απάντησε με 7-0 σερί (29-30, 19'), για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο με καλάθι από τον Σαλούστρο με σκορ 33-31 υπέρ των γηπεδούχων.

Το σκηνικό δεν άλλαξε στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Πανιώνιος παρέμεινε απελπιστικά άστοχος ακόμη και σε σουτ δίχως άμυνα, ενώ ο Άρης έχανε τις ευκαιρίες για να ξεφύγει στο σκορ. Οι «κίτρινοι» είχαν το προβάδισμα (38-41, 25' και 42-46, 28'), στηριζόμενοι στην εξαιρετική άμυνά τους (σ. σ. ο Μούρτος πέρασε χειροπέδες στον ΜακΚόλουμ και τον έβγαλε εκτός παιχνιδιού), δίνοντας μάλιστα αποτελεσματικά double team, ενώ δεν επέτρεψαν στον Πανιώνιο να μαζέψει ούτε ένα επιθετικό ριμπάουντ, έπειτα από τα οκτώ του πρώτου μέρους. Αντιθέτως, στην επίθεση έκαναν με χαρακτηριστική ευκολία το λάθος - έκαναν πέντε στο τρίτο δεκάλεπτο - με συνέπεια να διατηρήσουν μικρό προβάδισμα παρότι στο ίδιο διάστημα έβγαλαν και πέντε συνεργασίες. Η περίοδος έκλεισε με σκορ 44-50 με χαμένη ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, καθώς ο Γκίκας αστόχησε σε ελεύθερο σουτ τριών πόντων από την κορυφή.

Από το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ο Πανιώνιος προσπάθησε να αυξήσει τη πίεσή του, κράτησε τον Άρη χωρίς καλάθι στα πρώτα δύο λεπτά, δίχως όμως να αλλάξει κάτι στους ρόλους των δύο ομάδων. Στο ίδιο διάστημα ο Άρης φορτώθηκε με πέντε ομαδικά φάουλ, αλλά δεν μείωσε την ένταση στην άμυνά του, υποχρεώνοντας τον Πανιώνιο (σ. σ. είχε 16/57 σουτ σε 35 λεπτά) σε διαδοχικές κακές επιλογές και άστοχα σουτ. Έτσι, διατήρησε το προβάδισμα (49-56, 35'), έχοντας ως βάση την άμυνα. Αφού δεν τα κατάφερναν οι κοντοί, ο Πανιώνιος έδωσε τη μπάλα στους ψηλούς. Δύο. γκολ-φάουλ από Μίλμπουρν, Λάνγκφορντ έδωσαν ανάσα στους γηπεδούχους που μείωσαν (55-58, 36'). Κάπου εκεί όμως σταμάτησε τους. ηρωισμούς και εκμεταλλεύτηκε όλα όσα του έδινε η άμυνα του αντιπάλου. Κάπως έτσι, ο Βεζένκοφ επανέφερε τη διαφορά στο +6 (57-63, 37'), για να φθάσουμε στα 42 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος όπου με το σκορ στο 61-63, ο Αθηναίου ευστόχησε έξω από τα 6,75, διαμόρφωσε το 61-66 και ουσιαστικά έβαλε τη σφραγίδα του στη νίκη του Άρη.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 33-31, 44-50, 63-68

Πανιώνιος: ΜακΚόλουμ 10(1), Ντούβνιακ 3(1), Κάρτερ 16(2), Μίλμπουρν 3, Αθανασούλας 2, Μπατής 5, Σκορδίλης 2, Λάνγκφορντ 10, Μισέλ 7, Σίμτσακ 3, Κυρίτσης, Σαλούστρος 2.

Άρης: Μποχωρίδης 10, Χαντ 1, Πελεκάνος 15(1), Γκίκας, Τσακαλέρης 2, Ασημακόπουλος 2, Χαρίσης 4, Βεζένκοφ 13(3), Σαρικόπουλος 3, Μούρτος 2, Αθηναίου 16(2).