Με την καρδιά του αρχηγού!

kallinikidis

Ο Άκης Καλλινικίδης έκανε ένα σουτ σ' όλο τον αγώνα κι αυτό άστοχο. Όμως χωρίς το επιθετικό φάουλ που κέρδισε στο τέλος από τον Παππά, το Ρέθυμνο δεν θα κέρδιζε τον Πανιώνιο (74-73) ούτε θα ισοφάριζε τη σειρά. Είχε προηγηθεί μεγάλο καλάθι από τον Ντούβνιακ.

Το Ρέθυμνο ξεκίνησε αποφασισμένο να πετύχει την ισοφάριση και πήρε ένα μικρό προβάδισμα 4-5 πόντων έχοντας ως σημείο αναφοράς του επιθετικού παιχνιδιού του τον Πετγουέι. Όσο σκόραρε αυτός, η ομάδα ήταν μπροστά, όμως στην πορεία ο Πανιώνιος ανέκαμψε εκμεταλλευόμενος και την αστοχία των γηπεδούχων από τη γραμμή του τριπόντου (2/9 στο πρώτο μέρος).

Οι "κυανέρυθροι", αντιθέτως, ήταν εύστοχοι και τα τρίποντα ήταν ο ένας λόγος που τους έβαλαν μπροστά. Ένα από τον Παππά τούς έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα (16-15 στο 8') και άλλα δύο από τους Πέιν και Μπατή βοήθησαν ώστε η διαφορά να ανέβει στους 8 πόντους υπέρ τους (36-28) στο 17'΄.

Ο άλλος λόγος ήταν ο Γιώργος Μπόγρης, η παρουσία του οποίου ήταν καταλυτική στο πρώτο ημίχρονο. Παίζοντας άψογα το πικ εν ρολ με τους περιφερειακούς έδωσε πολλές επιθετικές λύσεις στον Πανιώνιος και οι 12 πόντοι που πέτυχε στο πρώτο ημίχρονο ήταν ασφαλώς ένα από τα τελευταία πράγματα που περίμενε ο προπονητής του Ρεθύμνου, Θανάσης Γιαπλές.

Ο ΑΓΟΡ πίεσε πιο πολύ στην άμυνα στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου και ήταν αποτελεσματικός, ωστόσο δεν είχε πάντα καθαρό μυαλό στην επίθεση, με αποτέλεσμα να μειώσει απλώς (34-38) και να πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο υπολειπόμενος κατά 6 πόντους του Πανιωνίου, καθώς ο Μπόγρης πέτυχε το τελευταίο καλάθι του πρώτου μέρους.

Στην τρίτη περίοδο ο Πανιώνιος διατήρησε αυτό το μικρό προβάδισμα μέχρι που ο Πετγουέι χτύπησε και βγήκε για λίγο και ο Γιαπλές χρησιμοποίησε μαζί κάτω από τα καλάθια τους Αγγελόπουλο-Κόμματο. Με το δίδυμο αυτό το Ρέθυμνο πίεσε καλύτερα στην άμυνα, βρήκε και λύσεις στην επίθεση και πέρασε μπροστά στο 28' (49-48).

Απόδειξη του πόσο αποτελεσματικό ήταν αυτό το σχήμα πρόσφερε η απόσυρση του Κόμματου και η επάνοδος του Πετγουέι. Ο Πανιώνιος βρήκε αίφνης την ευκαιρία, με πρωταγωνιστές τον Παππά και τον Πέιν, να πάρει ξανά μια διαφορά 7 πόντων στο 33' (61-54), η οποία εξανεμίστηκε όταν ο Κόμματος πέρασε ξανά αντί του Πετγουέι. Με τρίποντο δικό του, μάλιστα, το Ρέθυμνο ισοφάρισε και με καλάθι του Ντούβνιακ μετά προηγήθηκε με 64-63 (36').

Το φινάλε του αγώνα ήταν χιτσκοκικό και παρά λίγο να έχει την εξέλιξη που είχε ο πρώτος αγώνας. 1'.20'' πριν από τη λήξη ο Πέιν πέτυχε ένα κρίσιμο καλάθι κάνοντας το 73-69 υπέρ του Πανιωνίου και στην επόμενη επίθεση ο Κόμματος έχασε δύο βολές φέρνοντας το Ρέθυμνο σε δύσκολη θέση. Όπως ακριβώς είχε συμβεί στη Νέα Σμύρνη την Πέμπτη.

Η διαφορά όμως ήταν πως τώρα υπήρχε περισσότερος χρόνος. Έτσι ο Κόμματος πήρε την προσωπική του ρεβάνς 39'' πριν από το φινάλε όταν με γκολ φάουλ (και τη βολή με ταμπλό!) μείωσε 72-73, ωστόσο και πάλι ο Πανιώνιος είχε την τύχη του στα χέρια του. Την πέταξε ωστόσο στα σκουπίδια δίχως να σουτάρει καν, αφού ο Μπατής 19'' πριν από τη λήξη στην προσπάθειά του να βρει τον Κις, βρήκε έναν... φίλαθλο στην εξέδρα.

Το Ρέθυμνο εκτέλεσε σωστά την τελευταία επίθεση και ο Ντούβνιακ βρήκε εύκολο σουτ, στο οποίο ευστόχησε και 8'' πριν από τη λήξη έδωσε στην ομάδα του το κρίσιμο προβάδισμα. Όμως ο Πανιώνιος είχε μία ακόμα ευκαιρία. Ο Παππάς ανέλαβε την τελευταία επίθεση, ωστόσο ο Θανάσης Γιαπλές, που το περίμενε, έστειλε πάνω του τον Άκη Καλλινικίδη.

Ο αρχηγός, που είναι γνωστός για τα γρήγορα πόδια και τις αμυντικές αρετές του, το πήρε πάνω του. Έπαιξε υποδειγματική άμυνα πάνω στον Παππά ανακάζοντάς τον να του κάνει επιθετικό φάουλ 2'' πριν από τη λήξη! Με αυτό σφράγισε τη νίκη του Ρεθύμνου, παρότι ο Ντούβνιακ έχασε μετά δύο βολές (τη δεύτερη σκόπιμα για να κυλήσει ο χρόνος), και έφερε τις δύο ομάδες ξανά στα ίσια.

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 34-40, 52-54, 74-73.

Ρέθυμνο (Γιαπλές): Χορν 10(1), Καλλινικίδης, Προύιτ 11(1), Αγγελόπουλος 14(1), Τσόχλας, Ντούβνιακ 7(1), Κόμματος 13(1), Κάρτερ 3, Λάτοβιτς 3(1), Πέτγουεϊ 13(1).

Πανιώνιος (Σφαιρόπουλος): Μπόγρης 12, Πέιν 13(1), Αθηναίου, Κις 6(2), Μίλμπουρν 4, Αθανασούλας 2, Μπατής 10(1), Γιάνκοβιτς 5(1), Καββαδάς 4, Παππάς 16(1), Αγραβάνης, Μπούκερ 1.