Αιχμαλωσία! (pics)

lasme pap

Ο Παναθηναϊκός υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στην τρίτη χειρότερη επιθετική συγκομιδή του σε ντέρμπι "αιωνίων" και έκανε το break μέσα στο ΣΕΦ (64-51) αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του φετινού τίτλου!

Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, καθώς έφερε το παιχνίδι εκεί ακριβώς που το ήθελε. Σε αργό τέμπο, με λίγες επιθέσεις. Η άμυνά του στο λόου ποστ ήταν πολύ καλή, έκλεισε όλους τους διαδρόμους στη ρακέτα, αποτρέποντας και τις διεισδύσεις του Σπανούλη, κι έτσι το μόνο που έμεινε στον Ολυμπιακό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν έχει ψηλούς που να μπορούν να παίξουν με πλάτη στο καλάθι, ήταν να σουτάρουν τρίποντα.

Το κακό για τους "ερυθρόλευκους" ήταν πως δεν τα έβαζαν με τίποτα. Ευστόχησαν μόλις σε 2 από τα 17 τρίποντα που επιχείρησαν στο πρώτο ημίχρονο κι έτσι δεν μπορούσαν να ελπίζουν σε πολλά πράγματα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Λο ήταν καθηλωμένος στον πάγκο.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έδειξε να έχει περισσότερες επιλογές στην επίθεση. Η μπάλα έμπαινε μέσα στη ρακέτα στους Λάσμε και Σχορτσανίτη, που απειλούσαν, γι' αυτό και όταν έβγαινε έξω, οι σουτέρ ήταν σε θέση να απειλήσουν. Και τα καλά ποσοστά τους (5/11 τρίποντα στο πρώτο μέρος) έδιναν πολλές λύσεις.

Ο Παναθηναϊκός πήρε από την αρχή κεφάλι στο σκορ. Στο 5' προηγήθηκε με 8-2, στο 8' με 16-8 και στο 11' με 22-11, καθώς οι Ούκιτς, Μασιούλις, Μπράμος έδιναν κατά διαστήματα λύσεις από την περιφέρεια, ενώ ο Λάσμε με τον Γκιστ έλεγχαν απόλυτα τα ριμπάουντ. Μεταξύ 11' και 16' οι "πράσινοι" έμειναν άποντοι, διότι ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλή άμυνα στην περιφέρεια και ειδικά πάνω στα πικ εν ρολ, όμως οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν αυτό το μπλακ άουτ των αντιπάλων τους. Στο ίδιο διάστημα σκόραραν μόλις 5 πόντους, μείωσαν απλώς σε 22-16 και στη συνέχεια ένα τρίποντο του Μπράμου και ένα καταπληκτικό κάρφωμα και φάουλ του Λάσμε έκαναν το σκορ 29-16 υπέρ του Παναθηναϊκού στο 17'.

Το ημίχρονο έληξε με τους "πράσινους" να προηγούνται με 31-22, παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης περνούσε μάλλον απαρατήρητος επιθετικά χωρίς να έχει σκοράρει καθόλου.

Στην τρίτη περίοδο το δίδυμο Γκιστ-Λάσμε έκανε τη διαφορά κυριαρχώντας απόλυτα κάτω από τα δύο καλάθια. Έλεγξαν τα ριμπάουντ (οι δυο τους μάζεψαν τα μισά ριμπάουντ από όσα όλος ο Ολυμπιακός μαζί), έφραξαν τη ρακέτα αποθαρρύνοντας τους αντίπαλους παίκτες να μπουν μέσα (γιατί όποιος έμπαινε έτρωγε τάπα!) και στην επίθεση κόντεψαν να γκρεμίσουν τα καλάθια με τα βροντερά καρφώματά τους! Και καθώς ο Ολυμπιακός συνέχισε να τα... σπάει από την περιφέρεια (τελείωσε με 4/29 τρίποντα!), ο Παναθηναϊκός ξέφυγε. Στο 27' το σκορ ήταν 48-33 και οι "ερυθρόλευκοι" ήταν πεσμένοι στο κανβάτσο.

Έκαναν μια προσπάθεια να σηκωθούν όταν άρχισε η τελευταία περίοδος παίζοντας και πάλι καλά στην άμυνα. Κράτησαν τον Παναθηναϊκό για περίπου 4 λεπτά χωρίς πόντο, αλλά στην επίθεση τα χάλια ήταν... κατάμαυρα. Η αστοχία παροιμιώδης, η έλλειψη παιχνιδιού μέσα στη ρακέτα εμφανής και η απουσία του Λο κρίσιμη, έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι. Διότι ενδεχομένως ο Αμερικανός θα μπορούσε να ανοίξει λίγο το ρυθμό, τον οποίον ο Παναθηναϊκός κρατούσε με... θρησκευτική ευλάβεια αργό (γι' αυτό και το σκορ δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση).

Κι ήταν τελικά ο Μπράμος αυτός που έβαλε την τελευταία πινελιά στη νίκη του Παναθηναϊκού. Με δύο τρίποντα ανέβασε τη διαφορά στους 19 πόντους (61-42) στο 37' και το μόνο που κατάφερε ο Ολυμπιακός στο τελευταίο τρίλεπτο ήταν να περιορίσει την έκταση της ήττας του και να αποφύγει το χειρότερο επιθετικό ρεκόρ της ιστορίας του στις αναμετρήσεις με τον "αιώνιο" αντίπαλο. Τελικώς οι 51 πόντοι που πέτυχε ήταν η τρίτη χειρότερη επίδοση, αφού είχαν προηγηθεί οι 45 πόντοι στον τρίτο τελικό του 1994-95 στο ΣΕΦ (τότε ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 45-44!) και οι 48 πόντοι στον αγώνα της κανονικής περιόδου του 1997-98 στο ΟΑΚΑ (48-68).

Ο δεύτερος αγώνας της σειράς γίνεται την Κυριακή στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός έχει πλέον 83% πιθανότητες για να πάρει τον τίτλο. Αυτό λέει η ιστορία. Να δούμε όμως και ποια άποψη έχει ο Ολυμπιακός

Τα δεκάλεπτα: 11-19, 22-31, 36-49, 51-64.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 5, Άντιτς, Σπανούλης 11 (1), Περπερογλου 5, Σερμαντίνι, Σλούκας 5 (1), Παόυελ 6, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 9 (1), Παπανικολάου 6 (1), Κατσίβελης 2.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 3, Μπράμος 11 (3), Καρι 6, Ματσιούλις 7 (2), Ούκιτς 12 (1), Λάσμε 8, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4, Γκουίν 3 (1).