Ο νόμος του ΟΑΚΑ! (pics)

paosfp gist

Ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα στο γήπεδό του, στο δεύτερο ημίχρονο κυριάρχησε απέναντι στον Ολυμπιακό, που ξέμεινε ξανά από δυνάμεις, και με τη νίκη του 63-52 έκανε το 2-0 στη σειρά των τελικών και αγκάλιασε τον τίτλο!

Ο Ούκιτς ξεκίνησε ζεστός το παιχνίδι, έβαλε δύο τρίποντα με τα οποία ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε γρήγορα γρήγορα με 8-0 δείχνοντας διάθεση να ρίξει από νωρίς στο καναβάτσο τον "αιώνιο" αντίπαλό του, στη συνέχεια όμως... ξεφούσκωσε. Αυτή τη φορά οι Γκιστ και Λάσμε δεν ήταν αποτελεσματικοί μέσα στη ρακέτα, αφού και η αντίπαλη άμυνα είχε κλείσει καλύτερα πάνω τους και καθώς και τα τρίποντα δεν έμπαιναν με ευχέρεια, οι "πράσινοι" είχαν πρόβλημα.

Αντίθετα ο Ολυμπιακός έδειξε να έχει μεγαλύτερη ενέργεια απ' ό,τι στο ΣΕΦ. Βοήθησαν σε αυτό κάποια τρίποντα που έβαλε στην αρχή και με τα οποία άνοιξε λίγο την άμυνα του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να βρει χώρους να δράσει και μέσα στη ρακέτα είτε με διεισδύσεις είτε με κάποια επιθετικά ριμπάουντ. Επιπλέον οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν να έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα κι έτσι σταδιακά όχι μόνο μάζεψαν το σκορ, αλλά πέρασαν και μπροστά και εδραίωσαν και ένα προβάδισμα, που στο 12' ανέβηκε στους 6 πόντους (25-19) και στο 15' τους 8 (27-19).

Στη δεύτερη περίοδο πάντως τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός βάλθηκαν να αποδείξουν πόσο... άσχημα παίζεται το μπάσεκτ καμιά φορά. Πολλά λάθη, κυρίως από τον Παναθηναϊκό, που είχε 11 στο πρώτο μέρος, πολλά άστοχα τρίποντα, κυρίως από τον Ολυμπιακό, που μετά την αρχική ευστοχία του έφτασε τα 3/13 στο πρώτο μέρος, πολλές κακές επιλογές, κυρίως από τον Πρίντεζη, που πρέπει να πέρασε ένα από τα πιο εφιαλτικά ημίχρονα της καριέρας του.

Όλα αυτά εμπόδιζαν τον έναν αντίπαλο να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του άλλου. Ο μεν Ολυμπιακός θα μπορούσε, αλλά δεν πήρε μια μεγάλη διαφορά υπέρ του, υποθήκη για ένα πιο άνετο δεύτερο ημίχρονο. Ο δε Παναθηναϊκός δεν ξαναπέρασε μπροστά, αφού εκτός του εξαιρετικού Ούκιτς, όλοι οι υπόλοιποι είχαν... τσακωθεί με το αντίπαλο καλάθι. Τελικά ένα τρίποντο του Μπράμου μετά από ασίστ του Ούκιτς διαμόρφωσε το τελικό 29-31 του ημιχρόνου και ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να είναι πιο τυχερός, διότι η κακή απόδοσή του δεν του είχε στοιχίσει τόσο πολύ.

Ο Ολυμπιακός διατήρησε το μικρό προβάδισμά του μέχρι τα μισά της τρίτης περιόδου κυρίως επειδή ο Κατσίβελης έβαλε δύο τρίποντα εκμεταλλευόμενος το χώρο που του έδινε η αντίπαλη άμυνα για να σουτάρει. Όμως στο τελευταίο πεντάλεπτο της περιόδου έπαθαν μπλακ άουτ.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε ξανά στου; Γκιστ και Λάσμε το δίδυμο-φόβητρο μέσα στη ρακέτα, που απέτρεπαν τις διεισδύσεις υπό το φόβο της τάπας, ενώ και ο Ραμέλ Κάρι από κάποια στιγμή και μετά έπαιξε σπουδαία άμυνα πάνω στον Σπανούλη. Μεγάλη συμβολή στην αμυντική προσπάθεια του Παναθηναϊκού είχε και ο Μπράμος, που ήταν παίκτης-κλειδί και στην επίθεση με δύο τρίποντα και δύο ασίστ. Χάρη σε όλα αυτά ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά με 48-43 στο 28' χάρη σε τρίποντο του Γκιστ και καθώς ο Ολυμπιακος αντέδρασε σπασμωδικά με βεβαισμένα και άστοχα τρίποντα, η διαφορά ανέβηκε μισό λεπτό πριν από το τέλος της περιόδου στους 9 πόντους (52-43) με τους "πράσινους" να ολοκληρώνουν σερί 11-0.

Μετά από όλα αυτά ήταν πια φανερό πως ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Παρ' όλα αυτά στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου η επιθετική δυστοκία του τον εμπόδισε να ξεφύγει και διατήρησε τις ελπίδες του Ολυμπιακού για ανατροπή. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας χαμήλωσε το σχήμα του, βάζοντας τον Περπέρογλου "τεσσάρι" κι αυτό φάνηκε να αποδίδει πρόσκαιρα, όμως οι "ερυθρόλευκοι" ήταν ξανά άστοχοι από την περιφέρεια. Ο Χάινς πάλευε μέσα στις ρακέτες, αλλά δεν έπαιρνε την μπάλα από κάποιο σύστημα και ό,τι έκανε, το έκανε μόνος του.

Ήταν τελικά ένα πολύ μεγάλο τρίποντο του μέτριου και πάλι Διαμαντίδη (αστόχησε, ο Ούκιτς του έδωσε ξανά τη μπάλα μετά το επιθετικό ριμπάουντ κι αυτός χωρίς να το σκεφτεί σούταρε ξανά και το έβαλε!) αυτό που ανέβασε τη διαφορά στους 8 πόντους (58-50) στο 36' και μετά ο Ολυμπιακός δικαιούται να διαμαρτύρεται για ένα καλάθι του Χάινς, που ακυρώθηκε ως εκπρόθεσμο, αλλά ήταν οριακά εντός χρόνου. Ήταν μια πολύ δύσκολη φάση πάντως για τους διαιτητές, που δεν είχαν τη δυνατότητα του instant replay (σύμφωνα με τους κανονισμούς της Fiba, αυτό χρησιμοποιείται μόνο στην τελευταία φάση κάθε περιόδου).

Ακόμα πάντως κι αν μετρούσε αυτό το καλάθι, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Η αστοχία του από την περιφέρεια ήταν ξανά μεγάλη (τελείωσε με 5/26 τρίποντα), ενώ από κάποια στιγμή και μετά επήλθε και εκνευρισμός, που δεν ωφελεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Μασιούλις με δύο βολές μετά από (αυστηρό) φάουλ του Σπανούλη έκανε το 60-50 δύο λεπτά πριν από το τέλος και όλα τελείωσαν.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0 δίχως να παίξει μπάσκετ της προκοπής, κυρίως διότι ο Ολυμπιακός δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα του Λονδίνου. Άλλωστε σε δύο παιχνίδια ως τώρα έχει σκοράρει όσους πόντους έβαλε μόνο στον τελικό με την Ρεάλ! Έτσι δεν μπορεί να πάει πουθενά...

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 29-31, 53-45, 63-52

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 2, Μπράμος 9 (3), Κάρι 8, Ματσιούλις 2, Ούκιτς 17 (3), Λάσμε 7, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 5(1), Γκουίν 3 (1).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 8, Λο 3, Άντιτς 7, Σπανούλης 12 (2), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι, Σλούκας 2, Πάουελ, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 6 (1), Παπανικολάου 4, Κατσίβελης 8 (2).