Αρχηγική πρόκριση στους τελικούς!

Και τώρα οι... τελικοί! Ο Ολυμπιακός δεν χαρίστηκε στο Ρέθυμνο και φρόντισε να τελειώσει με την υπόθεση της πρόκρισης μια ώρα νωρίτερα. Επικράτησε (σχετικά) εύκολα στην Κρήτη με 80-67 και μπόρεσε να «σκουπίσει» την ομάδα του Θανάση Γιαλέ (3-0) στα ημιτελικά της Basket League ΟΠΑΠ.

Πλέον στρέφει το ενδιαφέρον τους στη διεκδίκηση του τίτλου θέλοντας να υπερασπιστεί το στέμμα του πρωταθλητή που κατέκτησε πριν από έναν χρόνο. Εκείνος που ήθελε να βάλει πρόωρο τέλος στην υπόθεση της πρόκρισης ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος πήρε την κατάσταση στα χέρια του τη στιγμή που το Ρέθυμνο φάνηκε να απειλεί. Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» τελείωσε το ματς με 15 πόντους, 10 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη, ενώ άλλοι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού είχαν διψήφιο αριθμό πόντων.

Παρόλα αυτά το Ρέθυμνο αποχαιρέτησε τη σειρά με ψηλά το κεφάλι και περιμένει την έναρξη των μικρών τελικών προκειμένου να διεκδικήσει την 3η στο φετινό πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να βάλει το Ρέθυμνο στο ματς και γι’ αυτόν τον λόγο φρόντισε να «καθαρίσει» με την πρόκριση στους τελικούς μια ώρα νωρίτερα. Μπήκε σοβαρός, πειθαρχημένος, ήξερε τι ήθελε στο παρκέ και δεν άφησε τους γηπεδούχους να φανούν απειλητικοί ούτε στο ελάχιστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 15-2, με τους Κρητικούς να έχουν μέχρι εκείνο το σημείο 1/8 σουτ εντός πεδιάς (1/3 δίποντα, 0/5 τρίποντα).

Η διαφορά ολοένα και μεγάλωνε (5-20 στο 7’) μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (12-24), αφού ήταν εμφανής η επιθυμία των πρωταθλητών Ευρώπης –με τον Πρίντεζη να έχει 4/4 δίποντα- να στρέψουν ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον τους στους φετινούς τελικούς.

Μια από τα ίδια και στη δεύτερη περίοδο. Με εξαίρεση τη μείωση του σκορ σε 37-27, ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παρκέ φτάνοντας τον δείκτη του σκορ και στο +17 (29-46) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν έχασαν καθόλου τη συγκέντρωσή τους, ενώ ο Κατσίβελης ήταν η ευχάριστη έκπληξη έχοντας 5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ στο πρώτο μισό του αγώνα. Η διαφορά των δύο ομάδων αποτυπώθηκε και με τους αριθμούς, αφού οι πρωταθλητές Ευρώπης μέτρησαν 16/24 δίποντα και 3/6 τρίποντα, έναντι 4/16 τρίποντα των Κρητικών!

Βέβαια το Ρέθυμνο προσπάθησε να κάνει την αντεπίθεσή του στην τρίτη περίοδο, δίνοντας (μεγαλύτερη) έμφαση στην άμυνα. Σε συνδυασμό και με μια τεχνική ποινή στον Παπανικολάου, οι Κρητικοί μείωσαν σε 47-43 (!!) με τον Ολυμπιακό να έχει πετύχει μόνο έναν πόντο στο πρώτο πεντάλεπτο του β’ ημιχρόνου. Όμως, οι Σλούκας και Σπανούλης επανέφεραν την κατάσταση στα επίπεδα του πρώτου μέρους (50-64 στο 29’) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου.

Τα δεκάλεπτα: 12-24, 31-46, 53-64, 67-80

ΡΕΘΥΜΝΟ (Γιαπλές): Χορν 9, Καλλινικίδης, Προύιτ 6(2), Αγγελόπουλος 5(1), Τσαρούχας, Τσόχλας 7(1), Ντούβνιακ 4, Κόμματος, Κάρτερ 9(1), Λάτοβιτς 15(3), Πέτγουεϊ 12, Σιζόπουλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 4, Άντιτς 9(2), Σπανούλης 15(2), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 10, Πάουελ 6, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 15(3), Κατσίβελης 5(1).