"Σκούπα" με... Παππά!

panionios pao

Ο Νίκος Παππάς γύρισε μόνος του το παιχνίδι, αλλά στην τελευταία επίθεση... ξέχασε να σουτάρει με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να αποδράσει από τη Νέα Σμύρνη (64-62), να "σκουπίσει" τον Πανιώνιο και να ετοιμάζεται πλέον να πάει την Παρασκευή στο ΣΕΦ για τον πρώτο τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Πανιώνιος μπήκε στο παιχνίδι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει τη νίκη και να δώσει νέο ενδιαφέρον στη σειρά. Με καλή άμυνα εμπόδισε τις συνεργασίες του Διαμαντίδη με τον Λάσμε, ενώ στην επίθεση το λόγο είχε ο Αθηναίου, που έβαλε 10 πόντους στην πρώτη περίοδο ευστοχώντας σε όλες τις προσπάθειές τους. Έτσι, καθώς οι "πράσινοι" ήταν άστοχοι από την περιφέρεια, ο Πανιώνιος προηγήθηκε με 13-6 στο 7' και ανάγκασε τον Αργύρη Πεδουλάκη να βάλει στον αγώνα τον Σχορτσανίτη.

Ο Σόφο έγινε το σημείο αναφοράς στην επίθεση του Παναθηναϊκού και προκάλεσε φθορά στη ρακέτα του Πανιωνίου, που μετά το καλό ξεκίνημά του έχασε την ευστοχία του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι "πράσινοι" να ανατρέψουν σιγά σιγά την κατάσταση και με τρία απανωτά τρίποντα (δύο από τον Μπράμο κι ένα από τον Γκουίν) πήραν στο 12' το προβάδισμα (22-18). Στο 14' με νέο τρίποντο του Διαμαντίδη διεύρυναν αυτό το προβάδισμα (27-22), αλλά ο Πανιώνιος αντέδρασε.

Ο Σχορτσανίτης, που κάποια στιγμή αποσύρθηκε, η άμυνα ζώνης που χρησιμοποίησε ο Σφαιρόπουλος και κάποια τρίποντα από τους Κις, Γιάνκοβιτς και Μπατή επέτρεψαν στους "κυανέρυθρους" να περάσουν ξανά μπροστά (35-34 στο 19') εκμεταλλευόμενοι και την έλλειψη επιθετικού συντονισμού από την πλευρά του Παναθηναϊκού, ο οποίος πάντως στάθηκε όρθιος χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ που μάζευαν οι παίκτες του. Με ένα τέτοιο (φόλοου) διαμόρφωσε το τελικό για το ημίχρονο 36-35 υπέρ του Παναθηναϊκού ο Ραμέλ Κάρι, ο οποίος στα τελευταία λεπτά της περιόδου βοήθησε πολύ τους "πράσινους".

Ο Αμερικανός μπήκε φουριόζος και στην τρίτη περίοδο και μαζί με τον Λάσμε έφεραν τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (48-37) στο 15'. Οι "πράσινοι" βελτίωσαν σημαντικά την αμυντική παρουσία τους, κατάφεραν να ελέγξουν τα ριμπάουντ και έγιναν το αφεντικό του αγώνα, καθώς ο Πανιώνιος δυσκολευόταν πολύ με δεδομένο ότι οι Παππάς και Γιάνκοβιτς δεν μπορούσαν να σκοράρουν.

Ο Παναθηναϊκός πάντως δεν διεύρυνε ιδιαίτερα το προβάδισμά του, αφού και ο Πανιώνιος προσπαθούσε να παίξει άμυνα, έδινε όμως την εντύπωση πως ήλεγχε τον αγώνα. Στο 35' μάλιστα προηγήθηκε με 59-47, ενώ και ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Αθηναίου με τρίποντο είχε δώσει την εντύπωση πως ο Πανιώνιος θα απειλούσε, ο Διαμαντίδης με νέο τρίποντο απέναντι σε ζώνη είχε κάνει το 62-52 και όλα έδειχναν ότι οι "πράσινοι" είχαν "καθαρίσει".

Στα επόμενα τρία λεπτά, όμως, δεν πέτυχαν ούτε πόντο και με τις λανθασμένες επιλογές τους έδωσαν δικαιώματα. Ο Πανιώνιος ωστόσο μπήκε για τα καλα στη διεκδίκηση της νίκης χάρη στα τρίποντα του Παππά, που από το πουθενά... αφυπνίστηκε. Με δύο "βόμβες" έξω από τα 6.75μ. ο διεθνής γκαρντ έφερε τον Πανιώνιο σε απόσταση αναπνοής (64-62) 38'' πριν από τη λήξη κι όταν στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού ο Διαμαντίδης μπερδεύτηκε και έκανε ένα πολύ άστοχο σουτ, όλοι πίστεψαν ότι οι "κυανέρυθροι" θα έκαναν τη μεγάλη ανατροπή.

Άλλωστε απέμενε πολύς χρόνος, 16 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Όμως ο ήρωας των προηγούμενων φάσεων, Παππάς, τα σπατάλησε όλα χωρίς καν να σουτάρει! Ντρίπλαρε συνεχώς, έδωσε την εντύπωση πως δεν ήξερε τι ήθελε να κάνει (να σουτάρει για τρίποντο; να πάει μέσα στο καλάθι για την ισοφάριση;) κι όταν στο τέλος αποφάσισε να πασάρει στον Γιάνκοβιτς, το παιχνίδι είχε τελειώσει! Το σουτ που επιχείρησε ο Γιάνκοβιτς ήταν άστοχο κι έτσι κι αλλιώς εκπρόθεσμο. Η κόρνα βρήκε τους παίκτες του Πανιωνίου να κοιτούν αποσβολωμένοι ο ένας τον άλλον μην μπορώντας να πιστέψουν ότι έχασαν το παιχνίδι χωρίς να σουτάρουν!

Και αυτούς του Παναθηναϊκού να πηγαίνουν χωρίς πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια. Η πρόκριση επί του Πανιωνίου, άλλωστε, ήταν υποχρέωσή τους. Τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει την Παρασκευή στο ΣΕΦ για την πρώτη από τις μάξιμουμ πέντε προσπάθειες που έχει στη διάθεσή του για να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ. Και το μυαλό όλων βρίσκεται ήδη εκεί.

Τα δεκάλεπτα: 18-13, 35-36, 45-52, 62-64

Πανιώνιος (Σφαιρόπουλος): Μπόγρης 7, Πέιν, Αθηναίου 13 (3), Κις 8 (2), Μίλμπουρν, Αθανασούλας, Μπατής 10 (2), Γιάνκοβιτς 9 (2), Καββαδάς, Παππάς 9 (2), Αγραβάνης, Μπούκερ 6

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 8, Μπράμος 9 (3), Κάρι 13 (1), Ματσιούλις 2, Ούκιτς 4, Λάσμε 8, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 9 (2), Γκιστ, Γκουίν 3 (1), Ξανθόπουλος 4, Σκορδίλης