Κατώτερος των περιστάσεων ο Παναθηναϊκός απέναντι στην ελλιπέστατη Εφές

Tyrique Jones

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από την Εφές στην Πόλη με 71-68 πληρώνοντας τα 19 χαμένα ριμπάουντ, τα 16 λάθη και τον οίστρο του Ταϊρίκ Τζόουνς (21π., 13ριμπ.) που κυριάρχησε στις ρακέτες. Aστόχησε σε ελεύθερο buzzer beater τρίποντο ο Μήτογλου για την ισοφάριση.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Αναντολού Εφές.

Μπορεί να ξεκίνησε άσχημα το ματς, μπορεί να αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο χαμηλό ποστ αλλά και πάλι είχε τις ευκαιρίες για να φύγει με τη νίκη από την Τουρκία.

Όμως όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα και τις απουσίες της Εφές, αλλά είδες τους παίκτες του Ερντάμ Τσαν να παίρνουν 19 επιθετικά ριμπάουντ στην «πράσινη» ρακέτα και να αναγκάζουν το «τριφύλλι» σε 16 λάθη! Και μέσα σ' όλα ο φοβερός και τρομερός Ταϊρίκ Τζόουνς έκανε το ματς της ζωής του έχοντας γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού με 21 πόντους (8/12 δίποντα, 5/5 βολές), 13 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 2 ασίστ και 1 τάπα σε 30:50 λεπτά συμμετοχής.

Ήταν μια ακόμα ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό που χάθηκε και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας προκειμένου να φτάσει σε μια εκτός έδρας νίκη. Και μάλιστα έχοντας πάρει το μομέντουμ και έχοντας επιστρέψει και από -13 του πρώτου ημιχρόνου. Βέβαια είχε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση αλλά το ελεύθερο σουτ που επιχείρησε ο Ντίνος Μήτογλου δεν βρήκε στόχο και κάπως έτσι οι «πράσινοι» έπεσαν στο 6-6.

Το ματς: Αναντολού Εφές – Παναθηναϊκός

Πολύ κακό ήταν το ξεκίνημα για τον Παναθηναϊκό στο «Sinan Erdem Sports Hall» καθώς είδε την Αναντολού Εφές να κυριαρχεί στο παρκέ στο πρώτο δεκάλεπτο! Με τους Ταϊρίκ Τζόουνς και Σέιν Λάρκιν να κάνουν τη διαφορά, η ομάδα του Ερντέμ Τσαν πραγματοποίησε επιμέρους σκορ 14-2 και βρέθηκε να προηγείται με +10 πόντων (14-4) μόλις στο πρώτο πεντάλεπτο. Ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε την αμυντική αδυναμία των «πρασίνων» οι οποίοι έδιναν με... χαρακτηριστική ευκολία πόντους στους γηπεδούχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως εκείνο το σημείο η Εφές είχε 5/6 δίποντα και 1/1 τρίποντο, ενώ έκλεισε την 1η περίοδο (23-15) έχοντας 8/11 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 10 ριμπάουντ και 6 ασίστ για 3 λάθη. Αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός είχε μετρήσει στο ίδιο χρονικό διάστημα 4/9 δίποντα, 2/6 τρίποντα και 1/2 βολές, με 6 ριμπάουντ και 4 τελικές πάσες για ισάριθμα λάθη.

 

Όχι ότι άλλαξε ιδιαίτερα το σκηνικό του αγώνα και μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου. Η Εφές έφτασε στο σημείο να προηγηθεί και με +13 πόντους (30-17) και αυτό λόγω της κακής επιθετικής λειτουργίας του Παναθηναϊκού. Στατικό μπάσκετ, μηδέν κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση, αβίαστα λάθη και βιαστικά σουτ είχαν συνθέσει το «πράσινο» ρεπορτόριο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι παίκτες του Αταμάν έχαναν το ένα αμυντικό ριμπάουντ μετά το άλλο δίνοντας δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στην τουρκική ομάδα.

Μάλιστα ο προπονητής του «τριφυλλιού» χρησιμοποίησε και σχήμα με τρία γκαρντ (Γκραντ, Ναν, Γκάι) και δύο σέντερ (Αντετοκούνμπο, Λεσόρ). Οι γηπεδούχοι ήταν άστοχοι στα μακρινά σουτ αλλά και ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν πολύ να μειώσει και να «ψαλιδίσει» τη διαφορά. Κάτι που έκανε στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου με προσωπικές ενέργειες του Κέντρικ Ναν ο οποίος συνετέλεσε ώστε να κλείσει το πρώτο μισό του αγώνα σε απόσταση δύο κατοχών (37-31) υπέρ της Αναντολού Εφές.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός (Λεσόρ 7π., Ναν 6π.) είχε 10/17 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 5/6 βολές, 11-2 ριμπάουντ αλλά και μόλις 6 ασίστ για 7 λάθη. Αντίστοιχα η Αναντολού Εφές (Λάρκιν 10π.-2ασ., Τζόουνς 7π.) είχε μετρήσει 12/20 δίποντα, 3/15 τρίποντα (σ.σ. 2/10 στο β' δεκάλεπτο), 4/4 βολές, 13-8 ριμπάουντ (σ.σ. με τα επιθετικά να «πληγώνουν» τους «πράσινους») και 11 τελικές πάσες για 6 λάθη στο σύνολο.

Ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το μομέντουμ μετά το καλό τελείωμα στο ημίχρονο και με 7-1 επιμέρους έφερε εκ νέου το ματς στα ίσια (38-38) αλλάζοντας τα δεδομένα που είχε διαμορφώσει η Αναντολού στο ματς. Και πάλι. Ένα δίλεπτο αδράνειας και τρία σερί λάθη, έδωσαν την ευκαιρία στην Εφές να πραγματοποιήσει ένα 6-0 και να προηγηθεί εκ νέου με 44-38 στο 24'. Όμως αρχικά ο Ναν και στη συνέχεια τα τρίποντα των Σλούκα και Μήτογλου έφεραν τους «πράσινους» να προηγούνται στο σκορ με 46-48 με επιμέρους 10-2! Το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με τους «πράσινους» στο +2 (50-52) το οποίο θα μπορούσε να ήταν και... μεγαλύτερο εάν δεν υπήρχαν τα αβίαστα λάθη.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για πρώτη φορά και με +4 πόντους (54-58 στο 32') και παρά το γεγονός ότι έδειχνε να φέρνει το ματς στα μέτρα του, η Εφές «απάντησε» με 5-0 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έβρισκε σκορ σε όλο το ματς. Λάθη οι παίκτες του Παναθηναϊκού και σκορ από δεύτερες επιθέσεις για το 59-58 στο 34'. Οι «πράσινοι» επέστρεψαν για το προβάδισμα με 59-62 αλλά και πάλι το ματς πήγαινε «μία σου και μία μου» (63-62 η Εφές στο 37').

Το τρίποντο του Ναν έφερε τον Παναθηναϊκό στο +3 (65-68) στο 38', στη συνέχεια η Εφές μείωσε στον πόντο (67-68) και ο Σλούκας αστόχησε σε τρίποντο στο 01:20' για το τέλος. Στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Λάρκιν κέρδισε αμφισβητούμενο φάουλ από τον Γκραντ σε προσπάθεια για τρίποντο και με 3/3 βολές έγραψε το 68-70! Ο Σλούκας καθυστέρησε στην επίθεση που ακολούθησε και ο Παναθηναϊκός έκανε μια κακή επίθεση ενώ ακολούθησαν χαμένα ριμπάουντ και 1/2 βολές του Τόμπσον. Οι «πράσινοι» είχαν την ευκαιρία να στείλουν το ματς στην παράταση αλλά το ελεύθερο τρίποντο του Μήτογλου δεν βρήκε στόχο.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 37-31, 50-52, 71-68.

Δ