Ούτε του... Παππά!

pgss aris

Με το Νίκο Παππά να είναι κάτι ανάμεσα σε ήρωας και... μοιραίος ο Πανιώνιος, αφού τα βρήκε μπαστούνια από τον μαχητικό Άρη, κατάφερε τελικά να νικήσει με 80-79 στην παράταση και να ανοίξει το σκορ στη σειρά αυτή των πλέι οφ.

Ο Άρης μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι. Με φρέσκα πόδια στην άμυνα και τον Χαρίση να φράζει με το μεγάλο κορμί του τη ρακέτα προκάλεσε ασφυξία στον Πανιώνιο, που έκανε 4,5 λεπτά να σκοράρει. Στην επίθεση βρήκε κάποιες λύσεις κυρίως από τον Τσιάρα και προηγήθηκε με 8-0 (3'.30''), όμως στη συνέχεια βελτίωσε και ο Πανιώνιος τη δική του άμυνα.

Κράτησε για πάνω από 4 λεπτά τον Άρη χωρίς πόντο και θα είχε γυρίσει νωρίτερα το παιχνίδι αν είχε υποτυπώδη ευστοχία στα δίποντα. Δεν είχε όμως, μέχρι το 8' σκόραρε μόνο με βολές, αλλά τελικά στο τελευταίο δίλεπτο της πρώτης περιόδου κι αφού ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε εμπιστευτεί ελληνική πεντάδα (με τον νεαρό Αγραβάνη να κάνει σπουδαία δουλειά στην άμυνα), κατάφερε και πέρασε μπροστά.

Ρόλο-κλειδί σε αυτό είχε ο Αθανασούλας, που με δύο σερί τρίποντα έδωσε στον Πανιώνιο για πρώτη φορά το προβάδισμα με το τέλος του δεκαλέπτου (16-13). Ο Αθανασούλας ήταν γενικώς μια πολύτιμη επιθετική λύση στο πρώτο μέρος, οπότε σκόραρε 12 πόντους, και μαζί με τον Γιάνκοβιτς, αλλά κυρίως τον Παππά, που βρήκε ρυθμό στο δεύτερο δεκάλεπτο, κουβάλησαν τον Πανιώνιο και του έδωσαν τη δυνατότητα να ξεφύγει στο σκορ. Με καλή άμυνα και έλεγχο των ριμπάουντ, κυρίως των επιθετικών (μάζεψαν 8 στο πρώτο μέρος) οι "κυανέρυθροι" δημιούργησαν σταδιακά μια καλή διαφορά, που στο 17' έφτασε τους 14 πόντους (32-18), και έδειξαν να κοντρολάρουν πλήρως το παιχνίδι.

Ο Βαγγέλης Αγγέλου προσπάθησε κάποια στιγμή με πολύ χαμηλό σχήμα, χωρίς κλασικό ψηλό, να αλλάξει τη ροή του αγώνα, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς ο Πανιώνιος με τους αθλητικούς γκαρντ και φόργουορντ που διαθέτει, προσαρμόστηκε εύκολα. Έτσι το ημίχρονο έληξε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 38-26 έχοντας επιβάλει το ρυθμό τους.

Έχοντας αυτό τον αέρα και με τον Παππά να ανεβάζει με τρίποντο τη διαφορά στους 17 (43-26) στο 21', ο Πανιώνιος έδειχνε να βάζει τις βάσεις για μια καθαρή νίκη, αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Τον Άρη εν προκειμένω, που όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά σιγά σιγά ροκάνισε τη διαφορά μετατρέποντας τον αγώνα σε θρίλερ.

Με συνέπεια στην άμυνα εκμηδένισε κάθε άλλο κίνδυνο εκτός του Παππά, που ήταν ο μοναδικός που κρατούσε όρθιο τον Πανιώνιο, ενώ στην επίθεση, παρά την τραγική αστοχία του από την περιφέρεια, βρήκε πολλές λύσεις μέσα στα καλάθια από το δίδυμο Ασημακόπουλου-Χαρίση, που συνεισέφεραν πολλά σκοράροντας και μαζεύοντας ριμπάουντ. Τα επιθετικά ριμπάουντ ήταν ένας ακόμα τομέας, που βοήθησε τον Άρη να ανακάμψει, καθώς επίσης και δυο μαζεμένα τρίποντα από τους Χαντ και Βεργίνη, με τα οποία το σκορ έγινε 60-57 στο 36'.

Ο Πανιώνιος πλέον ένιωθε πίεση κι αυτό βοήθησε τον Άρη να εκμηδενίσει την εις βάρος του διαφορά. Με τρίποντο του Πελεκάνου έκανε 1'.44'' πριν το τέλος το 64-63 και καθώς ο Παππάς έχασε όλα τα κρίσιμα σουτ, πάλι ο Πελεκάνος με 1/2 βολές ισοφάρισε 64-64 12'' πριν από τη λήξη.

Αυτά τα 12'' ήταν κι ένα ρεσιτάλ... αυτοκτονίας και από τις δύο ομάδες! Ο Παππάς πήρε την ευθύνη για την τελευταία επίθεση του Πανιωνίου, κέρδισε φάουλ κι ευστόχησε σε δύο βολές (66-64) 8'' πριν το φινάλε. Μετά από τάιμ άουτ ο Πάσαλιτς δεν μπόρεσε καν να βάλει την μπάλα στο παρκέ, καθώς χρεώθηκε με παράβαση 5 δευτερολέπτων και η νίκη φάνηκε να χαμογελά στον Πανιώνιο! Όμως οι... θεοί του μπάσκετ είχαν άλλη άποψη. Ο Παππάς πήρε την μπάλα από την επαναφορά, αλλά ο Χαντ του την έκλεψε μέσα από τα χέρια βγάζοντας φάτσα με το καλάθι τον Πάσαλιτς, που με εύκολο λέι απ ακριβώς στην εκπνοή ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση!

Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Πανιώνιος δεν πτοήθηκε από την εξέλιξη του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο και με καλή άμυνα, που υποχρέωσε τον Άρη να σκοράρει μόλις 1 πόντο στα πρώτα 4 λεπτά, προηγήθηκε με τρίποντο του Μπατή 77-67 και έδειξε να "καθαρίζει". Και πράγματι "καθάρισε" παρόλο που τα τρίποντα του Πάσαλιτς και το τελευταίο του Πελεκάνου μείωσαν την τελική διαφορά μόλις στον ένα πόντο (80-79). Ο Πανιώνιος άνοιξε το σκορ στη σειρά (1-0), διατήρησε το πλεονέκτημα έδρας και αυτό είναι που τελικά μετράει.

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 38-26, 51-43, 66-66 (Κ.Α.), 80-79.

Πανιώνιος (Σφαιρόπουλος): Μπόγρης 2, Πέιν 2, Αθηναίου 1, Κις 8, Μίλμπουρν 2, Αθανασούλας 14(2), Μπατής 3(1), Γιάνκοβιτς 12(1), Καββαδάς, Παππάς 28(3), Αγραβάνης 1, Μπούκερ 7(1).

Αρης (Αγγέλου): Πάσαλιτς 16(2), Χαντ 9(1), Πελεκάνος 17(2), Τσιάρας 4, Ασημακόπουλος 11, Καραποστόλου, Χαρίσης 13, Μποχωρίδης 5, Σαρικόπουλος, Μούρτος, Βεργίνης 4(1), Δήμας.