Του έκλεισε το σπίτι

petway
 
Το Ρέθυμνο έκανε το break καθώς επικράτησε του ΠΑΟΚ στο Παλατάκι με 75-71, έκανε το 1-0 κι αν κερδίσει στον δεύτερο αγώνα την Πέμπτη (23/05) θα προκριθεί στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. Μοιραίος για τον Δικέφαλο ήταν ο Μιχάλης Τσαϊρέλης που έχασε δύο λέι απ στο τέλος κι έτσι το Ρέθυμνο δεν πλήρωσε τον ατομισμό του Κάρτερ που ήθελε να γίνει ήρωας.
 
Βασικά, ήταν από τα παιχνίδια που περιλάμβαναν δύο διαφορετικά σενάρια. Το συμπέρασμα του πρώτου ημιχρόνου ήταν ότι… Το Ρέθυμνο παίζει και άμυνα. Βλέπετε, η διαφορά των έξι πόντων (32-38) που είχε στο τέλος του ημιχρόνου δεν ήταν αποτέλεσμα της επιθετικής παραγωγικότητας, όσο της αμυντικής. Με παίκτη κλειδί τον Καλινινκίδη που πέρασε χειροπέδες στον Χαλαραμπίδη. Γενικά, οι Κρητικοί δεν ήθελαν να δώσουν σουτ στον πολύπειρο γκαρντ και στον Χάτσερ. Έτσι, ο ΠΑΟΚ ακουμπούσε τη μπάλα στο low post και στον Παπαδόπουλο αλλά δεν είχε τη κατάλληλη δεύτερη επιλογή όταν ο έμπειρος σέντερ δεχόταν double team. Επιθετικά οι φιλοξενούμενοι βασίστηκαν στα πικ εν ρολ, σούταραν πίσω από τα σκριν ή σημάδευαν τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Με συνολική επίδοση – πάντα για το πρώτο ημίχρονο – 5/16 τρίποντα μάλλον δεν τα πήγαν καλά αν συνυπολογιστεί ότι τα περισσότερα ήταν ελεύθερα. Για να κυριολεκτούμε, με εξαίρεση τον Πέτγουεϊ που ήταν εντυπωσιακός με τους 12 πόντους που πέτυχε στο δεκάλεπτο έχοντας ¾ τρίποντα, οι υπόλοιποι ήταν άστοχοι. Επειδή φορτώθηκε με φάουλ δεν χρησιμοποιήθηκε στη δεύτερη περίοδο, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν το εκμεταλλεύτηκε. Υπέπεσε και σε αρκετά ανόητα λάθη από τα οποία μάλιστα βγήκαν εύκολα καλάθια για το Ρέθυμνο με αποτέλεσμα η διαφορά να φθάσει ακόμη και στο +13 (14-27) στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Εκεί, ο Δικέφαλος εγκατέλειψε το μαν του μαν, πήγε στη ζώνη και μάζεψε κάπως τη διαφορά (20-27), αφού στο ίδιο διάστημα, δεν βγήκαν τα σουτ του Ρεθύμνου. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, οι Κρητικοί ήλεγξαν στο απόλυτο τον ρυθμό του αγώνα, ξέφυγαν και πάλι με διαφορά, δίχως όμως να καταφέρουν να τη κρατήσουν.
 
Ο ΠΑΟΚ έκανε απόπειρα ανατροπής του σκηνικού στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, αλλά δεν είχε συνέχεια. Μείωσε σε 37-40, αλλά το Ρέθυμνο βρήκε κάποιες λύσεις έξω από τα 6,75, κυρίως όμως διατήρησε την άμυνά του σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, αύξησε και πάλι τη διαφορά (45-55, 27’), αφού ο ΠΑΟΚ δεν έβαζε ούτε τις ελεύθερες βολές. Για να ακριβολογούμε, με εξαίρεση τον Μαργαρίτη, οι γηπεδούχοι δεν είχαν άλλο τρόπο εκτέλεσης. Έτσι η διαφορά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το τέλος της περιόδου (51-60), αφού ο Προύιτ συνέχισε να δίνει τελικές πάσες.
 
Αυτό που συνέβη στη τελευταία περίοδο, ουδεμία σχέση είχε με τα παραπάνω. Ο ΠΑΟΚ πίεσε περισσότερο στην άμυνα, έκλεψε δύο φορές τη μπάλα και μείωσε στο καλάθι (60-62, 33’). Το Ρέθυμνο άντεξε στη πίεση χάρη στον εκπληκτικό Πέτγουεϊ, προηγήθηκε με 63-68 κι εκεί οι διαιτητές αναίτια χρέωσαν με τεχνική ποινή τον Δέδα. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι δεν εκμεταλλεύτηκαν το μπόνους, για να φθάσουμε στο 71-73 – 42 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε – έπειτα από δύο μεγάλα σουτ από τους Μαργαρίτη-Χάτσερ. Η έμπνευση του Γιαπλέ να χρησιμοποιήσει τον Τσόχλα αποδείχθηκε σοφή, αφού ο «γενειοφόρος» γκαρντ έπιασε την άμυνα του ΠΑΟΚ στον ύπνο (71-75), για να φθάσουμε στη τελευταία επίθεση. Ο Τσαϊρέλης ανενόχλητος κάτω από το καλάθια αστόχησε στο δεύτερο διαδοχικό λέι απ και από τη γραμμή των βολών, ο Τσόχλας διαμόρφωσε το τελικό 71-75. Κι έτσι, το Ρέθυμνο δεν πλήρωσε τις κακές επιλογές του Κάρτερ που πήρε τις περισσότερες τελευταίες επιθέσεις, αλλά τις έχασε. 

Τα δεκάλεπτα: 14-18, 32-38, 51-60, 71-75

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Χάτσερ 18(1), Κασελάκης 8, Χαραλαμπίδης 4, Τσαϊρέλης 8, Δέδας 10(3), Μαργαρίτης 15(2), Παπαδόπουλος 8, Νικολόπουλος, Καλλές, Χρυσικόπουλος.

Ρέθυμνο (Γιαπλές): Χορν 7, Καλλινικίδης 1, Προύιτ 10(1), Αγγελόπουλος, Τσαρουχάς 3(1), Τσόχλας 4, Ντούβνιακ 8(1), Κόμματος 7(2), Κάρτερ 6, Λάτοβιτς 6, Πέτγουεϊ 23(4).