Ώρα πλέι οφ

Ο φετινός μαραθώνιος της Α1 μπαίνει από την Τρίτη στην τελική ευθεία του. Τα πλέι οφ αρχίζουν και ο δρόμος για έναν ακόμα τελικό Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ανοίγει. Εκτός κι αν κάποιος από τους υπόλοιπους έχει διαφορετική άποψη...

Μετά από κάμποσες αναβολές και μεταθέσεις αγώνων κι αφού η τελευταία αγωνιστική έπρεπε να παιχθεί σε δύο δόσεις, η κανονική περίοδος της Α1 ολοκληρώθηκε επιτέλους κι έφτασε η ώρα των πλέι οφ. Η ώρα για να μάθουμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας για τη σεζόν 2012-13.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι και φέτος φυσικά τα μεγάλα φαβορί για να φτάσουν ως τον τελικό και να διεκδικήσουν τον τίτλο και τίποτα δεν δείχνει ικανό να ανακόψει την πορεία τους. Παρ' όλα αυτά, επειδή είναι μπάλα και γυρίζει, καλό είναι να περιμένουμε να δούμε τι τελικά θα γίνει.

Η πρώτη φάση αρχίζει την Τρίτη 21/5 και θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως την Κυριακή 26/5, εκτός εάν καμία εκ των τεσσάρων σειρών δεν χρειαστεί τρίτο παιχνίδι, οπότε η διαδικασία ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης και έναρξης των ημιτελικών θα επισπευστεί. Ας δούμε όμως συνοπτικά τις τέσσερις σειρές με χρονολογική σειρά, με τη σειρά δηλαδή κατά την οποία ρίχνονται στη μάχη.

ΠΑΟΚ-ΡΕΘΥΜΝΟ
Η πιο αμφίρροπη σειρά της πρώτης φάσης. Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τέταρτος και έχει το πλεονέκτημα έδρας, ωστόσο αυτό είναι σχετικό αν κρίνει κανείς από τον τρόπο με τον οποίον εξελίχθηκαν οι δύο αγώνες της κανονικής περιόδου. Στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με 91-85, αφού όμως πρώτα χρειάστηκε παράταση, ενώ στο Ρέθυμνο ο ΑΓΟΡ είχε επικρατήσει μόλις με 66-64. Είναι δύο ομάδες με διαφορετικό αγωνιστικό στιλ και όποιος το επιβάλει έναντι του άλλου, θα έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Προβλήματα δεν αντιμετωπίζει κανείς, καθώς αμφότεροι θα παραταχθούν στο τζάμπολ χωρίς απουσίες, το Ρέθυμνο όμως προέρχεται από δεκαήμερη ξεκούραση.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΡΗΣ
Ο Πανιώνιος επιβεβαίωσε εν πρώτοις όσους υποστήριζαν ότι έχει φέτος την καλύτερη ομάδα μετά τους "αιώνιους" καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην κανονική περίοδο, αλλά τώρα πρέπει να το επιβεβαιώσει και στα πλέι οφ. Ξεκινά ως φαβορί στην πρώτη φάση απέναντι στον Άρη, επειδή έχει όχι μόνο το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και πληρέστερη ομάδα. Κάτι που φάνηκε άλλωστε με τις δύο νίκες που πέτυχε στην κανονική περίοδο. Μία εύκολη στο Αλεξάνδρειο (82-60) και μια πιο δύσκολη στο δεύτερο γύρο στη Νέα Σμύρνη (82-75). Ο Άρης από την άλλη πλευρά πέτυχε το καλύτερο δυνατό καταλαμβάνοντας την έκτη θέση σε μια χρονιά, κατά την οποία αγωνίστηκε μόλις με δύο ξένους (Πάσαλιτς, Χαντ) και περιορισμένο ρόστερ, που αποτέλεσε ένα κράμα μπαρουτοκαπνισμένων και ταλαντούχων Ελλήνων. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, αλλά θα παλέψει.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ
Ο Παναθηναϊκός έχει ένα λόγο παραπάνω να αποκλείσει με συνοπτικές διαδικασίες τον Ίκαρο, διότι η ήττα του στη Γλυφάδα στον πρώτο γύρο (68-72) τον έθεσε ουσιαστικά εκτός της διεκδίκησης της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, που φέρνει το πλεονέκτημα έδρας σε όλες τις σειρές των πλέι οφ. Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι και οι δύο ομάδες εμφανίζουν διαφορετική εικόνα, ο Ίκαρος μάλιστα έχει και άλλον προπονητή (Καλαφατάκης αντί Πρίφτη), ενώ ο Παναθηναϊκός θα εμφανίσει δύο καινούριους παίκτες, τον Ραμέλ Κάρι, που έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στις πρώτες εμφανίσεις του με το "τριφύλλι", και τον R.T Γκουίν. Ο Ίκαρος έχει ήδη κάνει την υπέρβαση φέτος παίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του στα πλέι οφ και κάνοντας ρεκόρ νικών στην Α1 (12), επομένως και μόνο που έφτασε εδώ είναι χαρούμενος. Αν μάλιστα καταφέρει να ξανανικήσει μία φορά τον Παναθηναϊκό, θα είναι σα να έχει πάρει πρωτάθλημα!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Π.
Οι δύο ομάδες έκαναν την πρόβα τους το Σάββατο στο ΣΕΦ εν μέσω εορτασμών για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και τώρα θα παίξουν τα δύο παιχνίδια για τα πλέι οφ, που θα τα πάρει ο Ολυμπιακός και θα προχωρήσει. Οτιδήποτε άλλο, έστω και μία νίκη του Απόλλωνα στους τρεις αγώνες, θα συνιστά έκπληξη πρώτου μεγέθους και δεν προβλέπεται να συμβεί. Ο Ολυμπιακός θα αρχίσει να αφήνει σιγά σιγά πίσω του το έπος του Λονδίνου και να συγκεντρώνεται στο στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, ο δε Απόλλων έχει ήδη πετύχει και με το παραπάνω φέτος. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στην Α2.

Το σύστημα
Ο νικητής της σειράς ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Π. θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το νικητή της σειράς ΠΑΟΚ-ΡΕΘΥΜΝΟ.
Ο νικητής της σειράς ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το νικητή της σειράς ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΡΗΣ

Το πλήρες πρόγραμμα της α΄φάσης
Τρίτη 21/5: ΠΑΟΚ-Ρέθυμνο (17.00-ΕΤ1)
Πανιώνιος-Άρης (19.30-ΕΤ1)

Τετάρτη 22/5: Παναθηναϊκός-Ίκαρος (17.00-ΕΤ1)
Ολυμπιακός-Απόλλων Π. (19.30-ΕΤ1)

Πέμπτη 23/5: Ρέθυμνο-ΠΑΟΚ (15.45)
Άρης-Πανιώνιος (19.30-ΕΤ1)

Παρασκευή 24/5: Ίκαρος-Παναθηναϊκός (17.00- ΕΤ1)
Απόλλων Π.-Ολυμπιακός (20.00-ΕΤ1)

Σάββατο 25/5 (αν χρειαστεί): ΠΑΟΚ-Ρέθυμνο (17.00-ΕΤ1)
Πανιώνιος-Άρης (19.30-ΕΤ1)

Κυριακή 26/5 (αν χρειαστεί): Ολυμπιακός-Απόλλων Π. (17.15-ΕΤ1)
Παναθηναϊκός-Ίκαρος (19.30-ΕΤ1)