Ο νικητής τα παίρνει όλα

ilisia peristeri

Η αυλαία της κανονικής περιόδου της Α1 πέφτει αυτό το Σαββατοκύριακο και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα δυτικά αθηναϊκά προάστια. Από το Περιστέρι και τον Ηλυσιακό, που αναμετρώνται αύριο, μόνο ένας θα βρίσκεται και του χρόνου στην κατηγορία. Ο νικητής. Επομένως ο αγώνας είναι ένας τελικός.

Αυτό το παιχνίδι είναι το μοναδικό που γίνεται αύριο. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται σήμερα, εκτός από τις αναμετρήσεις της Καβάλας με το Ρέθυμνο (80-82) και του ΚΑΟΔ με τον Πανελευσινιακό (101-77), που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο! Φέτος ο ΕΣΑΚΕ επέλεξε να ρίξει την αυλαία της κανονικής περιόδου σε… δόσεις, λόγω Ευρωλίγκας, και μένει να δούμε του χρόνου ποια άλλη πρωτοτυπία μας επιφυλάσσει…

Σάββατο 18/5
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Π.
Γήπεδο: ΣΕΦ
Ώρα: 17.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Ταβουλαρέας, Μαγκλογιάννης, Τσώνος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Απόλλων Π.-Ολυμπιακός 69-88
Το ζητούμενο: Ο Ολυμπιακός θα γιορτάσει την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο φάιναλ φορ του Λονδίνου και θέλει να ευχαριστήσει τον κόσμο του. Ο Απόλλων με νίκη μπορεί να τερματίσει μέχρι και έκτος και να αποφύγει νέα αναμέτρησή του με τον Ολυμπιακό την προσεχή Τετάρτη για τα πλέι οφ, αλλά…
Τι θα δούμε: Φιέστα! Ο Ολυμπιακός θα παίξει μπροστά στο κοινό του (αφού εξέτισε την ποινή των τεσσάρων αγωνιστικών που του είχε επιβληθεί για τα γεγονότα στον τελικό του Κυπέλλου) για πρώτη φορά μετά τον θρίαμβο του Λονδίνου και το κλίμα θα είναι γιορτινό. Ο κόσμος αναμένεται να είναι πολύς, ίσως ακόμα και να γεμίσει το ΣΕΦ, και το μόνο κίνητρο των «ερυθρολεύκων» θα είναι να δώσουν κι άλλη χαρά στους ευτυχισμένους φίλους τους. Το ερώτημα πάντως είναι πού θα έχουν το μυαλό τους οι παίκτες του Ολυμπιακού. Όπως φάνηκε στα Ιλίσια, ακόμα πανηγυρίζουν τη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία τους και σήμερα δεν θα είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ωστόσο, θέλει να δει κάποια πράγματα, καθώς αν νικήσει ο Ολυμπιακός (όπως αναμένεται), ο αντίπαλος στην πρώτη φάση των πλέι οφ θα είναι ο Απόλλων, επομένως έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει ταυτόχρονα και την τελική πρόβα. Έστω κι αν θα απουσιάσει ο Σερμαντίνι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον Νίκο Βετούλα, όσο κι αν ο Απόλλων δεν μπορεί να τρέφει ελπίδες για να αποκλείσει τον Ολυμπιακό από τη συνέχεια των πλέι οφ. Ο Απόλλων πάντως θα προσπαθήσει να παίξει το παιχνίδι του και οι ξένοι του να διακριθούν, διότι κάτι τέτοιοι αγώνες προσμετρώνται στα επόμενα συμβόλαιά τους…

ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΑΡΗΣ
Γήπεδο: Βενετόκλειο, Ρόδος
Ώρα: 19.00
Διαιτητές: Π. Αναστόπουλος, Αφεντουλίδης, Σκούτας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Άρης-Κολοσσός-ΚΑΟΔ 75-52.
Το ζητούμενο: Ο Κολοσσός είναι παντελώς αδιάφορος βαθμολογικά, αντίθετα ο Άρης «καίγεται» για τη νίκη, που μπορεί να τον ανεβάσει στην έκτη θέση και να αποφύγει τους «αιώνιους» στην πρώτη φάση των πλέι οφ.
Τι θα δούμε: Ο Κολοσσός δεν έχει κανένα απολύτως κίνητρο. Ίσα ίσα που οι παίκτες του βιάζονται να τελειώσει ο αγώνας για να αρχίσουν τις διακοπές τους. Ο Βασίλης Φραγκιάς επεσήμανε και μία ακόμα δυσκολία, το ότι με τις συνεχόμενες διακοπές και αναβολές ο Κολοσσός έχει να παίξει σχεδόν 20 μέρες μπάσκετ. Άντε τώρα να κρατήσεις μια αδιάφορη ομάδα συγκεντρωμένη μόνο με προπονήσεις για τόσο μεγάλο διάστημα… Αντίθετα ο Άρης έχει και κίνητρο, αλλά και συνέχεια, αφού σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει στα πλέι οφ, επομένως πρέπει να είναι έτοιμος από κάθε άποψη. Οι «κίτρινοι» με νίκη εξασφαλίζουν την έβδομη θέση (και τον Παναθηναϊκό αντίπαλο στα πλέι οφ), ενώ αν χάσει ο Ίκαρος, θα τερματίσουν έκτοι και θα παίξουν με τον Πανιώνιο. Σε περίπτωση ήττας κινδυνεύουν να μείνουν όγδοοι αν νικήσει ο Απόλλων τον Ολυμπιακό, ενδεχόμενο πάντως που ανάγεται στη σφαίρα της ουτοπίας. Ο Βαγγέλης Αγγέλου δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Βεζένκοφ.

ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Γήπεδο: ΠΑΟΚ Sports Arena, Πυλαία
Ώρα: 19.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Κορομηλάς, Ψαριανός, Παντελίδης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 71-61.
Το ζητούμενο: Ό,τι και να γίνει σε αυτό το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ θα τερματίσει τέταρτος, αφού ευνοείται στην ισοβαθμία του με το Ρέθυμνο, και ο Παναθηναϊκός δεύτερος, επομένως οι δύο ομάδες έχουν ευκαιρία για μια καλή προπόνηση.
Τι θα δούμε: Ίσως το πιο αδιάφορο ντέρμπι των τελευταίων ετών ανάμεσα στις δύο ιστορικές ομάδες. Δεν υπάρχει κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον για καμία από τις δύο και το γεγονός ότι γίνεται την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, αμέσως πριν από τα πλέι οφ, ενδεχομένως να τις κάνει επιφυλακτικές προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν δυσάρεστα απρόοπτα. Μετά από τόσον καιρό που είχε να παίξει μπάσκετ ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν και ειδικά αυτό του Λάζαρου Παπαδόπουλου, που δηλώνει διαθέσιμος. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός μάλλον δεν θα έχει τον Στεφάν Λάσμε, που υποφέρει από μια μόλυνση στο πόδι, αντίθετα θα παίξει ο Ραμέλ Κάρι και πάνω σε αυτόν εστιάζεται το ενδιαφέρον του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού θέλει να δει αν η εξαιρετική εμφάνιση του Αμερικανού στην Πάτρα θα έχει συνέχεια, διότι μόνο έτσι θα πειστεί ότι η πορεία της προσαρμογής του εξελίσσεται ομαλά.

ΙΚΑΡΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Εσπέρου, Καλλιθέα
Ώρα: 19.00
Διαιτητές: Μάνος, Μητσόπουλος, Διαμαντής.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Πανιώνιος-Ίκαρος 82-75
Το ζητούμενο: Ο Ίκαρος με νίκη «κλειδώνει» την έκτη θέση και θα ξαναπαίξει την Τρίτη για τα πλέι οφ με τον Πανιώνιο, που είναι τρίτος ό,τι κι αν γίνει.
Τι θα δούμε: Μια καλή πρόβα ενόψει πλέι οφ και για τις δύο ομάδες. Οι οποίες είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν ξανά την Τρίτη. Αυτό θα συμβεί αν νικήσει ο Ίκαρος, αλλά ακόμα κι αν χάσει, εφόσον όμως την ίδια στιγμή χάσουν και ο Άρης και ο Απόλλων Π. Σε περίπτωση που Άρης και Απόλλων Π. νικήσουν, τότε ο Ίκαρος θα τερματίσει όγδοος αν χάσει, επομένως αυτό από μόνο του είναι ένας καλός λόγος για να νικήσει. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η μόνη ομάδα που έχει κίνητρο είναι ο Ίκαρος, ο οποίος παίζει καλά από τότε που χρησιμοποιεί ως έδρα το κλειστό του Εσπέρου και δείχνει πως δεν πρέπει να τον υποτιμά κανείς. Ο Πανιώνιος θα δοκιμάσει κάποια πράγματα ενόψει πλέι οφ, όπου θέλει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται και σίγουρα πιο μακριά από τον πρώτο γύρο.

Κυριακή 19/5
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Α. Παπανδρέου», Περιστέρι (κεκλεισμένων των θυρών)
Ώρα: 17.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Σχινάς, Γκόντας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ηλυσιακός-Περιστέρι 66-64
Το ζητούμενο: Μετά το τέλος του αγώνα ένας από τους δύο δεν θα ανήκει στην Α1. Αυτός θα είναι: α) Το Περιστέρι, αν χάσει ή αν νικήσει με διαφορά μικρότερη των 4 πόντων. β) Ο Ηλυσιακός, αν χάσει με διαφορά 4 πόντων και πάνω. Με νίκη του Περιστερίου δημιουργείται τριπλή ισοβαθμία μαζί με τον Πανελευσινιακό, ο οποίος όμως υπερτερεί και σώζεται. Για τις άλλες δύο ομάδες το όριο των 3 πόντων είναι καθοριστικό (με 3 πόντους υπέρ του Περιστερίου σώζεται ο Ηλυσιακός, διότι είναι καλύτερος στη συνολική διαφορά πόντων).
Τι θα δούμε: Μια μάχη μέχρις εσχάτων, αφού το διακύβευμα είναι ύψιστο. Ο Τζίμης Κουστένης έλεγε πρόσφατα ότι περιμένει η τελική διαφορά να κυμανθεί γύρω στους 3,4,5 πόντους και δεν έχει άδικο. Κάπως έτσι λογικά θα πάει το παιχνίδι, αφού και οι δύο ομάδες δεν έχουν κανένα περιθώριο. Το Περιστέρι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, διότι δεν μπορεί να επικαλεστεί ούτε και το πλεονέκτημα της έδρας. Οι οπαδοί του με τη συμπεριφορά τους στον αγώνα με τον Άρη φρόντισαν ώστε το γήπεδο να τιμωρηθεί και στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς να είναι άδειο. Εκτός αυτού η ομάδα έχασε τις τελευταίες μέρες δύο Αμερικανούς. Τον Σμους Πάρκερ, που έφυγε, και τον Τάιλερ Χάινς, που έκοψε τον αχίλλειό του στην προπόνηση. Πάντως ο Κουστένης ποντάρει στο φιλότιμο των παικτών που του έχουν απομείνει, ενώ όπως είπε, έχει βάλει και κάποια καινούρια πράγματα στο παιχνίδι της ομάδας στο διάστημα της διακοπής. Ο Ηλυσιακός έχει κι αυτός καινούρια πρόσωπα. Ο Δημήτρης Λιόγας κάθεται στον πάγκο στη θέση του Γιώργου Ζευγώλη, ο Γουίσε ήρθε για να παίξει πλέι μέικερ και να περάσει ο Στόγκλιν σούτινγκ γκαρντ και όλα αυτά τα είδαμε πρώτη φορά στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, που πάντως δεν είναι κριτήριο. Στο παιχνίδι αυτό ο Ηλυσιακός ήταν χαλαρός, τώρα όμως υπάρχει και η πίεση. Στο Περιστέρι θα πέφτουν αύριο κορμιά και ο πιο δυνατός από όλες τις απόψεις θα νικήσει και θα σωθεί.