Μήνυμα εστάλη (pics)

Ο Ολυμπιακός ήταν ο κυρίαρχος και στο δεύτερο ντέρμπι της κανονικής περιόδου με τον Παναθηναϊκό (72-67), γεγονός που του δίνει πλέον το πλεονέκτμα για τα πλέι οφ και το προβάδισμα για να διατηρήσει ταν τίτλο του πρωταθλητή. Παράλληλα, η σημερινή (Δευτέρα 4/2) νίκη του στο ΣΕΦ , παίζει ευεργετικό ρόλο στο ψυχολογικό κομμάτι, ενόψει του πρώτου τίτλου της χρονιάς, την ερχόμενη Κυριακή στο Ελληνικό, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας.

Το ντέρμπι μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες για την ποιότητά του, αλλά είχε νεύρο, πάθος και το κυριότερο εξελίχθηκε σε καλή ατμόσφαιρα. Μάλιστα κρατάμε τη σκηνή που οι αδελφοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος κατευθύνθηκαν στον πάγκο του Παναθηναϊκού για να καλωσορίσουν τον πρόεδρο Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ήταν η εικόνα της χρονιάς και είθε να είναι το ξεκίνημα που χρόνια περιμένουν όλοι οι υγιείς φίλαθλοι. Να βλέπουν μαζί τους ιδιοκτήτες να παρακολουθούν αγώνες και να δίνουν το καλό παράδειγμα.

Η όλη ατμόσφαιρα συνηγορεί ώστε και ο τελικός του κυπέλλου που ακολουθεί την Κυριακή, να είναι πραγματική γιορτή για το μπάσκετ.
Ο Ολυμπιακός παρότι δεν έφτασε την απόδοσή του σε ψηλά επίπεδα, ήταν πιο έτοιμος. Με περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, είχε καθαρό μυαλό όταν χρειαζόταν και κατέθεσε μεγαλύτερη ενέργεια στο παρκέ. Όταν «ἑσφιξε» την άμυνα του, βρήκε τον τρόπο που του αρέσει στην επίθεση. Και έτρεξε και έβγαλε εύκολα σουτ για τρίποντο. Συγχρόνως, «κτύπησε» στα αδύνατα σημεία του Παναθηναϊκού, ενώ «σημάδεψε» με τον Περπέρογλου τον Καπόνο. Πάντως ο τελευταίος μπορεί αμυντικά να είναι ευάλωτος, αλλά επιθετικά μοιάζει απομονωμένος, παρότι κινείται έξυπνα για να πάρει την μπάλα.

Οι «πράσινοι» δεν εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του Μάντζαρη και φάνηκε ότι το πρόβλημά για τον Αργύρη Πεδουλάκη εστιάζεται εκεί, όπου μόνος του παλεύει ο Διαμαντίδης, όσον αφορά τη δημιουργία. Ούτε ο Μπανκς, ούτε ο Ούκιτς, ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και ο Ξανθόπουλος ήταν πιο αξιόπιστη λύση.
 Η επιδίωξη του Παναθηναϊκού να μεταφέρει την μπάλα κοντά στο καλάθι, δημιούργησε στο πρώτο δεκάλεπτο προβλήματα στον Ολυμπιακό. Τόσο με τον Τσαρτσαρή, όσο και με τον Σχορτσανίτη.  Ειδικά με την είσοδό του ο τελευταίος,  μέσα σ΄ ένα δίλεπτο «φόρτωσε» με δύο φάουλ τον Σερμαντίνι και προκάλεσε φθορά κάθε φορά που τον αξιοποιούσαν οι συμπαίκτες του.
Ο Παναθηναϊκός πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα στο ξεκίνημα με 11-4, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν γρήγορα και έκλεισαν το δεκάλεπτο με -2 (20-22).
Μπορεί η προσαρμοσμένη άμυνα των φιλοξενούμενων στον Σπανούλη, να τον περιόρισε στην εκτέλεση, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού έδινε χώρο στους συμπαίκτες του και ήξερε να κερδίζει τα φάουλ.
Η παρουσία του Καπόνο στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν ανησύχησε τον Ολυμπιακό, αλλά ο Σχορτσανίτης ήταν μόνιμη απειλή για το καλάθι του. Αυτός έδωσε για τελευταία φορά και το προβάδισμα στο σκορ (24-26). Με την αντικατάστασή του, η άμυνα του Ολυμπιακού δεν είχε μεγάλα προβλήματα και το επί μέρους 18-11, έδωσε το προβάδισμα με 38-33 στο ημίχρονο. Προηγουμένως ο Ξανθόπουλος είχε μειώσει σε 31-30.

Τα τρίποντα

Τα τέσσερα τρίποντα που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο τρίτο δεκάλεπτο, έβγαλαν εκτός ρυθμού τον Παναθηναϊκό, που είχε και τον Σοφροκλή με τρία φάουλ στον πάγκο. Οι Λο, Σπανούλη. Σλούκας, Παπανικολάου, έδωσαν ρυθμό και λύσεις και το 58-52 στο 30΄ διαμορφώθηκε σε 67-56.
Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν 17/30 διπ. (Λο 4/4, Πρίντεζης 3/5), 7/21 τρίπ. (2/3 Περπέρογλου, 2/3 Παπανικολάου), 17/27 βολές (6/10 Σ΅πανούλης), 25-10 ριμπάουντ (Χάινς 3-3, Πρίντεζης 4-2), 16 ασίστ (Σπανούλης 7, 3 κλεψ., 16 λάθη (6 Σπανούλης).
Από την άλλη πλευρά, οι "πράσινοι" είχαν:19/33 δίπ. (5/5 Σχορτσανίτης, 4/5 Λάσμε), 5/23 τρίπ. (2/7 Διαμαντίδης), 14/19 βολές (5/5 Διαμαντίδης), 19-9 ριμπ. (Λάσμε 2-3).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ. Μπαρτζώκας): Χάινς 6, Λο 12, (1), Άντιτς 2, Σπανούλης 11 (1), Περπέρογλου 10 (2), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 4, Πάουελ 5, Πρίντεζης 11 (1), Παπανικολάου 9 (2).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Α. Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 14, Μπράμος, Ματσιούλις 4, Καπόνο 3 (1), Ούκιτς 4, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 5 (1), Διαμαντίδης 17 (2), Γκιστ 3  (1), Μπανκς 2, Ξανθόπουλος 4.

 Photo Gallery από το ΣΕΦ