"Πληρώστε το... πλήρωμα"!

vag aggelou

O Βαγγέλης Αγγέλου ήταν απολαυστικός, επεξηγηματικός αλλά και ουδόλως ξεκάθαρος σχετικά με την παραμονή του στη τεχνική ηγεσία του Άρη. Στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου, ο 51χρονος προπονητής - αστειευόμενος - δήλωσε εκ γενετής τρελός και χρησιμοποίησε πολλές παρομοιώσεις και μεταφορές.

Αρχικά έκανε τον αγωνιστικό απολογισμό και αναφέρθηκε στις συνθήκες που συνάντησε. «Επαληθεύτηκε ότι ο αθλητισμός, πέρα από τον εθισμό, προσφέρει την ικανοποίηση να είσαι απέναντι με τον εαυτό σου, που είναι άνιση μάχη. Κομβικοί ήταν οι πρώτοι δύο αγώνες.

Σήμερα θα μιλήσουμε με αριθμούς και θα πούμε ότι ο Άρης μέχρι τον αγώνα Πανιώνιο είχε 265 ημέρες έργου και 197 επί ημερών μου. Έγιναν 160 προπονήσεις εκ των οποίων το 35% ήταν διπλές. Έγιναν 60 προπονήσεις φυσικής κατάστασης, υπήρχαν και ρεπό 50 ημερών. Η ομάδα έπαιξε 24 παιχνίδια πρωταθλήματος με ένα πρόγραμμα σε μία χώρα που δυσκολεύεται να οργανώσει το οτιδήποτε. Με σύμμαχο την αλήθεια προσπαθήσαμε να φτιάξουμε έναν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό που χωρίστηκε σε τρεις κατηγορίες.

Πρώτον: Προτεραιότητες ανάγκης. Δεύτερον: Στις μικρές νίκες που θα μας έδιναν το δικαίωμα να βάλουμε και μικρούς στόχους και τρίτον, αυτά μαζί με άλλες κινήσεις, για να δώσουν στους παίκτες τη δύναμη για να αποδώσουν σαν σύνολο για να ικανοποιήσουν το δύσκολο, αληθινό και ιδιαίτερα μπασκετικό κοινό όπως αυτό που διαθέτει ο Άρης.

Χωρίσαμε το ήδη καταπονημένο ρόστερ σε τέσσερις κατηγορίες. Στους βασικότατους, τους βασικούς, τους αναπληρωματικούς και τους παίκτες προπόνησης. Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών αυτοί οι βασικοί έχασαν έναν με ενάμιση μήνα. Οι αναπληρωματικοί παίκτες έχασαν από ενάμιση έως δύο μήνες από την αρχή της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι σε μία χρονιά όπου η ομάδα είχε μόνο το πρωτάθλημα και παρά τις διακοπές, υπήρχε μεγάλη απώλεια από πλευράς τραυματισμών. Κι αυτό αν αναλυθεί ή υπάρχει πρόβλημα προπονητικής υποδομής πρόσφατης ή προπονητικής διαχείρισης σε σχέση με την ανάγκη της εικόνας που πρέπει να περνάει προς τα έξω.

Εκεί είπαμε να κάνουμε υπομονή, θα ρισκάρουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, στηριζόμενοι στους συνεργάτες μας και καταφέραμε να φθάσουμε σε κάποιες αγωνιστικές στιγμές όπου η μόνη δυσκολία ήταν να περάσουμε στους παίκτες το ειδικό βάρος της φανέλας. Εμείς, παρά την προσπάθεια βλέπαμε από τους παίκτες ότι ενώ μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα, είχαμε να λύσουμε αρκετά θέματα στην ομάδα.

Ευτυχήσαμε όλοι μας να μας δώσει το νόημα του συλλόγου η εκδήλωση για τον Νίκο Γκάλη. Εγώ το είπα στους παίκτες και το είδα στα μάτια τους, την επόμενη μέρα στη προπόνηση. Η ιστορία μιας ομάδας είναι η κολόνα της», είπε και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τη διοίκηση, το stuff της ομάδας, τους υπαλλήλους στα γραφεία της ΚΑΕ και φυσικά τους παίκτες.

«Think big, act small»

«Πολλές φορές κι εγώ δεν καταλαβαίνω τον εαυτό μου, όταν μιλάω. Υπάρχουν κάποια μότο που χαρακτηρίζουν μια ομάδα κι έναν άνθρωπο. Όπως αυτό που είπαμε ότι «για μια ομάδα είναι σημαντικό, αν χαθεί το καρφί θα χαθεί το πέταλο, αν χαθεί το πέταλο θα χαθεί το άλογο, αν δεν υπάρχει άλογο δεν υπάρχει μήνυμα, αν δεν υπάρχει μήνυμα δεν υπάρχει τίποτα».

Η ζωή στον Άρη είναι σαν να γλείφεις το μέλι από τα αγκάθια. Γλείψαμε την γλύκα της ιστορίας χωρίς να ματώσουμε γιατί εκεί φανήκαμε δυνατοί. Ο Σοφοκλής έχει πει ένα ρητό 'να προσέξουμε όλοι μας γιατί η αλαζονεία γεννά τον τύραννο'. Πρέπει να υπάρχει μέτρο σε όλα τα πράγματα και η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος.

Τέλος, θα πω κάτι που συζητούσα με τον αδερφό μου. Μου είπε ότι στην Αμερική κυριαρχεί τώρα το εξής μότο. 'Think big, act small'. Δηλαδή, μπορείς να σκέφτεσαι μεγαλόφωνα αλλά πρέπει να δρας με σύνεση και μέχρι εκεί που είναι η κουβέρτα σου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω μεμονωμένα τον πρόεδρο και σε κάτι που μου είπε κάποιες φορές ότι 'δίνουμε έναν αγώνα, λυπάμαι που δεν μπορώ να υλοποιήσω κάποιες υποχρεώσεις σου, αλλά είναι εύκολο να χρεώνεις έναν σύλλογο και δύσκολο να τον ξεχρεώνεις. Μακάρι να βρουν χημεία ώστε ο Άρης να παρουσιάζεται πιο δυνατός».

«Πληρώστε και συζητάμε»

Όταν η συζήτηση οδηγήθηκε στο ενδεχόμενο παραμονής του, ο Αγγέλου έθεσε την εξής προϋπόθεση. «Φανταστείτε ένα πλήρωμα σε ένα γερό και ιστορικό σκαρί. Το πλήρωμα καταφέρει να φέρει το καράβι στη στεριά, αλλά για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο ταξίδι πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις. Έχω παρακαλέσει τη διοίκηση να τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσει απέναντι στο πλήρωμα, σε σημείο να βγει και το ποντίκι με τυρί στο στόμα. Αν γίνει ή επιδιωχθεί να γίνει, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι σε όλα όσα πιστεύαμε και πρεσβεύαμε, είμαστε ειλικρινείς.

Χθες οι παίκτες μου ζήτησαν να βγούμε να φάμε, αλλά για μένα η χρονιά δεν τελείωσε. Θα τελειώσει όταν θα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους πάντες κι αυτό θα γίνει αν η ομάδα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Τα παιδιά άντεξαν πάρα, μα πάρα, πάρα, πάρα, πάρα πολλά πράγματα. Και δεν μπορώ να απαντήσω σε καμία ερώτηση μέχρι και το τελευταίο τηλεφώνημα του κάθε συνεργάτη ακόμη και του ποντικού ότι έχει τυρί στο στόμα και δεν έπεσε στη φάκα. Δεν γίνεται να επαναληφθεί αυτή η τρέλα που δείξαμε στην αρχή».

Ρωτήθηκε για τη περίπτωση που ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις της ομάδας, πώς θα αντιδράσει. «Η διοίκηση κάνει τιτάνια προσπάθεια, δεν μπορώ να σας την εξηγήσω εγώ. Θα σας πω ένα περιστατικό. Δεν είναι εκβιαστικό το θέμα, αλλά όταν βγαίνεις στην  αγορά και σηκώνεις ένα τηλέφωνο, πρέπει να είσαι δυνατός να διεκδικήσεις κάτι από άλλον.

Αισθάνθηκα πολύ άσχημα όταν πήγαμε στον Κολοσσό και μας είπε ένας παίκτης του Κολοσσού «εμείς είμαστε καλύτερα απ' ό,τι εσείς». Δεν μπορούμε να περιμένουμε τι θα πετάξει ο ψαράς για να το φάει ο γλάρος. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν μπορούμε να βγούμε στην αγορά αν δεν είναι τακτοποιημένοι οι τωρινοί παίκτες. Ιδέες υπάρχουν, αλλά για να πας σε μια ταβέρνα για να πιεις τσίπουρο, θα πρέπει πρώτα να έχεις πληρώσει το σουβλάκι που είχες φάει στον σταθμό του τρένου».

«Καμία πρόταση από άλλη ομάδα»

Σε ερώτηση σχετική με την φημολογία που υπάρχει για τη Φενέρμπαχτσε, σε περίπτωση ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, απάντησε ότι «δεν έχω κάποια πρόταση. Σας έχω ξαναπεί ότι αποτελεί τιμή, πρόκληση και περηφάνια να είσαι προπονητής στον Άρη. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω αν δεν νιώσει την ίδια περηφάνια όλο το πλήρωμα. Για να είμαι ειλικρινής, η διοίκηση κάνει τιτάνια προσπάθεια. Οι άνθρωποι παλεύουν με μεγάλο σθένος, αλλά είναι κρίμα να πεταχτούν 15 κιλά ροδάκινα στη χωματερή, όπως έκαναν κάποτε οι αγρότες. Βλέπω μια ηλιαχτίδα γιατί εδώ συνάντησα την αλήθεια».

«Ομάδα παραγωγής»

Ο Αγγέλου διέψευσε ότι η παραμονή του Σάσα Βεζένκοφ εξαρτάται από την δική του παραμονή και ρωτήθηκε για το μοντέλο ομάδας που έχει στο μυαλό του. «Ο Άρης μπορεί να γίνει το κολέγιο απέναντι στα high school και με τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό στο ΝΒΑ. Έχει καμία σχέση ο Άρης με τη Ρεάλ; Η Ντόρτμουντ με τη Μπάγερν; Η Ντόρτμουντ στηρίχθηκε στην παραγωγή και η Μπάγερν παίρνει το βασιλόπουλο. Για μένα αυτός ο δρόμος είναι. Μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Χωρίς πρώτη ύλη δεν μπορείς να βάλεις στόχους. Πόσο μάλλον όταν ξέρεις ότι κάθε χρόνο θα πληρώνεις τρεις ομάδες», απάντησε και ρωτήθηκε: «αυτό το μοντέλο κάθε άλλο παρά θα είναι ελκυστικό για τον κόσμο, Με ποιον τρόπο θα επιδιώξετε να τον προσεγγίσετε;» και απάντησε:

«Με τον ίδιο τρόπο που περίμενε από το '50 έως το 1979 να πάρει πρωτάθλημα και μετάσ τη δυναστεία. Σε μια καμμένη γη, βάζεις δεντράκια και για να έχει αποτέλεσμα η αναδάσωση πρέπει να βάλεις και κάποιους ανθρώπου με κιάλια για να μην τα κάψουν».

«Δεν πήρα αρειανόσημο»

Στη πίεση που του ασκήθηκε για να δώσει πιο ξεκάθαρη απάντηση για την παραμονή του, απάντησε λέγοντας ότι «το τι θέλει να νιώθει ένας επαγγελματίας, δεν πρέπει να το κοινοποιεί. Δεν λέω ότι είμαι Άρης, αν το πω θα είναι ντροπή. Τα αρειανόσημα δύσκολα πουλιούνται. Νιώθω ευγνώμων και τυχερός για την ευκαιρία που μου δόθηκε».

Εν τέλει, κατά πόσο τα λόγια του Βαγγέλη Αγγέλου αποτέλεσαν σαφέστατο μήνυμα αποχώρησης από τη τεχνική ηγεσία του Άρη ή μια απέλπιδα προσπάθειας υλοποίησης των δεσμεύσεων και της δημιουργίας προϋποθέσεων παραμονής. Αυτό θα φανεί εντός των προσεχών ημερών.