Το θέλουν και οι δύο

arvanitis-aggelou
 
Επιδίωξη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΑΕ Άρης είναι η παραμονή του Βαγγέλη Αγγέλου στη τεχνική ηγεσία. Η ίδια σκέψη επικρατεί και στο μυαλό του Χαλκιδαίου προπονητή και μένει να φανεί, αν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα οδηγήσουν στην συμφωνία των δύο πλευρών. Ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
 
Καταρχήν, να καταγράψουμε τα δεδομένα. Οι επιτελείς του Άρη θέλουν την διατήρηση του Αγγέλου διότι αποδείχθηκε η δουλειά του. Ανέλαβε μια προβληματική ομάδα και την οδήγησε να διεκδικήσει την συμμετοχή στην ημιτελική φάση του πρωταθλήματος στα τελευταία 2 λεπτά του τρίτου αγώνα με τον Πανιώνιο, παρά την πληθώρα των προβλημάτων τραυματισμού. Δεύτερον, το πλάνο του περιλαμβάνει την περαιτέρω αναβάθμιση των νεαρών παικτών, στα πρόσωπα τω οποίων βλέπουν τους αυριανούς πρωταγωνιστές της ομάδας. Λευτέρης Μποχωρίδης, Σπύρος Μούρτος και Σάσα Βεζένκοφ είχαν ΡΟΛΟ στη ομάδα, όχι απλά χρόνο συμμετοχής. Είχαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ειδική αποστολή όταν έμπαιναν στο παρκέ. Δεν έπαιζαν, για να παίζουν. Και το πλάνο του Αγγέλου περιλαμβάνει την σταδιακή ενσωμάτωση παικτών από την εφηβική ομάδα. Τρίτον, κατά δήλωση του πατέρα αλλά και του ιδίου του Σάσα Βεζένκοφ, η παραμονή του 17χρονου παίκτη θα εξαρτηθεί από την αντίστοιχη του Αγγέλου. Εκτιμήθηκε ότι με τον 53χρονο προπονητή στον πάγκο της ομάδας, επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ανάδειξη και της βελτίωση της μπασκετικής ικανότητας του αθλητή. Τέταρτον, τα πλάνα που κατέθεσε ο Αγγέλου – ένα για τη περίπτωση άρση της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών ΦΙΜΠΑ κι ένα ακόμη σε περίπτωση διατήρησης του ban – βρίσκουν σύμφωνους τους ανθρώπους της ΚΑΕ.
 
Πάμε στον Αγγέλου. Στηρίχθηκε και υποστηρίχθηκε στη διάρκεια της χρονιάς, στο μέγεθος ασφαλώς και των δυνατοτήτων της ΚΑΕ. Η πρόσληψη του Χαλκιδαίου προπονητή ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου της ΚΑΕ, Λευτέρη Αρβανίτη. Και είναι αλήθεια ότι προέβη σε τούτη τη κίνηση, παρότι το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου ήταν αντίθετο. Ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη της απόφασης και εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκε. Χρειάστηκε όμως να μεσολαβήσει ένα διάστημα 2-3 μηνών. Οι πρώτες ημέρες του Αγγέλου ήταν δύσκολες. Πύρρειος νίκη (64-63) επί του Ηλυσιακού στο Παλέ. Νίκη-ανάσα επί του Πανελευσινιακού στην Αθήνα και ακολούθησαν: Ήττα ντροπής από τον Πανιώνιο στο Παλέ, κάκιστη εμφάνιση και ήττα στη Πάτρα από τον Απόλλωνα, ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Παλέ, συντριβή από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, για να ακολουθήσει η λυτρωτική νίκη επί του Ικάρου Καλλιθέας στο Παλέ. Ο Αγγέλου στηρίχθηκε διότι η διοίκηση πίστεψε στο αγωνιστικό μοντέλο του. Στο ίδιο διάστημα, λόγω του διαφορετικού τρόπου δουλειάς που ακολούθησε υπήρξαν τραυματισμοί. Επίσης, άλλαξε τους ρόλους εντός της ομάδας, γεγονός που προκάλεσε τριβές με τους παίκτες. Όταν άπαντες αντιλήφθηκαν ότι οι αλλαγές λειτούργησαν υπέρ τους, τότε ήρθαν και τα αποτελέσματα.
 
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν εντάσσονται στους βασικούς λόγους της επιθυμίας του Αγγέλου για παραμονή. Εκτιμά ότι υπάρχει προοπτική, αρκεί να εφαρμοστεί το αγωνιστικό project που έχει στο μυαλό του. Εκ της διοίκησης του έχουν δώσει το ελεύθερο να χτίσει μια ομάδα, σύμφωνα με τη δική του μπασκετική φιλοσοφία. Και θέλει να δημιουργήσει κάτι δικό του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο. Έχει θέσει μόνο έναν όρο: Να κλείσει οικονομικά η τρέχουσα χρονιά και να εξασφαλιστεί η οικονομική συνέπεια (απέναντι σε χαμηλό αγωνιστικό μπάτζετ) για την ερχόμενη σεζόν, ούτως ώστε να επικρατεί ηρεμία στην ομάδα. Να μην έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να ζητήσει το οτιδήποτε από τον κάθε αθλητή, να μην έχει ο κάθε αθλητής μια μόνιμη δικαιολογία στο στόμα του. Προς τιμήν τους, οι τωρινοί παίκτες ουδέποτε έβαλαν το οικονομικό εντός των τεσσάρων γραμμών.
 
Εν τέλει, είναι στο χέρι του Άρη η διατήρηση του Αγγέλου στη τεχνική ηγεσία. Κι αυτή η υπόθεση πρέπει να κλείσει άμεσα. Μετά από αυτή, είναι αναγκασμένοι οι «κίτρινοι» να βρουν τρόπο ώστε να διώξουν το ban της ΦΙΜΠΑ. Αυτή η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στα μέλη της τωρινής διοίκησης. Υποχρεούνται να ασχοληθούν και οι μέτοχοι. Αν ο Άρης είχε τη δυνατότητα να προσθέσει έναν παίκτη στη τρέχουσα χρονιά, τώρα θα ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας. Επειδή όμως τα κουκιά ήταν μετρημένα, ήρθε ο αποκλεισμός από τον Πανιώνιο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι: Ακόμη κι αν υπαχθεί η ΚΑΕ στο άρθρο 99, δεν σημαίνει ότι τελειώνει το ban. Θα πρέπει οι Σκορδίλης, Μάιλς, Μπετς, Πάουνιτς, Μάλντροου και Ματσόν να στείλουν χαρτί στο οποίο θα σημειώνουν ότι διακανονίστηκαν οι οφειλές και ζητούν την άρση της ποινής απαγόρευσης.
 
Σημειωτέον ότι, η άρση της ποινής απαγόρευσης από τη ΦΙΜΠΑ θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος που έχει στο μυαλό του ο Αγγέλου (εφόσον ασφαλώς παραμείνει). Σκοπεύει να προσεγγίσει και νέους παίκτες (σ. σ. το Basketnews είχε γράψει για τον Γκίκα του Φιλαθλητικού), αλλά για να πετύχει, απαιτείται η παρουσία ξένων παικτών που θα το υποστηρίξουν. Κρίνοντας από τη δουλειά που έγινε στον Ολυμπιακό επί ημερών Ντούσαν Ίβκοβιτς (όπου ο Αγγέλου ήταν ο συνεργάτης του), προφανώς και δεν θα έχει δυσκολία στο να βρει τέτοιους «υποστηρικτές». Κι όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος, τα χρήματα δεν έχουν πρωτεύουσα σημασία, αλλά το να δώσεις στον αθλητή να καταλάβει ότι το περιβάλλον είναι ιδανικό για την εξέλιξή του.