Φάκελος "Βεζένκοφ"

 
Ο Αλεξάντερ Βεζένκοφ αποδέχθηκε την υποτροφία που του πρόσφερε το πανεπιστήμιο Εξέβιερ. Στο συγκεκριμένο κολέγιο εκφράζουν τη βεβαιότητα για την άμεση μετακόμιση του παίκτη, επιτρέψτε μας όμως, να μην την αφουγκραστούμε και να αφήσουμε… ανοιχτό παράθυρο.
Καταρχήν, είναι αναγκαίο να σημειώσουμε το εξής. Στην Ελλάδα οι Νόμοι είναι «κομμένοι και ραμμένοι» στα συμφέροντα των ισχυρών. Στον αθλητικό Νόμο, ο συγκεκριμένος κανονισμός τοποθετεί σε σχέση ισχύος τους νεαρούς παίκτες και φυσικά τους μάνατζερ τους. Διότι, με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν σε οποιαδήποτε ομάδα της αρεσκείας τους. Κι αυτή που φρόντισε για την ανάδειξή τους, δεν έχει οφέλη. Εκτός κι αν καταφέρει και πείσει τον αθλητή να υπογράψει συμβόλαιο. Όταν όμως πρόκειται για έναν από τους top 17άρηδες της Ευρώπης, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι, δεν είναι εύκολο. Ο Άρης πλήρωσε αυτόν τον κακό Νόμο στην περίπτωση του Λίνου Χρυσικόπουλου ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο, αφού κατήγγειλε τη μονομερή ανανέωση συμβολαίου στην οποία είχε προχωρήσει ο Άρης, με αποτέλεσμα οι «κίτρινοι» έχασαν όλο το ποσό της επένδυσής τους, αλλά και να βγουν ζημιωμένοι - κατά περίπου 45.000 ευρώ - από αυτή την ιστορία.
 
Βέβαια, μεταξύ των δύο υποθέσεων δεν υπάρχουν ομοιότητες και δεν αναφερόμαστε μόνο στον τομέα της τακτικής. Ο Χρυσικόπουλος ουδέποτε πήρε ευκαιρίες με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί μέσα του σφοδρή επιθυμία αποχώρησης, ενώ κατέθεσε και προσφυγή κατά της ομάδας για την διασφάλιση των δεδουλευμένων του. Στη περίπτωση του Βεζένκοφ, ο παίκτης – αν αποχωρήσει – θέλει να αποχωρήσει με καλές σχέσεις. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ατζέντης του παίκτη (σ. σ. Νίκος Λώτσος) ενημέρωσε τον Βαγγέλη Αγγέλου για το ζωηρό ενδιαφέρον του Εξέβιερ και συγκεκριμένα του προπονητή του, Κρις Μακ. Ο τελευταίος έκανε ταξίδι 30 ωρών μόνο και μόνο για να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και να συναντήσει τον αθλητή. Συζήτησε με τον Βεζένκοφ, στον οποίον εξήγησε ότι σκοπεύει να του προσφέρει υποτροφία. Στη συνέχεια, συζήτησε και με τον Βαγγέλη Αγγέλου. «Εμείς δεν έχουμε σκοπό να κόψουμε τη καριέρα ή να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τα ‘θέλω’ του Σάσα. Τον αγαπάμε και θέλουμε το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι και ο Άρης έκανε μια σημαντική επένδυση για τον Σάσα που είναι εκπληκτικός παίκτης και μπορεί να πετύχει πολλά. Εμείς θέλουμε συνεργασία», φέρεται να είπε ο προπονητής του Άρη. Μάλιστα, εξήγησε στον Κρις Μακ, το μπασκετικό σχέδιο της ομάδας.
 
Δεδομένου του ότι ο Βεζένκοφ θα γίνει 18 τον ερχόμενο Αύγουστο, το ζήτημα τέθηκε εντός της οικογενείας. Εξέβιερ ή επαγγελματική καριέρα; Ήταν υποχρεωμένος ωστόσο να δεχθεί την υποτροφία του πανεπιστημίου. Κι έτσι έκανε. Εντούτοις, το θέμα θα ξεκαθαρίσει στα μέσα του επόμενου μήνα. Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την απόκτησή του, τη συμμετοχή του σε τουρνουά που θα γίνει τον Ιούλιο, αλλά και τη μόνιμη εγκατάστασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το προσεχή φθινόπωρο. Ίσως όμως τα πράγματα να μην έχουν πάρει αυτή την οριστική μορφή, όπως την παρουσιάζουν οι Αμερικάνοι.
 
Η οικογένεια Βεζένκοφ περιμένει να δει την επόμενη μέρα του Άρη, διότι η σκέψη της επαγγελματικής καριέρας, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Προφανώς και οι πιθανότητες μετάβασης στο NCAA είναι συντριπτικά περισσότερες, αλλά το θέμα δεν έχει τελειώσει. Για παράδειγμα, περιμένει να δει αν ο Βαγγέλης Αγγέλου θα παραμείνει στη τεχνική ηγεσία. Και είναι λογικό. Επί Αγγέλου, ο Βεζένκοφ πήρε λεπτά συμμετοχής, κυρίως όμως είχε ρόλο στην ομάδα και βελτιώθηκε τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λειτουργίας εντός συνόλου. Συν τοις άλλοις, γνωρίζουν το αγωνιστικό project του Αγγέλου και ξέρουν ότι εφόσον παραμείνει, ο Βεζένκοφ θα έχει ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Όπως θέλει να δει και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο Άρης.
 
Στον Άρη θεωρούν ότι, δεδομένης της επιθυμίας του Βεζένκοφ να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, ασφαλέστερος δρόμος είναι αυτός που έχει ως αφετηρία την Ευρώπη. Εξήγησαν το σκεπτικό τους και άμεσα θα γίνει μία ακόμη συζήτηση επί του ενδεχομένου υπογραφής συμβολαίου. Γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι λίγες, αλλά συζήτηση θα γίνει. Και είναι αλήθεια ότι ο Άρης δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο, από αυτά που ήδη έχει κάνει.