Φτωχό...αλλά ελκυστικό

proponites-2012-13

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισαν να καταφθάνουν τα καραβάνια των κάθε λογής ξένων παικτών - προπονητών και να κατακλύζουν το ελληνικό μπάσκετ,  ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μπροστά σ΄ αυτή την επιδρομή, σχολίαζε  τότε: «Μη μιλάμε για ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά για πρωτάθλημα που γίνεται στην Ελλάδα… Αυτός είναι ο ορισμός».

Δεν είχε και άδικο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του μπάσκετ, αφού με την αλλοίωση του πρωταθλήματος, άρχισε σταδιακά να αραιώνει και ο κόσμος από τα γήπεδα. Μάλιστα αυτή η ξενομανία, εκτιμήθηκε και ως ένα από τα βασικά αίτια για την μείωσης του ενδιαφέροντος και την απομάκρυνση των φιλάθλων. Έπρεπε να έρθει η κρίση, να κλείσουν οι κάνουλες που έρεαν δολάρια και ευρώ, γιο να αναφωνήσουμε: «Επιτέλους, ελληνικό πρωτάθλημα». Και ειλικρινά,, χωρίς ίχνος σωβινιστικής διάθεσης, δεν μας χαλάει καθόλου αυτό. Μπορεί άλλες χώρες να έχουν ανάγκη την ξένη μετάγγιση, αλλά  εμείς με τη δική μας αξιόλογη παραγωγική διαδικασία, μπορούσαμε να στηριχτούμε και να δημιουργήσουμε τη δική μας σχολή μπάσκετ. Την εμπιστοσύνη και την πίστωση χρόνου που δεν έδιναν οι ομάδες στους Έλληνες παίκτες και προπονητές - κάτι που απολάμβαναν οι ξενόφερτοι για να δικαιολογηθεί και το συμβόλαιό τους – καλούνται τώρα να προσφέρουν απλόχερα.  Και καλούς παίκτες έχουμε και καλούς προπονητές, που μπορούν να δώσουν το δικό τους στίγμα.

Για πρώτη φορά (και είναι σταθμός), το πρωτάθλημα της Α1 ξεκίνησε με 14 Έλληνες προπονητές και πλειάδα νέων παικτών σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τι κι αν κατέφυγαν εξ ανάγκης στη λύση αυτή οι ομάδες. Σε βάθος χρόνου όμως, μόνο όφελος θα άποκομίσουνν. Ο κόσμος θέλει να γνωρίσει και να ταυτιστεί με τους Έλληνες παίκτες και θα αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια. Ήδη, το Περιστέρι είχε να δει κατάμεστες τις εξέδρες του εδώ και χρόνια και στην πρεμιέρα απέναντι στην «νεοφώτιστη» Ελευσίνα, όλοι της ομάδας, έτριβαν τα μάτια τους από την αθρόα προσέλευση.

 Νέα πρόσωπα, νέες εικόνες, επιφυλάσσει αυτό το πρωτάθλημα, που αξίζει να αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Μπορεί να είναι φτωχό, αλλά δεν παύει να θεωρείται ελκυστικό. Από το να μιζεριάζουμε με τους απόντες και με τη μη έλευση ηχηρών ονομάτων, καλό θα ήταν την ίδια έμφαση να δίνουμε και στο προϊόν που κρατάμε τώρα στα χέρια μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει επικοινωνιακά να στραφεί ο ΕΣΑΚΕ.

 Για να μη παρεξηγηθούμε, με όλα αυτά δεν απαξιώνουμε το πέρασμα ξένων παικτών και προπονητών που πρόσφεραν και αγαπήθηκαν από τους φιλάθλους, αλλά ας μη ξεχνάμε και τι… «παλτά» φορτώθηκαν κατά καιρούς οι ομάδες από τους επιτήδειους μάνατζερ, που είχε σαν συνέπεια να αφαιρέσουν χρόνο συμμετοχής από εξελίξιμους παίκτες. Τέτοιες ευκαιρίες δεν θα χαθούν πλέον και για τους νέους παίκτες είναι κίνητρο αυτό το πρωτάθλημα να δουλέψουν περισσότερο και να πείσουν για την αξία τους. Μπροστά τους υπάρχει η ευκαιρία- πρόκληση.

Καλή μπασκετική χρονιά λοιπόν….