Όταν ο «δράκος» ξεκινούσε το ταξίδι του...

Αναμφισβήτητα, ο άνθρωπος που έχει συνδυάσει το όνομα του με την Εθνική ομάδα, δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο πιο πιστός στρατιώτης της! Πήρε μέρος σε 19 διοργανώσεις και υπηρέτησε όσο κανείς το εθνόσημο, τόσο από το πόστο του παίκτη, όσο και από αυτό του προπονητή.

Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια, έμελλε να ξεκινήσει το ταξίδι του με τα γαλανόλευκα χρώματα σε ένα τουρνουά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ, ο οποίος ήταν εκείνος που τον πρωτοκάλεσε στην Εθνική ανδρών ύστερα από προτροπή του Χάρη Παπαγεωργίου.

Σε ηλικία 17 ετών ο Γιαννάκης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα, ωστόσο δεν κατάφερε να σημειώσει πόντο στη νίκη κόντρα στην Τσεχοσλοβακία με 82-71, με τον πρώτο του προπονητή Βύρωνα Κρίθαρη να βρίσκεται στην εξέδρα.  Η συνέχεια είναι γνωστή!

Αγωνίστηκε σε 351 παιχνίδια, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο με την εθνική ομάδα της χώρας του, σημειώνοντας 5.309 πόντους. Η τελευταία του παράσταση δόθηκε απέναντι στη Βραζιλία (91-72) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (2/8/1996).