Να ξαναγίνουν η... ατμομηχανή της Ευρωλίγκας

pao oly

O Γιώργος Βαλαβάνης γράφει για το μέτριο (έως κακό) ξεκίνημα των «αιωνίων» στο ΤΟΡ-16, στέκεται στις αιτίες, ενώ εξηγεί τι πρέπει να γίνει προκειμένου να επιστρέψουν οι δύο ομάδες στον... γνώριμο, πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Πρόβλημα, λοιπόν, σε «πράσινο», αλλά και σε «κόκκινο» χρώμα. Η αρχή του «μαραθωνίου» στην φάση των «16» στην Ευρωλίγκα, πήρε κατηφορική κλίση για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και μπορεί να υπάρχουν ακόμα 10 αγωνιστικές μέχρι τις αρχές Απριλίου για να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» και των δυο, να διεκδικηθεί η πρόκριση στα πλέι οφ, ακόμα ίσως και το πλεονέκτημα έδρας, αλλά αμφότεροι διανύουν περίοδο κρίσης και τελούν υπό αμφισβήτηση και προβληματισμό.

Αμφότεροι καλούνται να αντιδράσουν και να δείξουν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά τους για να μην χάσουν το «τρένο» της πρώτης τετράδας στους ομίλους και την πρόκριση, αλλά σε διάστημα μίας εβδομάδας, οι ήττες που γνώρισαν και πρωτίστως ο τρόπος με τον οποίο τις γνώρισαν, συνθέτουν δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία τους, αν δεν καταφέρουν να «παντρέψουν» το δεδομένο «θέλω» τους με το «μπορώ» των ικανοτήτων τους.

Το επικείμενο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο ελληνικό πρωτάθλημα, μπορεί να κρίνει την πρώτη θέση και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς των πλέι οφ, μπορεί να κάνει το ψυχολογικό «κλίκ» ανόδου για τον νικητή και να προκαλέσει ψυχολογική καταράκωση για τον ηττημένο, αλλά δεν αποτελεί κριτήριο σύγκρισης για την μελλοντική πορεία και των δυο στην Ευρωλίγκα. Γιατί, ο μεν Παναθηναϊκός νίκησε δυο φορές τον Ολυμπιακό στις αρχές της περιόδου, αλλά χρειάστηκε να περάσουν εφτά αγωνιστικές στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα και να πετύχει την πρώτη, εκτός έδρας νίκη του κόντρα στην Καρσίγιακα, ο δε Ολυμπιακός άρχισε εντυπωσιακά το Τοπ-16, με νίκες επί της Μπαρτσελόνα και της Λαμποράλ, αλλά γνώρισε δυο συνεχόμενες ήττες, «εκτός πρόγραμματος», από την Μπάμπεργκ, στο ΣΕΦ και την Ζαλκγίρις, στο Κάουνας. Άλλο Ελλάδα, άλλο Ευρώπη και ας είναι εταίροι στην Ευρωλίγκα, στην οποία υπάρχει δεδομένος σεβασμός από όλους τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αλλά και αντιστρόφως ανάλογη...αμφισβήτηση τους, ακόμα και από τις καταφενέστατα υποδιαίεστερες ομάδες...

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο 1-3 και ο Ολυμπιακός στο 2-2. Βάσει των νικών και ηττών τους στην βαθμολογία, ο Ολυμπιακός είναι ο «μονόφθαλμος τους τυφλούς». Όχι, γιατί και οι δυο βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο» και αντί να βρίσκονται στη θέση της «ατμομηχανής» των ομίλων τους, καλούνται αναγκαστικά να «κυνηγήσουν» και να γαντζωθούν στα τελευταία... βαγόνια. Ο Παναθηναϊκός που συμμετέχει, θεωρητικά και μέχρι αποδείξεως τουναντίον από τον ίδιο, σε ευκολότερο όμιλο, έχει νικήσει με τα...χίλια ζόρια μόνο την Μάλαγα στο ΟΑΚΑ, ηττήθηκε στην έδρα του και εκτός προγράμματος από τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ εκτός έδρας, παραμένει χωρίς νίκη, όσο κι αν την «άγγιξε» στην Κωνσταντινούπολη και στην Ρωσία. Οι «πράσινοι», όμως, δεν πείθουν. Παραμένει «μπερδεμένη» ομάδα που δεν έχει αποκτήσει ομοιογένεια, ο χρόνος δεν κυλά υπέρ της και κυρίως, βασικά ατού της που αποκτήθηκαν για πρωταγωνιστικό ρόλο, υστερούν φανερά και αισθητά.

Στην τελευταία χρονιά του Διαμαντίδη, ο Ραντούλιτσα, ο Πάβλοβιτς, ο Καλάθης που έχουν τα πιο «βαριά» συμβόλαια και αυτονόητα ο προπονητής τους, Σάσα Τζόρτζεβιτς που τους επέλεξε, έχουν την ηθική υποχρέωση να «χαρίσουν» στον Δημήτρη, την έκτη συμμετοχή του σε φάιναλ φορ, όσο κι αν ο 35χρονος αρχηγός δεν μπορεί μόνος του να κάνει...αφιέρωση στον εαυτό του. Ας δουν την πρόσφατη προϊστορία του Παναθηναϊκού για να καταλάβουν, πως ο Διαμαντίδης- σε συνδυασμό με την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς- δεν πήγε τον Παναθηναϊκό μόνο στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα, με ανατροπή μειονεκτήματος έδρας στα πλει οφ, αλλά κατέκτησε και τον τίτλο. Εξ ού και ο ιστορικός εναγκαλισμός των δυο.

Στον Παναθηναϊκό, ο Πάβλοβιτς των δέκα χρόνων θητείας στο ΝΒΑ, είναι «άφαντος». Τα παιδαριώδη λάθη του-ικανός να αστοχήσει σε «κάρφωμα» και η έλλειψη συγκέντρωσης του, δεν έχουν δώσει την παραμικρή ενίσχυση στην θέση «3» και καθιστούν...αναντικατάστατο τον Γιάνκοβιτς. Ο Ραντούλιτσα είναι του «βάθους» στις περισσότερες, ευρωπαϊκές εμφανίσεις του, παρά του «ύψους». Ο Καλάθης επιβάλλεται να προσπαθήσει περισσότερο για να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει στιβαρά την «μπαγκέτα» του Παναθηναϊκού στην μετά Διαμαντίδη εποχή. Γι΄αυτόν τον λόγο, εξάλλου και επέστρεψε μετά «βαϊων και κλάδων». Και ο Τζόρτζεβιτς καλείται να δώσει απαντήσεις γιατί ο Παναθηναϊκός ενώ έχει αρχή και τέλος στο παιχνίδι του, δεν έχει «μέταλλο», ο αγωνιστικός χαρακτήρας του είναι ευμετάβλητος και η αποτελεσματικότητα του παίρνει-ακόμα-χαμηλό βαθμό.

Στον Ολυμπιακό, το «μπλάκ αουτ», μετά τις δυο πρώτες νίκες, δείχνει να είναι ανεξήγητο. Οι δυο ήττες από την Μπάμπεργκ και την Ζαλγκίρις είναι οδυνηρότατες, γιατί επρόκειτο για τις δυο ασθενέστερες ομάδες του ομίλου-«θανάτου» που συμμετέχουν και όμως, έκαναν την μεγαλύτερη ζημιά στους «ερυθρόλευκους». Και δεν πρόκειται να κάνουν άλλες ζημιές στην ΤΣΣΚΑ και τις τρείς ισπανικές ομάδες. Η Μπάμπεργκ έχασε με 17 πόντους από την Χίμκι, μια εβδομάδα μετά τον θρίαμβο της στο ΣΕΦ, ενώ η Ζαλγκίρις δεν θα έχει στην συνέχεια τον «εγκέφαλο» της Καλνιέτις. Μακάρι ο Ολυμπιακός να «φυσάει και να μην κρυώνει» γι αυτές τις δυο ήττες, ενώ θα πρέπει αφενός να μην χάσει άλλο παιχνίδι στο ΣΕΦ και να βρεί, τουλάχιστον, μία νίκη σε Μόσχα, Βαρκελώνη, Μαδρίτη.

Το οξύμωρο στον Ολυμπιακό, είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει με επιτυχία τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς στην διάρκεια της πρώτης φάσης στην Ευρωλίγκα, ενώ στην παρούσα φάση, η πληρότητα του- με εξαίρεση τον Λοτζέσκι και το...αναντικατάστατο σουτ του- καθώς και η ενίσχυση του με τους Όντομ και Τζέιμς, μένουν αναξιοποίητες. Και στα δυο παιχνίδια, το αμυντικό διάβασμα της Μπάμπεργκ και της Ζαλγκίρις στην δημιουργία παιχνιδιού του Ολυμπιακού, έδειξαν ότι οι «ερυθρόλευκοι» είναι μονοδιάστατοι. «Κόπηκαν» τα «ντράιβ», τα μακρινά σουτ ήταν άστοχα και παράλλληλα, η μπάλα δεν έφτανε κάτω από το καλάθι. Τόμπολα...

Μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι η απουσία της δυνατής άμυνας που χαρακτήριζε τον Ολυμπιακό, μέχρι και πριν από δυο εβδομάδες. Με 55 πόντους- μετά βίας- στην επίθεση δεν μπορούσε να νικήσει την Ζαλκγίρις, αλλά η αμυντική ανυπαρξία του, τον οδήγησε στην βαριά ήττα των 20 πόντων. Υπάρχει ομαδική καθίζηση; Πρέπει να διευκρινιστούν εκ νέου οι ρόλοι παικτών, μετά τις τρεις προσθήκες; Ο λόγος για τις απαντήσεις στον Γιάννη Σφαιρόπουλο.