Το «πράσινο» rotation και ο «κόκκινος» τελικός

oly pao1

H oρατότητα του Παναθηναϊκού προς τα πλέιοφ της Ευρωλίγκα βελτιώθηκε με την νέα αγχωτική νίκη κόντρα στην Νταρουσαφάκα, αυτή του Ολυμπιακού «θόλωσε» ακόμα περισσότερο από την τρίτη συνεχόμενη ήττα που γνώρισε, στην Μαδρίτη, από την Ρεάλ, αλλά αμφότεροι βρίσκονται με αρνητικό, βαθμολογικό πρόσημο και αν μη τι άλλο οι εμφανίσεις των «αιωνίων» δεν είναι ενθαρυντικές για το άμεσο μέλλον τους στην φάση των «16».


Στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν βρεθεί με την «πλάτη στον τοίχο», στην παρούσα φάση δεν γίνεται κάν συζήτηση για πλεονέκτημα έδρας στα πλει οφ, αλλά μόνο για την εξασφάλιση της πρόκρισης, καθώς υπάρχουν εννέα ακόμα αγωνιστικές στον μαραθώνιο του Τοπ-16, αλλά αυτά που πρέπει να διορθώσουν και οι δυο είναι σημαντικά. Όχι πολλά, όμως, γιατί μεσούσης της περιόδου, κάτι τέτοιο θα είναι αποπροσανατολιστικό και ανέφικτο.

Ο Παναθηναϊκός συσπειρώθηκε μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, έδειξε ότι έχει «σφυγμό» και έμεινε όρθιος, όπως και στο εντός έδρας παιχνίδι με την Μάλαγα, αλλά δεν αφαίρεσε ούτε έναν...πόντο από τον βαθύ προβληματισμό που παρουσιάζει η ομαδική απόδοση του. Η περιβόητη ομοιογένεια, ιδιαίτερα στην άμυνα, παραμένει στα αζήτητα. Τα λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας και στα τελειώματα των φάσεων δεν δικαιολογούνται από την ατομική εμπειρία των παικτών του. Το ροτέισον συνεχίζει να είναι μικρό από τον Τζόρτζεβιτς. Ο Παναθηναϊκός δεν...τρομάζει κανέναν αντίπαλο του στο ΟΑΚΑ. Κι αυτο συμβαίνει γιατί δεν μπορεί να επιβάλλει τον ρυθμό του, τα ξεσπάσματα της καλής απόδοσης του είναι ολιγόλεπτα και μικρά και η ανυρπαξία βοήθειας από έναν αξιόπιστο σκόρερ στην περιφέρεια, «φωνάζει» πλέον.

Έρχεται ο Μαρκίζ Χέινς από την Σάσαρι και απομένει να φανεί πόσο γρήγορα θα «δέσει» με τους νέους συμπαίκτες του, ενώ σίγουρα, χρειάζεται και μια ακόμα προσθήκη στους ψηλούς. Δύσκολες μεταγραφές, αυτή την περίοδο, πιο δαπανηρές αφού εξαγοράζονται συμβόλαια και με την πίεση του χρόνου να είναι ασφυκτική για γρήγορη προσαρμογή. Οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να βρούν ξανά την «πυξίδα» τους για το ταξίδι προς τα πλει οφ, να διορθώσουν δεδομένα λάθη καλοκαιρινών επιλογών στον σχεδιασμό τους και να κάνουν «restart». Τα τρία επόμενα παιχνίδια με Τσεντεβίτα, στο Ζάγκρεμπ, την Εφές και την Φενέρ στο ΟΑΚΑ, θα είναι λίαν καθοριστικά, αλλά το πρώτο ζητούμενο είναι αν αποδείξουν ότι οι παίκτες του ΠΑΟ και ο Τζόρτζεβιτς θα είναι πειστικοί για να νικήσουν εκτός έδρας.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε το ευρωπαϊκό «black out», μετά την παρένθεση της εύκολης νίκης επί του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα. Και συνεχίζει να είναι φαινομενικά ανεξήγητη η αγωνιστική κρίση του. Κανείς δεν γνωρίζει τα ενδότερα της ομάδας, αλλά πως εξηγείται σε περίοδο πληρότητας, με τις μεταγραφικές εισηγήσεις του προπονητή να υλοποιούνται και έχοντας κάνει ιδανική αρχή στο Τοπ-16, ο Ολυμπιακός να «ψάχνεται» στο μοίρασμα των ρόλων και να έχει χάσει το «μέταλλο» που το χαρακτηρίζει.

Για τους «ερυθρόλευκους», το προσεχές παιχνίδι με την Χίμκι είναι «τελικός» και μπορεί να έχουν να ανέβουν «Γολγοθά» στο πρόγραμμα τους, αλλά είναι πιο έτοιμη ομάδα από τον Παναθηναϊκό για να γυρίσουν ξανά τον...διακόπτη.

Υ.Γ -1 Ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Ολυμπιακός γνωρίζουν να «ζούν» χωρίς τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη και αυτή η διαπίστωση δεν αποτελεί καμία αποκάλυψη. Αλλά η απουσία του Διαμαντίδη, όσο διαρκέσει, πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί, ενώ στην κακή βραδιά του Σπανούλη και με τον Πρίντεζη να είναι «σκασμένος» από την συνεχή χρησιμοποίηση του, ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλα χέρια να τον κρατήσουν όρθιο.

Υ.Γ -2 Η φετινή ειρωνεία για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, είναι ότι οι διοικήσεις τους έχουν επενδύσει περισσότερα χρήματα από πέρυσι και έχουν ανεβάσει τον πήχη των προυπολογισμών τους, αλλά τα χρήματα πότε δεν αγόρασαν διακρίσεις και τίτλους.