Ώρα για Πανιωνάρες

lianos2

Ο Ηλίας Λιανός έφυγε ως κύριος από τον Πανιώνιο, όπως και όταν πήγε πριν από 10 χρόνια. Η τελευταία πράξη του με την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής, αποτέλεσε το “πρέπει” και το καθήκον του πιο αξιοπρεπούς “αντίο” που όφειλε να πει στον σύλλογο που αγάπησε και τον αγάπησε.

Το γεγονός και μόνο ότι έδωσε 115.000 ευρώ για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, χωρίς ο ίδιος πλέον να ασχοληθεί με τον “ιστορικό”, έγραψε τον καλύτερο επίλογο στην δημιουργική θητεία που είχε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, ο Λιανός έκανε το τελευταίο δώρο του στον Πανιώνιο με τα χρήματα που έδωσε για να εξασφαλίσει το παρόν της ομάδας στην θέση που έχει κερδίσει με την διαχρονική αξία της. Στο τέλος, ο Λιανός λειτούργησε με Πανιώνιο αίσθημα και έγραψε το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου, ως ένας από τους τρεις καλύτερους προέδρους, σε μπάσκετ, ποδόσφαιρο και ερασιτέχνη.

Ταυτόχρονα με την κίνησή του ο Λιανός έκανε καλό και στο μέλλον του Πανιωνίου, εκτός από το παρόν. Άφησε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και των κινήτρων για να αντέξει η ομάδα στην Α1 κατηγορία. Δεν άφησε την ομάδα στην ΕΣΚΑΝΑ ή στην Β' Εθνική για να υπάρχουν ένα σωρό δικαιολογίες ότι ο Πανιώνιος πρέπει να ανέβει τρεις και τέσσερις κατηγορίες για να επιστρέψει στην Α1, μετά από όσα χρόνια χρειαζόντουσαν η άνοδος από κατηγορία σε κατηγορία.

Η Α1 έχει υψηλές απαιτήσεις και όση φιλότιμη προσπάθεια και να καταβάλουν οι διοικητικοί διάδοχοι του Λιανού, θα νοσταλγηθεί πολλάκις η παρουσία του και η οικονομική επιφάνειά του, που κάλυπτε πολλές “τρύπες” στον ετήσιο προυπολογισμό. Μόνο με ενότητα Πανιωνίων, χωρίς γκρίνια και με 2.000 κόσμο σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι, όπως εύστοχα είπε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, θα “σωθεί η παρτίδα” και θα κερδηθεί η παραμονή. Γιατί, άλλος στόχος για τον Πανιώνιο δεν υπάρχει από την εξασφάλιση της παραμονής στην Α1, ώστε να αξιοποιηθεί αναλόγως και καταλλήλως το τελευταίο “δώρο” του Λιανού.

Δεν θα κάνω απολογισμό στο έργο του Λιανού στον Πανιώνιο. Εκανε πολλά καλά, έκανε και λάθη, τα οποία πλήρωσε και εν κατακλείδει διοίκησε τους “κυανέρυθρους” με όποιους ήθελε και επέλεξε για συνεργάτες του. Και δικά τους λάθη πλήρωσε.

Ο Λιανός πέραν των 10-12 εκατομμυρίων που επένδυσε στον Πανιώνιο, προσπάθησε να ανοίξει τους ορίζοντες της ομάδας και κυρίως του κόσμου της, που θεωρητικά την ακολουθούν πιστά παντού.

Θα συμφωνήσω με μια μεγάλη αλήθεια που είπε ο Λιανός για το συμπέρασμα που εξήγαγε από την συναναστροφή του με τους φιλάθλους του Πανιωνίου.

"Θεωρώ όμως ότι στην Ελλάδα εύκολα αδειάζουν τους ανθρώπους. Το να παίζεις playoffs με 200 άτομα για την τρίτη θέση ή Eurocup με 50 εισιτήρια είναι λυπηρό. Ίσως ο Πανιώνιος να είναι περισσότερο ιστορία, παρά δυναμική τελικά. Ίσως και έτσι να είναι το μπάσκετ πλέον στην Ελλάδα".

Γι' αυτόν τον λόγο, αν ο Λιανός έκανε το μεγαλύτερο βήμα για το παρόν του Πανιωνίου, ας εμφανιστεί και ο υποψήφιος επενδυτής, Αντώνης Μαργέτης που δηλώνει ότι ανήκει στο 6% των πλουσιότερων Ελλήνων και να λύσει το θέμα του Ζορόφσκι. Εβδομήντα χιλιάδες ευρώ είναι η οφειλή για να υπάρξει ξανά δικαίωμα συμμετοχής σε ξένους παίκτες. Τώρα, είναι η ώρα για τις Πανιωνάρες, άνευ εισαγωγικών.