Ο Ηλίας τον "έχτισε", ο Λιανός τον "γκρέμισε"

lianos2

Aν ζούσε ο Ανδρέας Βαρίκας, θα είχε βρεί όχι μια, αλλά δυο και τρεις εγγυητικές επιστολές για τον Πανιώνιο και την συμμετοχή του στην Α1. Αν ασχολιόντουσαν ακόμα κάποιοι από τους παλιούς παράγοντες του Πανιωνίου- χωρίς να είναι της ώρας να κατανομαστούν και πέραν των διαφωνιών που είχαν- δεν θα έκλαιγαν πάνω από το χυμένο γάλα για τον εξωαγωνιστικό υποβιβασμό του Πανιωνίου στα ερασιτεχνικά, αλλά θα είχαν προλάβει να μην χυθεί το γάλα που φαινόταν ότι θα γίνει από τις αρχές του καλοκαιριού και όχι σήμερα που επιβεβαιώθηκε η αδυναμία απόκτησης πιστοποιητικού συμμετοχής.

 


Γιατί, ο Βαρίκας και όλοι εκείνοι που βίωσαν τον υποβιβασμό του ’82 και ένιωσαν υπεύθυνοι γι’ αυτόν, τώρα θα φυλούσαν και κατουρημένες ποδιές για να βρεθούν οι 100.000 ευρώ, αν δεν τα είχαν και δεν έκαναν ακόμα και...έρανο για να συγκεντρωθούν.
Γιατί ξυπνούσαν και κοιμόντουσαν με το όραμα που είχαν για το πως θα μεγάλωνε ο Πανιώνιος, πέραν των συνόρων της Νέας Σμύρνης και θα έκανε πρωταθλητισμό. Ετσι πήραν τον Φάνη από την Δάφνη. Ετσι έκαναν πρωταθλητισμό και έκαναν το κλειστό στην Αρτάκης, την έδρα που ηττήθηκαν ομάδες-δυναστείες, διαχρονικά.
Στην ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου που έχει αποδειχτεί “εφτάψυχη”, βρέθηκε το μοντέλο του Δήμου από τον Γ. Κουτελάκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έφτασε από την Β’ Εθνική στην κατάκτηση Κυπέλλου, το ’98. Γιατί και εκεί υπήρχε όραμα και “κυανέρυθρη”... ένεση στο μεδούλι. Αν ζούσαν ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος (ο “Θεός”) και ο Μιχάλης Σταματελάτος, θα έκαναν οτιδήποτε για να υπάρχει και...αύριο ο Πανιώνιος. Και ειδικά, αν το παρόν του συλλόγου, “πέθαινε” εκτός του γηπέδου, δεν θα το επέτρεπαν ποτέ. Ακόμα και με προσωπικό κόστος.
Άλλες εποχές θα πείτε. Πολύ ρομαντικές για το σήμερα των “κυανέρυθρων” και άλλων ιστορικών ομάδων, αν και η ΑΕΚ βρήκε τα χρήματα από τον Δ. Μελισσανίδη και επιστρέφει στην Α1.
Στον Πανιώνιο, δεν αναζητήθηκε κανείς και δεν βρέθηκε κανείς για να αποτρέψει το μοιραίο του υποβιβασμού και μάλλον του αφανισμού μίας ολόκληρης ιστορίας στην πιο μπασκετική γειτονιά της Ελλάδας.
Ο Πανιώνιος “πέθανε” στα χέρια του μεγαλομετόχου του, Ηλία Λιανού, όσο κι αν προσπάθησε την ύστατη ώρα να δηλώσει παρών και να δώσει παράταση ζωής στο δημιούργημα του. Γιατί, μπορεί από το 2004 να ήταν ο αναμορφωτής του Πανιωνίου, να τον έβγαλε δυο φορές στην Ευρωλίγκα, αλλά ο επίλογος που έγραψε είναι πιο δραματικός από τις επιτυχίες του.
Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Πανιώνιος ουδέποτε αναζήτησε για να βρισκόταν διάδοχη κατάσταση από τον προηγούμενο Μάϊο που είχε διαμηνύσει ότι αποχωρεί. Παρένθεση: Οι λόγοι αποχώρησης του Λιανού δεν έχουν να κάνουν με το μπάσκετ, την διαιτησία, τις αδικίες, θεσμικές και εξωθεσμικές. Οι λόγοι της αποχώρησης του δημιουργήθηκαν από οτιδήποτε άλλο, πλην του μπάσκετ.
“Πάρκαρε” τις μετοχές του στον νομικό εκπρόσωπο του, έλεγε και ξαναέλεγε ότι καλύπτει όλα τα χρέη που υπάρχουν από το παρελθόν, αλλά για ομάδες σαν τον Πανιώνιο και με την κρίση που περνά συνολικά το μπάσκετ, δεν σχηματιζόταν ποτέ...ουρά ενδιαφερομένων επενδυτών για να αποκτούσαν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Ο Λιανός άφησε τον Πανιώνιο στην...τύχη του και πολύ απλά, χθες στην ΕΕΑ, αποδείχτηκε ότι ήταν...μαύρη. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο. Αυτά περί εμπλοκής της ΕΟΚ, είναι φθηνές και αβάσιμες δικαιολογίες. Ο Πανιώνιος ήταν το “σπίτι” του Λιανού και ο ίδιος δεν φρόντισε να μην “γκρεμισθεί”. Και να ισχυρισθεί κάποιος ότι δεν αγκαλιάσθηκε ο Λιανός από τον κόσμο. Να ισχυρισθεί κάποιος ότι οι επιλογές των συνεργατών του δεν ήταν αποκλειστικά δικές του και μακριά από Πανιώνιους παράγοντες, όπως ήθελε. Και να ισχυρισθεί κάποιος ότι για τον έναν χρόνο που άφησε το μάνατζεμεντ σε επιτροπή, η “τρύπα” που δημιουργήθηκε, δεν καλύφθηκε κυρίως από τον Γ. Κουτελάκη που έχει “ματώσει” οικονομικά και δεν έχει βγάλει “κιχ”.
Ποιος, λοιπόν, μέσα από τον Πανιώνιο, έδιωξε τον Ηλία Λιανό; Ας πει ο ίδιος γιατί παράτησε τον Πανιώνιο. Ο Λιανός έχει την ευθύνη για την “καταστροφή” του Πανιωνίου. Από το London (Λόντον) που βρισκόταν ή την Μύκονο που έκανε τις διακοπές του (δικαίωμα του να βρίσκεται όπου θέλει) δεν σωζόταν ο Πανιώνιος, όταν κάθε μέρα έφευγε και ένας παίκτης, οι προπονητές, τα γραφεία είχαν κλείσει και γενικώς δεν ΥΠΗΡΧΕ ο Πανιώνιος ΠΟΥΘΕΝΑ.
Ο Αντώνης Μαργέτης είναι ένα “εφεύρημα” που δεν είχε την οικονομική επιφάνεια για να αναλάμβανε την ομάδα. Και ο Λιανός, όμως που είχε πάλι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, έπρεπε να τελειώσει το θέμα από τις αρχές Αυγούστου, να πει δημόσια ότι δεν εμπιστευόταν τον Μαργέτη και να προχωρήσει σε άλλη λύση.
Αντίθετα, άφησε τον Μαργέτη να φτιάξει-τρόπος του λέγειν- ομάδα που δεν είχε αγοράσει και να νομίζει ο κόσμος του Πανιωνίου ότι προχωρά η μετά Λιανού εποχή. Και μόλις το προηγούμενο Σάββατο, ο Μαργέτης έδωσε και συνέντευξη, ρίχνοντας όλη την ευθύνη της μη μεταβίβασης στον Λιανό και τίτλο: “Ο Λιανός θέλει να ρίξει τον Πανιώνιο”.
Απλά, ο Μαργέτης που εμφανίσθηκε από το πουθενά-πέραν της οικογενειακής παράδοσης που είχε ο πατέρας του στην ΠΑΕ- είναι συνεργός στο “έγκλημα” που συντελέσθηκε στον Πανιώνιο. Γιατί, δεν είχε τα χρήματα να προχωρήσει, αλλά του άρεσε η διαφήμιση στα ΜΜΕ για 45 μέρες. Τώρα, στην “κηδεία” του Πανιωνίου, θα έχει ακόμα μεγαλύτερη διαφήμιση...
Συνεργοί στο “έγκλημα” είναι και όσοι ανακάτεψαν τον Μαργέτη στον Πανιώνιο και του έβαλαν την ταμπέλα “υποψήφιος επενδυτής”. Ποιοί είναι αυτοί; Γνωστοί στην πλατεία που είτε ήθελαν να γίνουν με το...ζόρι “σωτήρες” ή είχαν πιστέψει ότι με “πορδές βάφουν τα αυγά”. Αυτοί, ειδικά, επειδή είναι και γνώριμες φάτσες, θέλουν γιαούρτωμα μπροστά στο “Ανδρέας Βαρίκας”, γιατί είτε εξ’ αμελείας, είτε εκ προμελέτης, το “έγκλημα” συντελέσθηκε.
Υπήρχε η λύση του ερασιτεχνικού Πανιωνίου; Υπήρχε. Πριν από την ολοκλήρωση των περσινών πλει οφ, κάποιοι στις ακαδημίες μπάσκετ, περίμεναν μια κρούση από τον Λιανό για να υπάρχει το ελάχιστο ενός πλάνου διάσωσης της ομάδας, αν δεν βρισκόταν επενδυτής. Οι εγωϊσμοί κράτησαν μέχρι το τέλος. Ακόμα και μέχρι την ώρα της “κατάρρευσης”. Μόλις χθες στην ΕΕΑ παρουσιάσθηκαν δυο εκπρόσωποι του ερασιτέχνη μαζί με τον Λιανό και παρουσίασαν ένα πλάνο που δεν δέχτηκε η επιτροπή.
Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλοι παράγοντες, άλλοι Πανιώνιοι.