Το μπάσκετ δεν τρώει τα παιδιά του

zispabou2002

Οι φουρνιές Ελλήνων παικτών που ανεβαίνουν στο βάθρο διεθνών διοργανώσεων στις μικρές ηλικίες, αποτελούν σταθερό αιμοδότη της Εθνικής ανδρών. Το ελληνικό μπάσκετ λειτουργεί σωστά και οι αριθμοί το αποδεικνύουν.

Από το 1989, όταν η Εθνική παίδων κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Γκουέντσα, άρχισε μια μακρά περίοδος κατά την οποία οι "μικρές" εθνικές ομάδες της χώρας μας διακρίνονται ιδιαίτερα στις διεθνείς διοργανώσεις ανεβαίνοντας συχνά πυκνά στο βάθρο. Περίοδος η οποία συνεχίζεται, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική εφήβων στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, αυτό που σε τελευταία ανάλυση αποτελεί και το ζητούμενο, είναι ότι αυτά τα ενίοτε "χρυσά", "ασημένια" ή "χάλκινα" παιδιά γίνονται εν τέλει... άνδρες. Όχι μόνο δεν χάνονται στην πορεία, αλλά καταλήγουν να στελεχώνουν την Εθνική ανδρών (κι αυτή βεβαίως να διατηρείται σταθερά σε υψηλό επίπεδο) ή να κάνουν καριέρα στην Α1, σε βαθμό που, ειδικά μετά τα πρώτα χρόνια από το... σοκ του Ευρωμπάσκετ του 1987, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός. Και δεν έχει επηρεαστεί από αθρόα εισροή ξένων στο πρωτάθλημα από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και μετά. Οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Γεννημένοι 1972-73
Ως παίδες κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, δίνοντας το πρώτο σήμα ότι το έπος του 1987 δεν πήγε χαμένο. Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της ομάδας ήταν ο Νικος Οικονόμου, ο μόνος εξ όλων αυτών των παιδιών που έκανε μετέπειτα μεγάλη καριέρα και στην Εθνική ανδρών και στο πρωτάθλημα. Τη φανέλα της Εθνικής ανδρών φόρεσαν επίσης για πολύ λίγες εμφανίσεις και οι Βαγγέλης Λογοθέτης, Κώστας Γκαγκαουδάκης, Κώστας Ταμπάκης, οι οποίοι πάντως τα επόμενα χρόνια επέδειξαν συνεπή παρουσία στην Α1.

Γεννημένοι 1974-75
Ως παίδες κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1991, ενώ ένα χρόνο αργότερα κατέλαβαν την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ εφήβων. Συνολικά τέσσερις παίκτες από εκείνη τη φουρνιά φόρεσαν έστω και μία φορά τη φανέλα της Εθνικής ανδρών, με κορυφαίο φυσικά τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Καριέρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε και ο Παναγιώτης Λιαδέλης, οι δε Γιάννης Σιούτης και ο Σωτήρης Νικολαΐδης φόρεσαν τη φανέλα του ελάχιστα, ωστόσο είχαν συνεπή και αξιόλογη παρουσία στην Α1 μαζί με τους Βασίλη Κικίλια, Γιώργο Μασλαρινό και Νίκο Κούβελα.

Γεννημένοι 1976-77
Μια από τις πιο ποιοτικές και επιτυχημένες φουρνιές του ελληνικού μπάσκετ, που έχει να επιδείξει ως κορωνίδα τη σαρωτική επικράτηση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων του 1995 στην Αθήνα. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1993, είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία των παίδων, το 1994 είχε καταταγεί 6η στο Ευρωμπάσκετ εφήβων, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι τα επόμενα χρόνια συνολικά 9 μέλη της φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής ανδρών. Οι Ευθύμης Ρετζιάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Κακιούζης, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιάννης Γιαννούλης είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, οι Νίκος Χατζής, Βασίλης Σούλης, Γιώργος Καράγκουτης, Δημήτρης Δέσπος έπαιξαν λιγότερο, όμως όλοι τους μαζί με τους Αλέξη Παπαδάτο, Σπύρο Παντελιάδη, Γιώργο Τσιριγωτάκη, Παναγιώτη Μπαρλά είχαν σημαντική παρουσία στο πρωτάθλημα της Α1.

Γεννημένοι 1978-79
Ως παίδες κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1995, όμως δεν είχαν ανάλογη εξέλιξη. Ως έφηβοι βγήκαν 7οι στο Ευρωμπάσκετ του 1996, ενώ στη "μεγάλη" έκαναν κάποιες ελάχιστες εμφανίσεις μόνο οι Νίκος Παπανικολόπουλος και Γιώργος Παυλίδης. Αυτοί μαζί με τους Γιάννη Κρητικό, Λάζαρο Αγαδάκο, Μάκη Νικολαΐδη, Νίκο Αργυρόπουλο είχαν τα επόμενα χρόνια συνεπή παρουσία στην Α1.

Γεννημένοι 1980-81
Κέρδισαν μόνο ένα μετάλλιο, το χάλκινο ως έφηβοι στο Ευρωμπάσκετ του 1998, αφού σε αυτό των παίδων του 1997 τερμάτισαν 5οι και αυτό των νέων το 2000 ήταν 7οι, ωστόσο προσέφεραν ορισμένους από τους στυλοβάτες της Εθνικής ανδρών τα επόμενα χρόνια. Τον Αντώνη Φώτση, τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, τον Δημήτρη Διαμαντίδη (έπαιξε μόνο στο Ευρωμπάσκετ νέων), ενώ από εκείνη τη φουρνιά φόρεσαν επίσης τη φανέλα της "μεγάλης" Εθνικής και διέπρεψαν στην Α1 και οι Γιώργος Διαμαντόπουλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Μανόλης Παπαμακάριος, Περικλής Δορκοφίκης και Νίκος Πέττας. Σύνολο 8 παίκτες.

Γεννημένοι 1982-83 Βάσει αποτελεσμάτων είναι η πιο επιτυχημένη φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ, αφού κέρδισε μετάλλιο και στις τρεις διοργανώσεις όπου πήρε μέρος. Ασημένιο στο Ευρωμπάσκετ παίδων του 1999, χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του 2000 και χρυσό στο Ευρωμπάσκετ νέων του 2002. Συνολικά 6 παίκτες φόρεσαν μετέπειτα τη φανέλα της Εθνικής ανδρών, αλλά οι τέσσερις εξ αυτών εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα οι "κολώνες" της: ο Νίκος Ζήσης, ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Κώστας Καϊμακόγλου. Διεθνείς με τη μεγάλη Εθνική χρίστηκαν επίσης οι Χρήστος Ταπούτος και Αλέξης Κυρίτσης, με τη μεσογειακή ομάδα αγωνίστηκαν οι Φάνης Κουμπούρας, Γιάννης Γεωργαλλής και Δημήτρης Χαριτόπουλος και όλοι αυτοί μαζί με τον Γιώργο Τσιάρα επιδεικνύουν επί χρόνια συνεπή παρουσία στην Α1.

Γεννημένοι 1984-85
Μια από τις χρυσές φουρνιές ταλέντων του ελληνικού μπάσκετ, που έφερε στη χώρα τρία μετάλλια. Δύο χάλκινα στο Ευρωμπάσκετ (2002) και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων (2003) και ένα ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων (2005), μαζί με μια 6η θέση στο Ευρωμπάσκετ παίδων του 2001, μια 4η στο Ευρωμπάσκετ νέων του 2004 και μία 5 στο Ευρωμπάσκετ νέων του 2005. Συνολικά 9 παίκτες φόρεσαν μετέπειτα τη φανέλα της Εθνικής ανδρών: οι Γιώργος Πρίντεζης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Στράτος Περπέρογλου, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Κώστας Βασιλειάδης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Ίαν Βουγιούκας, Βασίλης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Μαυροειδής. Αυτοί μαζί με τους Ντούσαν Σάκοτα, Νίκο Αγγελόπουλο, Ιγκόρ Μιλόσεβιτς, Σπύρο Μαγκουνή είχαν τα επόμενα χρόνια αξιοπρεπή παρουσία στην Α1.

Γεννημένοι 1990-91
Οι φουρνιές του 1986-87 και 1988-89 δεν πρόσφεραν σχεδόν τίποτα ούτε από άποψη επιτυχιών ούτε από πλευράς πρωτοκλασάτων παικτών, ωστόσο η γενιά των γεννημένων το 1990 και 1991 είναι πραγματικά σπουδαία. Αν και τερμάτισε μόλις 9η στο Ευρωμπάσκετ παίδων του 2006, τα επόμενα χρόνια θριάμβευσε κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του 2007 (με τη συμμετοχή και του '89άρη Κώστα Κουφού) και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του 2009, ενώ στο Ευρωμπάσκετ νέων του 2009 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Απο αυτή τη γενιά οι Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς αποτελούν σταθερές επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής ανδρών, ενώ διεθνείς έχουν χριστεί επίσης ο Νίκος Παππάς και φέτος και ο Ζήσης Σαρικόπουλος. Αυτά τα παιδιά μαζί με τον Νώντα Παπαντωνίου, τον Λεωνίδα Κασελάκη, τον Δημήτρη Κατσίβελη, τον Σπύρο Μούρτο, τον Ανδρέα Κανονίδη έχουν σταθερή παρουσία και στην Α1.

Αυτή η φουρνιά ήταν και η τελευταία σπουδαία φουρνιά μέχρι τη σημερινή. Αυτή των 97άρηδων, που πρόπερσι κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ παίδων και φέτος αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης και 4οι στον κόσμο ως έφηβοι. Το μέλλον τους ανήκει και η ιστορία έχει δείξει πως είναι σχεδόν... εξασφαλισμένο