Κλήρωση στα έγκατα της γης

Στο πιο φημισμένο τουριστικό αξιοθέατο της Σλοβενίας, τα σπήλαια της Ποστόινα, θα δοθεί την Κυριακή (18/11) το πρώτο… τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ 2013 (4-19/9) με την κλήρωση των ομίλων.

Η Εθνική μας ομάδα έχει συμπεριληφθεί στο δεύτερο από τα έξι γκουπ δυναμικότητας, το κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από τέσσερις ομάδες με βάση την κατάταξή τους στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ και εν συνεχεία, τον τρόπο πρόκρισής τους σε αυτό.

Οι 24 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Ευρωμπάσκετ θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των έξι για την πρώτη φάση και από εκεί, οι τρεις πρώτοι θα προκριθούν, σχηματίζοντας δύο νέους ομίλους των έξι ομάδων.

Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τρεις αντιπάλους προερχόμενους από το άλλο γκρουπ με το οποίο θα «διασταυρωθεί», ενώ με τις ομάδες από το δικό της γκρουπ θα έχει κουβαλήσει την μεταξύ τους βαθμολογία από τα ματς της πρώτης φάσης.

Η τελική οκτάδα θα προκύψει από τους τέσσερις πρώτους του κάθε ομίλου της β’ φάσης, οι οποίο θα δώσουν νοκ – άουτ χιαστί αγώνες, δηλαδή οι πρώτοι με τους τέταρτους και οι δεύτεροι με τους τρίτους. Θα ακολουθήσουν οι ημιτελικοί και ο μικρός με τον μεγάλο τελικό.

 

Αναλυτικά, τα γκρουπ δυναμικότητας:

1ο: Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία, ΠΓΔΜ
2ο: Λιθουανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία
3ο: Ιταλία, Κροατία, Γερμανία, Μαυροβούνιο
4ο: Φινλανδία, Πολωνία, Ουκρανία, Βοσνία
5ο: Γεωργία, Βέλγιο, Λετονία, Τουρκία
6ο: Τσεχία, Σερβία, Ισραήλ, Σουηδία

Για την Σλοβενία αναχώρησαν από την Παρασκευή (16/11) ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσαγκρώνης, το μέλος του ΔΣ και της FIBA Europe, Αρης Ζώης ενώ μια μέρα αργότερα θα ταξιδέψει και ο μάνατζερ της Εθνικής, Νίκος Φιλίππου.

 

Οι αγώνες της πρώτης φάσης θα διεξαχθούν σε τέσσερις πόλεις της Σλοβενίας. Στο Τσέλιε («Ζλάτορογκ Αρένα»), τη Λιουμπλιάνα («Τίβολι Αρένα»), το Κόπερ («Μπονιφίκα Χολ») και τη Γεσένιτσε («Ποντμεζάκλα Χολ»), ενώ από τη δεύτερη φάση κι έπειτα όλοι οι αγώνες θα φιλοξενούνται στη Λιουμπλιάνα, αλλά στο μεγάλο γήπεδο της πόλης, την «Αρένα Στόζιτσε».