Το πειραματικό εργαστήριο του Σάκοτα

sakota 134

Ούτε οι παίκτες φταίνε ούτε ο Ζντοβτς για τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα. Αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες κι ο Δ. Χρυσάνθης γράφει πού...

Κάποιος πρέπει να πει στον Γιούρι Ζντοβτς να μην ξαναδηλώσει ότι ο ΠΑΟΚ και ο Αρης είναι πιο μπροστά από την ΑΕΚ, όπως έκανε μετά το ατυχές για την Ενωση αποτέλεσμα στο ντέρμπι της Πυλαίας το περασμένο Σάββατο. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ούτε κατά διάνοια την οικονομική ευχέρεια της ΑΕΚ. Και ο νέος ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Αρης είναι εξίσου άπειρος περί τα μπασκετικά με τον Μάκη Αγγελόπουλο. Δεδμένου δε και του ότι και οι τρεις αυτές ομάδες έχουν εξίσου μεγάλο βάρος φανέλας και πολύ κόσμο να τις ακολουθεί, ξεκινούν επί της ουσίας από την ίδια αφετηρία.

Το ότι ο ΠΑΟΚ και ο Αρης έχουν φέρει καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, παρά το ότι έχουν δαπανήσει πολύ λιγότερα χρήματα, οφείλεται στο ότι τις ομάδες “τρέχουν” άνθρωποι πιο αποτελεσματικοί. Εκεί ο Μάκης Αγγελόπουλος ατύχησε. Διότι ο άνθρωπος στον οποίον εμπιστεύτηκε το “χτίσιμο” της ΑΕΚ, αλλά και τη δική του προστασία από τις παγίδες που κρύβει ο νέος γι’ αυτόν επιχειρηματικός χώρος, απέτυχε παταγωδώς.

Από το περασμένο καλοκαίρι ο Ντράγκαν Σάκοτα μετέτρεψε την ΑΕΚ σε πειραματικό εργαστήριο. Χωρίς να έχει σαφή εικόνα στο μυαλό του για το τι ομάδα ήθελε να φτιάξει και χωρίς συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, άρχισε από κάποια στιγμή και μετά να διώχνει και να παίρνει παίκτες εκμεταλλευόμενος και την επιθυμία του Αγγελόπουλου να δείξει στον κόσμο ότι και λεφτά έχει και πρόθυμος είναι να τα ξοδέψει δίχως δεύτερη σκέψη προκειμένου να ξανακάνει την Ένωση μεγάλη. Λογική καθόλου επιχειρηματική, συνηθισμένη ωστόσο στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Ειδικά αν ο επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης δεν έχει δίπλα του κάποιον να τον προστατεύσει.

Αν δει κανείς ποιο ήταν το σχέδιο λίγο πριν αρχίσει η προετοιμασία και ποια μορφή έχει η ΑΕΚ πέντε μήνες αργότερα, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Υποτίθεται ότι η βασική 12άδα της σεζόν θα αποτελείτο από τους Κατσίβελη, Παπαντωνίου κι έναν Αμερικανό ως βασικό στη θέση του πόιντ γκαρντ, τους Κάρτερ και Σκραμπ στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, τους Χέρστον και Παύλος στη θέση του σμολ φόργουορντ, τους Ντούσαν Σάκοτα και Μιλόσεβιτς ως πάουερ φόργουορντ (δόθηκαν επίσης 300 χιλιάρικα για την απόκτηση του νεαρού Άτις, τον οποίον αρχικά ο Σάκοτα υπολόγιζε να παίξει, αλλά δεν του βγήκε και ζήτησε την τελευταία στιγμή και την παραμονή του Μιλόσεβιτς), τους Μαυροκεφαλίδη και Σαρικόπουλο στη θέση του σέντερ κι έναν ακόμα αθλητικό Αμερικανό ψηλό, που θα μπορούσε να παίξει και ως “5” και ως “4”.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Οι Σκραμπ και Παύλος δόθηκαν δανεικοί, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί επίσης ως δανεικός ο Σαρικόπουλος. Ακούγεται μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στη Ρόδο και τον Κολοσσό. Αν συνυπολογίσει κανείς και τον Καμπερίδη, που είχε δοθεί από το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, τότε η ΑΕΚ κοντεύει να σπάσει το ρεκόρ… δανεικών που έχει ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο! Δανεικοί, βεβαίως, σημαίνει ότι το συμβόλαιό τους εξακολουθεί να καλύπτεται κατά ένα μέρος, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει με τις ομάδες όπου έχουν πάει οι παίκτες.

Όσο για τους Αμερικανούς; Για τις δύο θέσεις του γκαρντ και του ψηλού έχουν αποκτηθεί συνολικά έξι παίκτες, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποκτηθεί κι ένας έβδομος, αφού η εικόνα που παρουσιάζει η front line δεν κρίνεται ικανοποιητική!

Ο γκαρντ

Αρχικά ο Σάκοτα ήθελε έναν κλασικό πόιντ γκαρντ με περισσότερο οργανωτικά χαρίσματα. Γι’ αυτό επιδίωξε να πάρει τον Σκότι Ουίλμπεκιν, τον οποίον γνώριζε από την περασμένη σεζόν. Για διάφορους λόγους ο παίκτης χάθηκε και ο Σάκοτα άλλαξε άποψη. Ηθελε πλέον έναν scoring guard, έναν παίκτη που από τη θέση του πλέι μέικερ θα είχε ευχέρεια και στο σκοράρισμα. Αφού απέρριψε τον Τζέικομπ Πούλεν, που κάνει… παπάδες στην Ευρωλίγκα με την Τσεντεβίτα, και δεν μπόρεσε να πάρει τον Νέιτ Ουόλτερς, που προτίμησε την Μπεσίκτας, υπέγραψε τελικά τον Κρις Ουόρεν.

Ο Ουόρεν ήταν scoring guard, αλλά αίφνης ο Σάκοτα διαπίστωσε ότι δεν ήταν… πλέι μέικερ! Κι από κάποια στιγμή και μετά άρχισε να το λέει και δημοσίως στις συνεντεύξεις Τύπου. Αλλαξε λοιπόν εκ νέου άποψη κι άρχισε να ψάχνει ξανά για κλασικό πόιντ γκαρντ.

Αρχικά κατέληξε στον Μάλκολμ Αρμστεντ, ο οποίος βέβαια δεν είναι κλασικός πλέι μέικερ, αλλά ήταν απωθημένο του Σάκοτα από πέρυσι που δεν τον είχε πάρει από την Κρκα. Τον έφερε εν τέλει από τη Σάρατοφ, αλλά πριν υπογράψει, το ιατρικό επιτελείο της ομάδας ενημέρωσε ότι ο παίκτης είχε ένα αρκετά σοβαρό χρόνιο πρόβλημα με τον χόνδρο στο γόνατό του και έδωσε αρνητική εισήγηση για τη μεταγραφή του! Παρ’ όλα αυτά ο Σάκοτα ζήτησε να αποκτηθεί. Αποκτήθηκε, έπαιξε ένα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό και μετά έφυγε, διότι στο μεταξύ είχε έρθει ο Ντι Τζέι Κούπερ, ενώ και το πρόβλημα στο γόνατό του ήταν τελικά… πρόβλημα!

Ο Κούπερ αποκτήθηκε ως κλασικός πλέι μέικερ, που είναι, αλλά κλασικός πλέι μέικερ ήταν και το καλοκαίρι, οπότε ήταν ελεύθερος ως τις αρχές Αυγούστου. Τότε όμως κρίθηκε-έτσι λένε στην ΑΕΚ-ακριβός. Τελικά ήρθε με σχεδόν τα ίδια λεφτά αν συνυπολογίσει κανείς και το buy out στη Βόλγκογκραντ. Ολες αυτές οι παλινωδίες είχαν ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να παίξει τα τρία τελευταία κρίσιμα παιχνίδια για την κανονική περίοδο του Eurocup χωρίς Αμερικανό πλέι μέικερ (Κούπερ και Αρμστεντ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής) και με βασικό πόιντ γκαρντ τον Κατσίβελη, τον οποίον ο Σάκοτα χρησιμοποιούσε κυρίως ως σούτινγκ γκαρντ ως τότε! Φυσικά αποκλείστηκε…

Ο ψηλός

Η αρχική επιλογή ήταν ο Ντάνιελ Ορτον. Καλός παίκτης, αλλά… τρελοκομείο. Κι αυτό μπορούσε κανείς να το διαπιστώσει βάζοντας απλώς το όνομά του στο Google. Ομως ο Σάκοτα αποφάσισε να ρισκάρει, ως μη όφειλε Αύγουστο μήνα. Τελικά, μία εβδομάδα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει… χωριό με τον Αμερικανό και αποφάσισε να τον αλλάξει. Θα μπορούσε να περιμένει καμιά 20άρια μέρες, όταν θα άρχιζαν τα κοψίματα στο ΝΒΑ, για να βρει έναν καλό παίκτη. Στο κάτω κάτω η σεζόν δεν είχε καν αρχίσει και μια ήττα στην αρχή θα μπορούσε να την καλύψει στη συνέχεια. Όμως τα δύο συνεχόμενα παιχνίδια με τον Αρη (Κύπελλο) και τον ΠΑΟΚ και η πιθανότητα να τα χάσει αμφότερα, “τρέλαναν” τον Σάκοτα, που πήρε άρον άρον τον O.D. Ανοσίκε από την Κάχα Λαμποράλ. Ο Κερεχέτα ακόμα πανηγυρίζει που ξεφορτώθηκε τόσο εύκολα το “παλτό” και πήρε τον Μπουρούση (ελεύθερος κι αυτός όλο το καλοκαίρι, αλλά… είχε πεθερό τον Ψωμιάδη…), με τον οποίον έτσι όπως πάει, θα πάρει πρωτάθλημα στην Ισπανία.

Το κακό για την ΑΕΚ δεν ήταν πως ο Ανοσίκε ήταν ανύπαρκτος, αλλά ότι ο Σάκοτα προκειμένου να μην παίξει η ομάδα χωρίς ξένο ψηλό στα δύο παιχνίδια με Άρη (Κύπελλο) και ΠΑΟΚ (πρεμιέρα πρωταθλήματος) του πρόσφερε γην και ύδωρ. Του έδωσε ετήσιο συμβόλαιο, παρότι ήξερε ότι είχε ένα χρόνιο πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι! Κι αυτό το συμβόλαιο λύθηκε εν τέλει μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, με το αζημίωτο φυσικά. Οσο για τα παιχνίδια, η ΑΕΚ πήρε μόνο το ένα, αυτό με τον ΠΑΟΚ. Από τον Αρη έχασε και αποκλείστηκε από το Κύπελλο

Αφού και ο Ανοσίκε αποδείχθηκε ανεπαρκής, ο Σάκοτα άρχισε να ψάχνει ξανά. Προς τα τέλη Οκτώβρη, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Μπρεντ Πετγουέι, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Ο Αμερικανός δεν τα πήγαινε καλά με τον Ρομέο Σακέτι στη Σάσαρι και ήθελε να φύγει και να επιστρέψει στην Ελλάδα, ήταν μάλιστα διατεθειμένος να έρθει ακόμα και με τα μισά λεφτά από όσα του έδιναν στην Ιταλία (περί τα 160 χιλιάρικα). Εκείνη τη στιγμή φάνταζε ως εξαιρετική λύση για την ΑΕΚ. Παίκτης Ευρωλίγκας, αθλητικό “τεσσάρι” που μπορεί να ελέγξει την εναέρια κυκλοφορία, έμοιαζε ως το ιδανικό συμπλήρωμα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη μέσα στη ρακέτα. Παρ’ όλα αυτά ο Σάκοτα δεν ασχολήθηκε με την περίπτωσή του. Ίσως επειδή αν έπαιρνε τον Πετγουέι, θα έπρεπε να περιορίσει το χρόνο συμμετοχής του γιου του, Ντούσαν.

Δεν τον πήρε λοιπόν και άλλαξε για μία ακόμα φορά σχεδιασμό. Θα αποκτούσε Ελληνα σέντερ, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει την κενή θέση Αμερικανού για έναν επιπλέον γκαρντ. Και πήρε από την Κηφισιά τον Δημήτρη Μαυροειδή, τον οποίον είχε “κόψει” το καλοκαίρι. Το σκεπτικό τον Ιούλιο ήταν ότι Μαυροειδής και Σαρικόπουλος είναι δύο βαρείς σέντερ, που δεν μπορούν να χωρέσουν στην ίδια ομάδα. Τον Οκτώβριο, ωστόσο, οι δύο αυτοί βαρείς σέντερ χώρεσαν στην ομάδα!

Κάπως έτσι φτιάχτηκε η ομάδα που έχει σήμερα η ΑΕΚ κι ενώ όλον αυτό τον καιρό ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν έχει κουραστεί να πληρώνει αποζημιώσεις για λύσεις συμβολαίων και buy outs. Όμως στο μεταξύ ανέκυψε και θέμα προπονητή…

Ο προπονητής

Μετά τον αποκλεισμό από το Last 32 του Eurocup και παίρνοντας ως αφορμή κάποιες μεμονωμένες αποδοκιμασίες που ακούστηκαν εις βάρος του στον αγώνα με τη Νεπτούνας, αλλά έχοντας παράλληλα αντιληφθεί πως υπήρχε δυσαρέσκεια σε βάρος του και από κομμάτι της διοίκησης της ΚΑΕ, ο Ντράγκαν Σάκοτα αποφάσισε πως δεν ήθελε να είναι άλλο προπονητής της ΑΕΚ. Με βάση τη συνήθη πρακτική στον επαγγελματικό αθλητισμό, θα έπρεπε είτε να παραιτηθεί είτε να απολυθεί. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Πήρε προαγωγή! Αναγορεύτηκε σε general manager με λόγο σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος της ΑΕΚ. Φυσικά και σε αυτό του αντικαταστάτη του στον πάγκο. Του νέου προπονητή!

Το λέμε αυτό, διότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η διοίκηση της ΚΑΕ είχε έρθει σε επαφή με δύο Ελληνες προπονητές, αλλά ο Σάκοτα το ξέκοψε. Φέρεται να έβαλε ένα είδος βέτο λέγοντας πως είτε θα ερχόταν προπονητής από την πρώην Γιουγκοσλαβία είτε θα συνέχιζε ως πρώτος ο Σωτήρης Μανωλόπουλος. Τελικά ήρθε ο Γιούρι Ζντοβτς, αφού φυσικά ο Μάκης Αγγελόπουλος υποχρεώθηκε να πληρώσει ένα ακόμα γενναίο buy out στην Γκαζιαντέπ. Και μαζί του ήρθε και ο Ντιόντε Κρίστμας, αφού έπρεπε και ο νέος προπονητής να κάνει τη μεταγραφή του. Τώρα, ποια λογική είχε να αποκτηθεί ένας ακόμα παίκτης με το ρόλο και στη θέση όπου ήδη υπάρχουν ο Κάρτερ και ο Καλαμπόκης (ο οποίος ήρθε κατά τύχη στην ΑΕΚ, αφού αποκτήθηκε όταν στις αρχές Οκτωβρίου ο Κάρτερ είχε σπάσει δάχτυλο του ποδιού του και έμεινε για λίγες εβδομάδες εκτός), είναι άλλη ιστορία προς διερεύνηση.

Το σίγουρο είναι μετά και από όλα αυτά ότι η ΑΕΚ έχει δομηθεί φέτος περισσότερο στη λογική του… ό,τι να ‘ναι, παρά με βάση μια σαφή και συμπαγή αγωνιστική φιλοσοφία. Γι’ αυτό δεν παίζει καλά, γι’ αυτό και δεν μπορεί να παίξει πολύ καλύτερα ακόμα και με άλλον προπονητή. Και δεν φταίει ούτε ο Ζντοβτς ούτε ο Χέρστον ούτε οι παίκτες είναι λούζερς. Αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες…

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Αν τελικά ολοκληρωθεί αυτό που πάει να γίνει τα τελευταία 24ωρα, να πουληθεί δηλαδή ο Κούπερ στη Μονακό και να αποκτηθεί στη θέση του ο Τζέι Κόβαν Μπράουν, απλώς θα επιβεβαιωθεί ότι η ΑΕΚ προχωράει φέτος στην τύχη. Θα φύγει δηλαδή ο κλασικός πλέι μέικερ, για χάρη του οποίου η Ένωση έμεινε εκτός συνέχειας Eurocup, για να έρθει ένας ακόμα scoring guard. Σαν τον Κρις Ουόρεν, που έφυγε ακριβώς επειδή δεν ήταν κλασικός πλέι μέικερ! Κι όλα αυτά, μαζί με όσα διαβάσατε παραπάνω, ενώ μόλις έχει αρχίσει ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος. Πραγματικά ό,τι να 'ναι...