Παικταράδες και… παλτά

dixon t

O Κώστας Τσιαμτσούρης γράφει στο BasketNews για τα οσα παρούσιασε η ΑΕΚ στο φιλικό με την Τόφας στην Τουρκία, στέκεται στους παίκτες που ξεχώρισαν, αυτούς που υστέρησαν, τις σκέψεις του Γιούρι Ζντοβτς και προειδοποιεί ότι είναι νωρίς για... αφορισμούς!

Καλώς τα …πρωτοβρόχια, καλώς το φθινόπωρο, έστω και αν οι ειδικοί μας είπαν φέτος ότι η ισημερία δεν είναι κάπου ανάμεσα στις 21 και στις 22 του μηνός, αλλά στις 26 και ακόμη η μέρα στην Αθήνα είναι λίγο μεγαλύτερη απ’ τη νύχτα. Μέρα με τη νύχτα είναι συνήθως και η …απόσταση που χωρίζει τις κραυγές ενθουσιασμού, «Βρε τι παικταρά φέραμε», απ’ αυτές τις απογοήτευσης, «αμάν, τι παλτό είναι αυτό που μας έφεραν»…

Πολλές τέτοιες κραυγές ακούμε αυτό τον καιρό, αν και η εμπειρία λέει ότι πολλές φορές οι ίδιοι …οπαδοί, ή οι ίδιοι …ειδικοί, στην πορεία αλλάζουν γνώμη και αποθεώνουν τους παίκτες που έβριζαν και το αντίθετο, σαν την γνωστή τηλεοπτική, ποδοσφαιρική, διαφήμιση.

Παικταράς λοιπόν ο Μάικλ Ντίξον, μετά τους 31 πόντους στο τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική Γεωργίας και τους 24 στο ανεπίσημο ντεμπούτο του με την φανέλα της ΑΕΚ. «Παλτό» ο Τζος Όουενς, που δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη και έμεινε άποντος στην Προύσα. Βεβαίως ο Γιούρι Ζντοβτς ίσως περιέγραφε αλλιώς τους δυο παίκτες του, όπως και τους υπόλοιπους για τους οποίους έχουμε βγάλει εμείς, ίσως πρόωρα, τα συμπεράσματά μας.

Βεβαίως είναι δύσκολο να …διαψεύσουμε ότι ο Ντίξον είναι όντως σκόρερ ολκής, τέτοιος απ’ αυτούς που όλες οι ομάδες της Ευρώπης, ακόμη και αυτές της Ευρωλίγκα, ψάχνουν και πολλές φορές δυσκολεύονται να βρουν. Απέναντι στην Τόφας, αν και με μόλις μια-δυο προπονήσεις με την ΑΕΚ, μπήκε σαν αλλαγή και δεν δυσκολεύθηκε καθόλου όταν είχε την μπάλα στα χέρια του. Είναι «διάρι»; Είναι πλέι μέικερ; Ο Ζντοβτς θα αποφασίσει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ντίξον θα σκοράρει φέτος πολύ με την φανέλα της ΑΕΚ σε κάθε σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί. Έχει και την διείσδυση, και το σουτ από στάση και την δημιουργία δικών του καλαθιών. Για την ΑΕΚ όμως κάνει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ζντοβτς όλο το καλοκαίρι έψαχνε για πλέι μέικερ αλλά και για γκαρντ έξυπνα, ικανά να …σκοτώσουν την αντίπαλη άμυνα, είτε δημιουργώντας ελεύθερα σουτ για τους συμπαίκτες τους, είτε παίρνοντας δικές τους προσπάθειες. Για το μόνο που είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα είναι αν είναι το ίδιο αποτελεσματικός και στην άμυνα, πράγμα βεβαίως πρέπει να ομολογήσουμε, σπάνιο για …σκόρερ και ηγέτη.

Απ’ την άλλη, στην Προύσα τα ερωτηματικά για την φροντλάιν της ΑΕΚ μεγάλωσαν. Ο Τζος Όουενς έπαιξε μόλις 9 λεπτά καθώς με την παρουσία του απογοήτευσε τον Ζντοβτς, που του δίνει ευκαιρίες, αλλά πρέπει να παραδεχθεί πλέον ότι ο Αμερικανός, που διαθέτει ενέργεια, αλλά του λείπει ύψος και όγκος, δεν προσφέρει όσα χρειάζεται η «Ένωση». Γι αυτό και εναντίον της Τόφας αναδείχθηκαν πολύ πιο πολύτιμοι ο Δημήτρης Μαυροειδής, επιθετικά κυρίως, και ο Μίλαν Μιλόσεβιτς. Ο Βόσνιος έπαιξε σχεδόν …αποκλειστικά σαν το «τριάρι» της πεντάδας της ΑΕΚ, όπως το έχει σχεδιάσει ο Ζντοβτς, αλλά προσέφερε περισσότερα στην άμυνα και στα ριμπάουντ από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

Με αυτόν και τον Μαυροειδή στην πεντάδα, και …θεωρητικό τεσσάρι τον Ουίλιαμς ή τον Σάκοτα, ο Βόσνιος παίζει στην ουσία σαν …δεύτερος σέντερ, ενώ έχει το φιλότιμο να μαρκάρει ακόμη και έξω απ’ τα 6.75μ, και αμέσως μετά να πηδά για το αμυντικό ριμπάουντ. Με λίγα λόγια, είναι απορίας άξιο πως ο προγραμματισμός της ΑΕΚ δεν ξεκίνησε και αυτό το καλοκαίρι με τις ανανεώσεις των Μίνια και Μαύρο…

Ο Ζντοβτς  βέβαια το ξεκαθάρισε, ότι τις αδυναμίες ορισμένων παικτών του, θα πρέπει να τις καλύψουν οι …συμπαίκτες τους και αυτό έκαναν χθες ορισμένοι άλλοι «ενωσίτες», βλέποντας τον Ουίλιαμς να είναι στο …μηδέν, τον Όουενς να μην μπορεί να σταματήσει τους, ψηλότερους, αντιπάλους του, αλλά και τον Ρόκο Λένι Ούκιτς να υποπίπτει σε έξι λάθη, να είναι άστοχος (1/7 σουτ εντός πεδιάς) και γενικώς να μην βοηθά όσο θα ήθελε την ομάδα του.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης μπήκε σαν αλλαγή και βοήθησε πολύ στην ανατροπή του εις βάρος της ΑΕΚ σκηνικού ενώ μέρα με τη μέρα κερδίζει μεγαλύτερο σεβασμό απ’ τους προπονητές του. Ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν μέτριος, αλλά χωρίς αυτόν στην πεντάδα η ΑΕΚ ήταν πολύ χειρότερη και αυτό γιατί όσο τουλάχιστον μετρά η άποψή μας, ο χειρότερος παίκτης της «Ένωσης» δεν ήταν ο Ντίξον, αλλά ο Ουίλιαμς. Ο πρώτος άλλωστε ήρθε για να γίνει έτσι και αλλιώς ρολίστας, αρχικά πίσω απ’ τον Μαυροκεφαλίδη. Ο Ουίλιαμς ήρθε ως ένα πολυεργαλείο, με μεγάλη εμπειρία και δυνατότητες, αλλά προς το παρόν δείχνει να έχει μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοσή του και αδυναμίες στην άμυνα.

Στο παιχνίδι με την Τόφας δεν πήραν χρόνο συμμετοχής ούτε ο Δημήτρης Χαριτόπουλος, ούτε ο Γιώργος Τσαλμπούρης. Ενδεχομένως αυτό δείχνει όχι ότι ο Ζντοβτς δεν τους εμπιστεύεται, αλλά ότι έχει κάτι άλλο στο νου του για την ρακέτα της ΑΕΚ, κάτι που θα φανεί, πιστεύουμε, άμεσα. Δεν αγωνίσθηκε ούτε ο Νικόλα Ιβάνοβιτς, που επίσης λογίζεται ως ρολίστας για την ΑΕΚ και ειλικρινά, με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, μόνο απ’ τους συμπαίκτες του, φαίνεται ότι δύσκολα θα βρει χρόνο. Εκτός και αν ο Ούκιτς …απογοητεύσει τον Ζντοβτς και τότε ο Μαυροβούνιος καταφέρει να εδραιωθεί στο ροτέισιον της «Ένωσης».

Τέλος, θα είναι ίσως καλύτερο για όλους μας, να περιορίσουμε απ’ την μια τον ενθουσιασμό μας για παίκτες τύπου Ντίξον, που έγινε στην τελευταία φάση περισσότερο ομαδικός απ’ ότι θα έπρεπε, και απ’ την άλλη τους …αφορισμούς για κάποιους άλλους, καθώς στις περίπου δύο εβδομάδες που απομένουν για τα πρώτα επίσημα παιχνίδια, μπορεί να έρθουν τα …πάνω-κάτω.