• NBA
  • Posted

Ρίσκο των Λέικερς με Ντ’ Αντόνι

Για συμφωνία των Λος Άντζελες Λέικερς με τον Μάικ Ντ’ Αντόνι κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Τετραετές συμβόλαιο θα υπογράψει ο έμπειρος τεχνικός. Το basketnews αναλύει το ρίσκο της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον 61χρονο προπονητή.

Επιθυμία τόσο του κόσμου των «λιμνάνθρωπων» όσο και του μεγάλου αστέρα της ομάδας Κόμπι Μπράιαντ, ήταν να επιστρέψει για την τρίτη του θητεία στον πάγκο των Λέικερς, ο Φιλ Τζάκσον.

Η διοίκηση όμως είχε άλλη άποψη και όπως όλα δείχνουν συμφώνησε με τον 61χρονο προπονητή ο οποίος με βάση το συμβόλαιο που θα υπογράψει, θα γίνεται κατά τρία εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος ετησίως.

Η καριέρα του

Από εκεί που σταμάτησε την καριέρα του ως αθλητής (Ολίμπια Μιλάνο) ξεκίνησε εκείνη του προπονητή. Από το 1990 έως το 1994 κάθισε στον πάγκο της Φίλιπς Μιλάνο για να μετακομίσει στη συνέχεια στην Μπενετόν (1994-97). Η πρώτη ομάδα που καθοδήγησε στο ΝΒΑ ήταν οι Ντένβερ Νάγκετς (1998-99). Ακολούθησαν οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (2000-01) πριν κάνει ένα μικρό διάλειμμα και γυρίσει στη Γηραιά Ήπειρο για να βοηθήσει την Μπενετόν να κατακτήσει το πρωτάθλημα του 2002, ενώ έφτασε και μέχρι το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας –διεξήχθη στην Μπολόνια και το κατέκτησε ο Παναθηναϊκός-.

Το κεφάλαιο Σανς

Το 2002 προσλαμβάνεται από το Φοίνιξ ως βοηθός. Με 61 παιχνίδια να απομένουν, οι ιθύνοντες των «Ήλιων» του αναθέτουν την τεχνική ηγεσία της ομάδας της Αριζόνα.

Η πορεία που διαγράφουν οι Σανς από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα είναι εκπληκτική. Η «σφραγίδα» του Ντ’ Αντόνι στον τρόπο παιχνιδιού του Φοίνιξ είναι ολοφάνερη και με την μεγάλη βοήθεια του Στιβ Νας –θα τον βρει τώρα στην Καλιφόρνια- για τέσσερις σερί σεζόν τελείωσαν με περισσότερες από πενήντα νίκες στα 82 ματς της κανονικής περιόδου.

Μάλιστα τη σεζόν 2004-05 αναδείχθηκε και προπονητής της χρονιάς, καθώς οι Σανς σημείωσαν 33 περισσότερες νίκες στην κανονική περίοδο, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το 2008 αποτέλεσε παρελθόν για το Φοίνιξ και μετακόμισε στους Νιου Γιορκ Νικς. Στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στο «τιμόνι» της ομάδας, δεν κατάφερε να την οδηγήσει ψηλά, απογοητεύοντας το πιστό κοινό της. Στις 14 Μαρτίου του 2012 οι Νικς απολύουν τον Ντ’ Αντόνι και δίνουν το χρίσμα στον Μάικ Γούντσον. Επόμενος σταθμός της καριέρας του θα είναι όπως όλα δείχνουν το Λος Άντζελες και οι Λέικερς.

Ασίσταντ στην Εθνική

Από το 2006 κι έπειτα ο Μάικ Ντ’ Αντόνι βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, ως βοηθός του Μάικ Σιζέφσκι. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας  του έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και του 2012 στο Λονδίνο και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας τον Σεπτέμβρη του 2010.

Επίθεση επτά δευτερολέπτων

Αν φημίζεται για κάτι ο Ντ’ Αντόνι είναι για το γεγονός ότι επιθυμεί οι παίκτες του να παίζουν γρήγορα και θεαματικά στην επίθεση. «Επίθεση επτά δευτερολέπτων ή λιγότερων» χαρακτήρισαν στις ΗΠΑ τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν ταχύτατες επιθέσεις οι ομάδες του 61χρονου άσου.

Την ίδια ώρα δεν θεωρείται και ο πιο ειδικός στον τομέα της άμυνας. Όλες οι ομάδες του αντιμετώπιζαν σοβαρά αμυντικά προβλήματα, μιας και ο έμπειρος κόουτς προτιμά να δίνει βαρύτητα στην επίθεση και το θέαμα.

Η «ρετσινιά» των πλέι οφ

Αν έχει ένα απωθημένο ο Μάικ Ντ’ Αντόνι αυτό δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος ή έστω την παρουσία στους τελικούς. Για δύο διαδοχικές σεζόν οι Σανς έχασαν στους τελικούς της δυτικής περιφέρειας, την πρώτη φορά από το Σαν Αντόνιο –με τους Σπερς να έχουν πάντως εύνοια από τη διαιτησία-, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά από τους Ντάλας Μάβερικς.

Το 2007 τα «Σπιρούνια» απέκλεισαν ξανά το Φοίνιξ αυτή τη φορά στους ημιτελικούς της Ανατολής, ενώ την τελευταία σεζόν του Ντ’ Αντόνι στον πάγκο, το 2008, οι «Ήλιοι» έμειναν έξω από τον πρώτο γύρο από τον «κακό τους δαίμονα» τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Το ρίσκο

Η πρόσληψη του έμπειρου προπονητή από τους Λέικερς αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα, ενώ στη μοναδική ομάδα που είχε μεγάλη πίεση, τους Νιου Γιορκ Νικς, απέτυχε παταγωδώς.

Παράλληλα για να μπορέσει μία ομάδα να φτάσει εκεί που θέλουν οι Λέικερς –αποκλειστικός στόχος η κατάκτηση του τίτλου- θα πρέπει να παίξει και άμυνα, κάτι που δεν συνηθίζουν οι ομάδες του προπονητή Ντ’ Αντόνι.

Βέβαια όλα θα κριθούν στα παρκέ και ο άλλοτε προπονητής της Μπενετόν Τρεβίζο θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι όσοι τον αμφισβητούν κάνουν λάθος και έχει τις ικανότητες να οδηγήσει τους «λιμνάνθρωπους» ξανά στο πρωτάθλημα μετά το 2010.