• FIBA
  • Posted

Ντεμπούτο "Δράκου" με νίκη!

aus china

Η εποχή του "δράκου" στην Άπω Ανατολή άρχισε με νίκη! Ο Παναγιώτης Γιαννάκης άρχισε να μαθαίνει τους Κινέζους άμυνα και χάρη σε αυτή νίκησαν στο Περθ την Αυστραλία με 61-55 στο ντεμπούτο του Έλληνα προπονητή στον πάγκο της Εθνικής Κίνας.

Το παιχνίδι αυτό ήταν το πρώτο από τα δύο φιλικά μεταξύ των δύο ομάδων επί αυστραλινού εδάφους (το δεύτερο θα γίνει την Κυριακή), που γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους. Οι Αυστραλοί προετοιμάζονται για το Μουντομπάσκετ του χρόνου, όμως οι Κινέζοι έχουν πιο άμεσο στόχο, το Πανασιατικό Πρωτάθλημα, που θα γίνει τον Αύγουστο στις Φιλιππίνες και δίνει εισιτήρια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η Αυστραλία έπαιζε ουσιαστικά με τη δεύτερη ομάδα της, καθώς μόνο ο Άνταμ Γκίμπσον έπαιξε και πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αντίθετα ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε στη διάθεσή του έξι παίκτες από την περσινή ολυμπιακή ομάδα κι ανάμεσά τους τον Ουάνγκ Ζιζί, που ήταν και ο πρώτος σκόρερ των Κινέζων στο φιλικό με 17 πόντους.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει από τις πρώτες ανταποκρίσεις από το Περθ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης επέμεινε στην άμυνα. Χάρη σε αυτήν οι Κινέζοι κατάφεραν να απομονώσουν τον πιο ψηλό παίκτη των αντιπάλων, Λιουκ Νέβιλ, και ανάγκασαν τους Αυστραλούς να σουτάρουν... τούβλα από την περιφέρεια. Ούτε βέβαια οι Κινέζοι ήταν πολύ πιο εύστοχοι, όμως η παρουσία του Ζιζί μέσα στη ρακέτα ήταν καταλυτική. Και εν τέλει η νίκη που πέτυχαν ήταν σημαντική για το γόητρό τους, καθώς  μέχρι πρότινος οι Αυστραλοί τους είχαν... του κλώτσου και του μπάτσου. Όχι όμως με τον Γιαννάκη στον πάγκο...

Στο περιθώριο του αγώνα η ομοσπονδία της Αυστραλίας τίμησε έναν γνώριμό μας, τον Ματ Νίλσεν, ο οποίος μετά από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Εθνική ομάδα, 132 συμμετοχές και παρουσία σε τρία ολυμπιακά τουρνουά αποφάσισε να αποσυρθεί.