Πασαρέλα στο Μιλάνο!

spanoy bourousis

Καιρός ήταν! Ύστερα από μια σειρά μέτριων (έως κακών) εμφανίσεων, ο Ολυμπιακός έπαιξε ως... πρωταθλητής Ευρώπης στο Μιλάνο και δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει την Αρμάνι με 84-71. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να ρεφάρει και την ήττα από την Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ και να ταυτόχρονα να απομακρύνει τον κίνδυνο του... αποκλεισμού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ στα επόμενα ματς θα προσπαθήσει να πλασαριστεί σε μια καλύτερη θέση ενόψει του ΤΟΡ 16. Αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο σίγουρα θα τα καταφέρει, αφού πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση τη φετινή σεζόν.

Για άλλο ένα ματς ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο ηγέτης της ομάδας με 23 πόντους και 9 ασίστ, ενώ στα θετικά η εξαιρετική παρουσία του Δημήτρη Μαυροειδή, ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 13 πόντους (4/4 δίποντα) και 7 ριμπάουντ. Μαζί τους και ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος είχε πάρει το ρόλο του...σουτέρ έχοντας 5/6 τρίποντα.

Άλλωστε αυτό ήταν και το σημείο που ο Ολυμπιακός έκανε... πάρτι στο Μιλάνο ευστοχώντας σε 13 από τα 26 τρίποντα. Εξίσου διαβασμένος ήταν ο Μπαρτζώκας στην άμυνα, αφήνοντας τον Φώτση στο «μηδέν» (0/1 σουτ συνολικά) και τους Λάνγκφορντ, Χέρστον μακριά από τον καλό τους εαυτό τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» έχτιζαν τη διαφορά στο σκορ. Μόνο ο Μπουρούσης ήταν απειλητικός, αλλά τη στιγμή που η Αρμάνι προσπάθησε να επιστρέψει ο Σκαριόλο τον... είχε ξεχάσει στον πάγκο!

«Διαβασμένος» ο Ολυμπιακός

Το ξεκίνημα του Ολυμπιακού ήταν ιδανικό. Με τον Βαγγέλη Μάντζαρη να μην αφήνει τον Λάνγκφορντ να πάρει τη μπάλα στα χέρια του (σ.σ. μοναδική εξαίρεση η πρώτη φάση του αγώνα), τον Πρίντεζη να έχει αναχαιτίσει τη δράση του Φώτση και τον Παπανικολάου να βγάζει εκτός ματς τον Χέρστον μπόρεσε να πάρει διαφορά επτά πόντων (6-13) στο 4ο λεπτό. Πρώτα ο Σπανούλης και στη συνέχεια ο μαχητικός Μαυροειδής ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν στο πρώτο ξέσπασμα των «ερυθρολεύκων».

Τουλάχιστον μέχρι την αφύπνιση του Μπουρούση, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει εύκολους πόντους για λογαριασμό της Αρμάνι. Όταν άρχισε να παίρνει μπροστά και ο Λάνγκφορντ (από τη στιγμή που ο Μάντζαρης έκατσε στον πάγκο για μερικές ανάσες) οι Ιταλοί πραγματοποίησαν ένα σερί 8-0 και πήραν τα ηνία του αγώνα (14-13), ενώ διεύρυναν το επιμέρους σκορ και στο 11-2 με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 17-15 δύο λεπτά πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου.
Όμως μετά το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα, οι παίκτες ξύπνησαν στην άμυνα «έδεσαν» στην πεντάδα οι Λο, Άντιτς, Περπέρογλου, Χάινς, Σλούκας και έκλεισαν εκ νέου το δεκάλεπτο στο +7 (17-24) με σερί 9-0!Μέχρι εκείνο το διάστημα ο Ολυμπιακός είχε 6/13 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 6/7 βολές, ενώ η Αρμάνι (με τον Φώτση στο «μηδέν») μετρούσε 8/19 σουτ.

«Πρώτη» Πάουελ, αλλά... σούπερ Μπουρούσης

Στην δεύτερη περίοδο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε... δραματικά. Το run and gun παιχνίδι έπαψε να υπάρχει και οι δύο ομάδες αρκέστηκαν στο «πέντε εναντίον πέντε» και στις «γεμάτες» επιθέσεις των 24 δευτερολέπτων. Ο Ολυμπιακός είχε σοβαρό πρόβλημα στο σκοράρισμα με 0/4 δίποντα και 1/3 τρίποντα στο πρώτο εξάλεπτο ! Το γεγονός αυτό δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από την Αρμάνι που έφερε τη μπάλα μέσα στο καλάθι και με αιχμή του δόρατος του Μπουρούση (12π. στο πρώτο ημίχρονο), ο οποίος κέρδιζε το ένα φάουλ μετά το άλλο προηγήθηκε με 28-27!

Σ' εκείνο το διάστημα έκανε την πρώτη του εμφάνιση και ο Τζος Πάουελ (σ.σ. μετά και τα δύο φάουλ του Χάινς). Βέβαια ο Αμερικανός χρειάζεται (πολύ) χρόνο συμμετοχής αφού μέσα σε 01:23 είχε χρεωθεί με δύο φάουλ (σ.σ. μάλιστα το ένα ήταν επιθετικό και πάνω σε σκριν), ενώ είχε κάνει και ένα λάθος! Η ισορροπία στο ματς επανήλθε όταν ο Μπαρτζώκας επανέφερε την βασική του πεντάδα (Σπανούλης, Μάντζαρης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μαυροειδής). Μέσα σε τέσσερα λεπτά ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ένα επιμέρους 13-2 με τους Παπανικολάου και Πρίντεζη να παίρνουν τη σκυτάλη και να... εκτελούν έξω από τα 6.75μ. δίνοντας προβάδισμα στην ελληνική ομάδα με 40-30 (!) λίγο πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (41-36).

Ο Σπανούλης «μοίραζε» και οι ψηλοί έβαζαν

Αν και η Αρμάνι έδειχνε να επιστρέφει στο ματς, ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε τον αγώνα. Μόνο που αυτή τη φορά ο Σπανούλης προτίμησε να μην πάρει προσπάθειες αλλά να μοιράσει τη μπάλα στους συμπαίκτες του. Πρώτα στον Μαυροειδή ο οποίος έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τα «ερυθρόλευκα» και εν συνεχεία στους Χάινς και Παπανικολάου οι οποίοι τον... έβγαλαν ασπροπρόσωπο. Μάλιστα ο Αμερικανός πήρε στο 25' και το 3ο φάουλ του Μπουρούση, με αποτέλεσε να αποδυναμωθούν οι Ιταλοί κάτω από τα καλάθια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά έφτασε δύο φορές στους 12 πόντους (38-50 και 43-55), δείγμα της ανωτερότητας και του ρυθμού που είχε επιβάλει ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο.

Ο Μπαρτζώκας είχε τη δυνατότητα να ξεκουράσει τον Σπανούλη σε εκείνο το διάστημα και να εμπιστευθεί θέση στην πεντάδα ακόμα και στον Γκετσεβίτσιους. Η διαφορά παρέμενε σταθερά κοντά στους 10 πόντους, με τον Μαυροειδή να ήταν ο παίκτης του αγώνα με τους 13 πόντους που είχε σημειώσει και τα 10 ριμπάουντ που είχε μαζέψει μέχρι το 30' (50-59).

Το «τελείωσε» με συνοπτικές διαδικασίες

Το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου δεν ήταν... ενδεικτικό και της συνέχειας. Αν και η Αρμάνι έδειξε τη διάθεση να επιστρέψει στο ματς και να διεκδικήσει τη νίκη μειώνοντας στους έξι πόντους (53-59) στο 31' η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη! Σπανούλης και Παπανικολάου συνέχισαν να σκοράρουν έξω από τα 6.75μ. (13/26 τρίποντα ο Ολυμπιακός!!!!)δίνοντας διαφορά 15 πόντων (55-70) στα μέσα της τέταρτης περιόδου.

Η Αρμάνι δεν επέστρεψε ποτέ στο ματς, με τον Σκαριόλο να... ξεχνάει στον πάγκο τον Μπουρούση, ο οποίος ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του μέχρι τη στιγμή που διεκδικούσε κάτι καλύτερο στο ματς.

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 36-41, 50-59, 71-84

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (Σκαριόλο): Τζιακέτι, Χέρστον 15(2), Φώτσης, Κουκ 11(2), Κιότι, Μπουρούσης 16, Μέλι 2, Λάνγκφορντ 17(1), Τζεντίλε 3, Χέντριξ 4, Μπαζίλε 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 8, Λο 6, Άντιτς 7(1), Σπανούλης 23(5), Περπέρογλου, Σλούκας, Μαυροειδής 13, Πάουελ, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 7(1), Παπανικολάου 17(5), Μάντζαρης 3(1).