Χάθηκε η πρωτιά, όχι το πλεονέκτημα (pics)

Να χάσει την πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα είναι από δύσκολο έως και αδύνατον. Να τερματίσει στην 2η θέση είναι πιθανόν, αν και –πλέον- τα πάντα δεν εξαρτώνται από τον Ολυμπιακό. Όμως το να κόψει πρώτος το νήμα του ομίλου του στο ΤΟΡ-16 χάθηκε (σχεδόν και) μαθηματικά.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να γνώρισαν την ήττα από τη Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ με 90-77 αλλά στην ουσία δεν έχασαν και τίποτα.  Από την στιγμή που εκκρεμεί και το παιχνίδι της Παρασκευής στη Μόσχα μεταξύ Κίμκι-Σιένα, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να ελπίζει για την 2η θέση που θα του δώσει το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Με νίκη των Ρώσων τα πάντα θα κριθούν στο… μεταξύ ματς Ολυμπιακού-Σιένα την επόμενη εβδομάδα, αλλά σε περίπτωση νίκης των Ιταλών, οι  «ερυθρόλευκοι» θα περιμένουν ένα ακόμα στραβοπάτημά τους.

Πάντως στην αναμέτρηση του ΣΕΦ η Μπαρτσελόνα ήταν ανώτερη και αυτό φάνηκε τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει στο ματς και είχε πάρει το μομέντουμ του αγώνα. Όμως, οι «μπλαουγκράνα» όχι μόνο επέστρεψαν στο ματς, όχι μόνο διατήρησαν τη συγκέντρωσή τους, αλλά είχαν την υπομονή να πάνε σε απλές και οργανωμένες επιθέσεις, ξεκινώντας από την καλή τους άμυνα. Όπως ακριβώς και στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν και προηγήθηκαν με 10 πόντους διαφορά.

Αν και οι Σπανούλης, Πάουελ έκαναν φιλότιμες προσπάθειες όντας εκείνοι που έφεραν τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος (55-54) λίγο πριν από το τέλος της γ’ περιόδου, η Μπαρτσελόνα ευτύχησε να έχει σε μεγάλη μέρα τον Πιτ Μάικαλ, ενώ λειτούργησαν άψογα οι συνεργασίες των δύο ψηλών Τόμιτς-Λόρμπεκ, οι οποίοι «έβαλαν στα καλάθια» τους γηπεδούχους.

Με αυτά και με αυτά, οι Καταλανοί μπήκαν στο τέταρτο δεκάλεπτο με σκοπό να «καθαρίσουν» το ματς και πήραν προβάδισμα με 76-67 στο 34’ ρίχοντας τους τίτλους τέλους του ματς.

«Ζεστός» στην επίθεση, προβλήματα στην άμυνα

Από το ξεκίνημα του αγώνα η διάθεση του Ολυμπιακού να παίξει overplay τον Ναβάρο ήταν εμφανής. Ο Έισι Λο κυνηγούσε παντού τον Ισπανό σταρ και δεν τον άφηνε να πάρει ανάσα! Όμως και παρά το γεγονός ότι είχε… αφοπλιστεί το μεγάλο όπλο της Μπαρτσελόνα, εκείνος που έκανε τη ζημιά ήταν ο Πιτ Μάικαλ, ο οποίος ξεκίνησε πολύ «ζεστός» το παιχνίδι. Μάλιστα είχε πετύχει τους πρώτους 10 από τους 16 πόντους της ομάδας του και έδειχνε να μην… προβληματίζεται ιδιαίτερα από το μαρκάρισμα του Παπανικολάου. Βέβαια ο διεθνής φόργουορντ έφερε το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ολυμπιακό, που ήταν το δεύτερο φάουλ του Αμερικανού φόργουορντ τρία λεπτά πριν από το τέλος του α’ δεκαλέπτου.

Από εκεί και πέρα, οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν πολύ δυνατά στην επίθεση, με τους Σπανούλη και Πρίντεζη να έχουν πετύχει τους 14 από τους 20 πόντους της ομάδας του στην πρώτη περίοδο. Κι αν δεν υπήρχαν κάποια… αβίαστα λάθη από τον αρχηγό του Ολυμπιακού, η διαφορά θα μπορούσε να πάρει και μεγαλύτερες διαστάσεις. Βέβαια και η Μπαρτσελόνα είχε υποπέσει σε πολλά λάθη (7 έναντι 6) αλλά είχε πάρει τα επιθετικά ριμπάουντ.

Τι είχες (αμυντικό) Pick ‘n roll μου, τι είχα πάντα

Βέβαια η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού η «ζώνη» του Πασκουάλ άρχισε να προβληματίζει τους γηπεδούχους, οι οποίοι μετά το +5 στο 11’ (22-17) άρχισαν να χάνουν τον ρυθμό και την Μπαρτσελόνα να βρίσκει τις επιθετικές λύσεις στα πρόσωπα των υπολοίπων (Ουάλας, Λόρμπεκ, Γιασικεβίτσιους). Παρότι Ναβάρο και Μάικαλ έμεναν στον πάγκο, οι «μπλαουγκράνα» μπόρεσαν να επιστρέψουν στο ματς και με ένα επιμέρους 12-4 να προηγηθούν με 29-26 ύστερα από «γκολ-φάουλ» του Γιασικεβίτσιους. Έκτοτε απλώθηκε και ο προβληματισμός στον Ολυμπιακό.

Κι όσο οι παίκτες της ομάδας δεν έβρισκαν στόχο έξω από τα 6.75μ. (0/5 τρίποντα) δεν είχαν την… απάντηση στα τρίποντα της Μπαρτσελόνα που με δύο συνεχόμενες «βόμβες» (των Χουέρτας, Λόρμπεκ) και ένα δίποντο του Ουάλας προηγήθηκε με εννέα πόντους (30-39 στο 17’) και έδειχνε να ελέγχει απόλυτα το ματς. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαθαν ολική… καθίζηση έχοντας χάσει τα ριμπάουντ (14-9), ενώ δεν μπορούσαν να ευστοχήσουν από μακρινή απόσταση.

Τα ξεσπάσματα των Σπανούλη (10π., 3/5διπ., 0/1τρ., 4/4β.) δεν στάθηκαν αρκετά αφού ταυτόχρονα μετρούσε και 5 λάθη, ενώ ο Πάουελ –παρά το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικός στην επίθεση με 8 πόντους και 4/4 σουτ- υστερούσε πολύ στην άμυνα. Σε αυτό το ματς φάνηκε και το πρόβλημα στη θέση «5» αφού από ένα σημείο και μετά οι Λόρμπεκ, Τόμιτς εκμεταλλεύτηκαν την υψομετρική διαφορά και έπαιρναν εύκολα τη μπάλα στο low post σε καταστάσεις pick ‘n roll.

Ολική επαναφορά

Όποιος παρακολούθησε το ματς ή βρέθηκε μέσα στο ΣΕΦ, κατάλαβε μετά το πρώτο λεπτό του β’ ημιχρόνου ότι το σκηνικό του αγώνα θα παρέμενε ίδιο. Πόσω μάλλον όταν η Μπαρτσελόνα βρέθηκε στο +12 (48-36) και έδειχνε να είναι το απόλυτο αφεντικό του ματς. Όχι για πολύ. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο «χαλύβδωσε» την άμυνά του αλλά δεν άφηνε τους παίκτες του Πασκουάλ να αλλάξουν καλά-καλά μία πάσα!! Αποτέλεσμα; Να τρέξει στο transition, την ώρα που ο Τζος Πάουελ έμοιαζε… ανίκητος μέσα στη ρακέτα. Με τον Αμερικανό να παίρνει τη μπάλα χαμηλά στο καλάθι και να νικάει κατά κράτος τους ψηλούς της Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά και με ένα σερί 9-0 πλησίασε στους 3 πόντους (45-48). Σ’ εκείνο το διάστημα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν… στραγγαλίσει τους Ισπανούς, με τον Γιώργο Πρίντεζη να πεισμώνει και με δεύτερες ή τρίτες προσπάθειες να βρίσκει τον στόχο.

Όμως εκείνος που έκανε τη μεγάλη διαφορά δεν ήταν άλλος από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έμεινε… αλάνθαστος μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ενώ ευστόχησε και στο πρώτο τρίποντο του Ολυμπιακού ύστερα από εννέα άστοχα! Και τι… τρίποντο! Ήταν η στιγμή που η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε εκ νέου το προβάδισμα με 55-54 και όλα έδειχναν ότι το μομέντουμ ήταν… ερυθρόλευκο. Μάλιστα οι ψηλοί της Μπαρτσελόνα είχαν φορτωθεί με φάουλ, αλλά το κομβικό σημείο του αγώνα ήταν το αντιαθλητικό φάουλ του Τόμιτς και η τεχνική ποινή που ακολούθησε στον Γιασικεβίτσιους.

Κομβικό σε βάρος του Ολυμπιακού αφού οι Χάινς και Σπανούλης είχαν 0/4 βολές (!!) ενώ συνεχίστηκε η αστοχία από μακρινή απόσταση. Αποτέλεσμα; Αντί να πάει η διαφορά στο +5 (60-59 ήταν το σκορ), η Μπαρτσελόνα έκλεισε το δεκάλεπτο με το προβάδισμα (62-63)

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-46, 62-63, 77-90

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 4, Λο 6, Άντιτς 7 (1), Σπανούλης 23 (1), Περπέρογλου 2, Σλούκας 2, Πάουελ 15 (7/8διπ.), Πέρκινς 2, Πρίντεζης 16 (7ριμπ.,, 0/5τρ.), Παπανικολάου.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα 2, Χουέρτας 5 (1), Ναβάρο 10, Γιασικεβίτσιους 6 (1), Τοντόροβιτς, Ουάλας 6 (2), Ινγκλις 2, Ραμπασέδα, Λόρμπεκ 21 (2), Τζαουάι 8, Μάικαλ 20, Τόμιτς 10.

663928

663912663974

663981

663928

663971

663983

663992663990