Άμυνα... εσωτερικού

Ο Παναθηναϊκός παίζει σούπερ άμυνα φέτος, αλλά μόνο στην Ελλάδα! Οι επιδόσεις του στην Α1 ως τώρα είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με αυτές της τελευταίας πενταετίας του Ομπράντοβιτς. Όμως στην Ευρωλίγκα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εκεί ο Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη είναι χειρότερος αμυντικά από τον Παναθηναϊκό των πέντε τελευταίων χρόνων! Το Basketnews επιχειρεί να ερμηνεύσει αυτό το παράδοξο και ταυτόχρονα περιμένει τον Μάικ Μπατίστ να έρθει και να τιμηθεί από την ΚΑΕ την Παρασκευή. Επιστρέφει ο Σχορτσανίτης με Φενέρ.

Οι 41 πόντοι που δέχθηκε την Κυριακή από το Περιστέρι είναι οι λιγότεροι που έχει δεχθεί ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του στην Α1. Επιβεβαίωσαν δε ότι φέτος οι "πράσινοι" έχουν εξαιρετικές αμυντικές επιδόσεις, άλλωστε έχουν κρατήσει άλλη μία ομάδα κάτω από τους 50 πόντους (τον Ηλυσιακό, που σκόραρε 49), ενώ μόνο ο Ίκαρος έχει πετύχει εις βάρος τους περισσότερους από 70 πόντους (72).

Το "τριφύλλι" έχει μέχρι στιγμής την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, καθώς δέχεται μόλις 57,5 πόντους ανά αγώνα και η επίδοσή του αυτή είναι μακράν η καλύτερη από τις αντίστοιχες επιδόσεις που είχε ο Παναθηναϊκός στην κανονική περίοδο της Α1 τα πέντε τελευταία χρόνια του Ομπράντοβιτς στην ομάδα.

2012-13: 57,5
2011-12: 68,8
2010-11: 63,8
2009-10: 67,2
2008-09: 69,1
2007-08: 72,3

Στον αντίποδα, η φετινή αμυντική επίδοση του Παναθηναϊκού στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας είναι από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων. Δέχεται 73,6 πόντους ανά αγώνα και μόνο τη σεζόν 2007-08, οπότε έφτασε ως το Top 16, δεχόταν περισσότερους (74,1).

2012-13: 73,6
2011-12: 72,1
2010-11: 70
2009-10: 71,2
2008-09: 72,5
2007-08: 74,1

Το παράδοξο δεν είναι ότι ο Παναθηναϊκός παίζει καλύτερη άμυνα στην Ελλάδα απ' ό,τι στην Ευρωλίγκα. Αν δείτε τους δύο πίνακες, θα διαπιστώσετε ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και είναι εν πολλοίς φυσιολογικό. Το επίπεδο της Α1 είναι πολύ κατώτερο από αυτό της Ευρωλίγκας κι έτσι είναι λογικό η "πράσινη" άμυνα να είναι πιο αποτελεσματική απέναντι στους εντός των συνόρων αντιπάλους, που είναι σαφώς υποδεέστεροι των εκτός των συνόρων.

Το παράδοξο είναι ότι φέτος υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις αμυντικές επιδόσεις της Α1 και της Ευρωλίγκας. Μια σύγκριση ανάμεσα στους δύο πίνακες δείχνει ότι η συνήθης απόκλιση την τελευταία πενταετία του Ομπράντοβιτς κυμαινόταν ανάμεσα στους 3,5-4 πόντους ανά αγώνα, με πιο μεγάλη αυτή της περιόδου 2010-11, που ήταν 6,2 πόντοι. Φέτος η απόκλιση στις αμυντικές επιδόσεις Α1 και Ευρωλίγκας έχει εκτιναχθεί στους 16,1 πόντους!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο Παναθηναϊκός φέτος έχει κατεβάσει το ρυθμό του στην Ελλάδα και αντίθετα τον έχει ανεβάσει στην Ευρωλίγκα! Οι "πράσινοι" κάνουν φέτος μόλις 69,5 επιθέσεις ανά αγώνα της Α1, τέσσερις λιγότερες σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν (73,5) κι ενώ δεν είχαν πέσει κάτω από τις 71 την τελευταία πενταετία του Ομπράντοβιτς. Αυτό σημαίνει ότι και οι αντίπαλοί του κάνουν αντίστοιχα λιγότερες επιθέσεις, με δεδομένο ότι εδώ και έξι χρόνια κάνει περίπου τον ίδιο αριθμό λαθών ανά αγώνα (14), άρα "χαρίζει" πάνω κάτω τον ίδιο αριθμό επιθέσεων. Επομένως είναι λογικό να εμφανίζει καλύτερη αμυντική συμπεριφορά. Διότι λιγότερες επιθέσεις σημαίνουν και λιγότερους πόντους.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά την Ευρωλίγκα, αλλά από την... ανάποδη. Ο Παναθηναϊκός κάνει φέτος 71,5 επιθέσεις ανά αγώνα, μία παραπάνω σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και δύο λιγότερες σε σχέση με τις 73,5 που έκανε τη σεζόν 2007-08. Αυτό σημαίνει ότι και οι αντίπαλοί του κάνουν περισσότερες επιθέσεις, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που φέτος υποπίπτει σε πάρα πολλά λάθη, 17,3 ανά αγώνα. Σχεδόν πέντε περισσότερα από όσα έκανε πέρυσι (12,7) και τρία περισσότερα από τη σεζόν 2007-08 που έκανε τα περισσότερα της τελευταίας πενταετίας (14,6). Δηλαδή οι "πράσινοι" παίζουν πιο γρήγορα, "χαρίζουν" και πιο πολλές επιθέσεις, άρα είναι λογικό να δέχονται και περισσότερους πόντους.

Η διαφορά μάλιστα σε σχέση με την τελευταία πενταετία είναι ότι φέτος κάνει λιγότερες επιθέσεις Α1 και περισσότερες στην Ευρωλίγκα. Ακριβώς το αντίθετο με ό,τι γινόταν στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς. Κι αυτό εξηγεί την πολύ μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται στις αμυντικές επιδόσεις του "τριφυλλιού" εντός και εκτός συνόρων.

Τιμή στον Μπατίστ

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά την Τρίτη την προετοιμασία για τον αγώνα με την Φενερμπαχτσέ, τον οποίον όλοι περιμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία, καθότι στο ΟΑΚΑ θα επιστρέψει ένας φίλος. Ο Μάικ Μπατίστ θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος του "τριφυλλιού" μπροστά στο κοινό που τον λάτρεψε και τον αποθέωσε επί 9 χρόνια και ο Παναθηναϊκός δεν τον ξεχνά. Όπως ενημερώνει η ΚΑΕ, έχει ετοιμάσει ένα βίντεο με τα χάιλαιτ της καριέρας του "Μιχάλη" με τα πράσινα και θα το προβάλει στο ημίχρονο του αγώνα, οπότε και θα βραβεύσει τον Μπατίστ.

Στο παιχνίδι της Παρασκευής αναμένεται να επιστρέψει μετά από απουσία δύο εβδομάδων ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει ατομικές προπονήσεις και από την Τρίτη θα μπει στο πρόγραμμα των υπολοίπων.