Αχ, αυτά τα ριμπάουντ...

Laprovittola

Ο Παναθηναϊκός άργησε να «ξυπνήσει» στο δεύτερο ημίχρονο και παρά την προσπάθεια που έκανε να γυρίσει το παιχνίδι, γνώρισε την ήττα από την Μπαρτσελόνα με 85-82 έχοντας πετάξει στα σκουπίδια μια μεγάλη ευκαιρία.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Παναθηναϊκός έχασε το ματς όπως και στο Μιλάνο αλλα η προσπάθεια που κατέβαλε στα τελευταία λεπτά βγάζοντας έντονα το «refuse to lose» εκεί που όλα έμοιαζαν χαμένα (72-81 στο 39') του αφήνει στο τέλος μια γλυκόπικρη γεύση από το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ.

Ναι μεν έχασε με 85-82 αλλά στο τέλος της ημέρας θα έχει να θυμάται την προσπάθεια. Όχι όμως και το κάκιστο διάστημα από το 21' έως και το 39' όταν και είδε την Μπαρτσελόνα να του δίνει ένα... καλό μάθημα έχοντας κάνει την ολική ανατροπή στο ματς!

Το 52-41 του 21' υπέρ του Παναθηναϊκού έγινε 64-72 στο 32' με την Μπαρτσελόνα η οποία κράτησε διαφορά εννέα πόντων έως και το τελευταίο λεπτό. Από εκείνο το σημείο και μετά οι παίκτες του Πρίφτη «ξύπνησαν» αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν πολύ αργά, αν και ο Νέντοβιτς -παρά τις κακές προϋποθέσεις- είχε το τελευταίο σουτ... προσευχή για την ισοφάριση και την παράταση.

Οι «πράσινοι» είχαν μόλις 2/14 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ το στοιχείο που στοίχισε περισσότερο ήταν πολλά χαμένα ριμπάουντ, από τα οποία η Μπαρτσελόνα έβρισκε σκορ και με αυτόν τροπο γύρισε το παιχνίδι και πήρε το μομέντουμ. Ο Νέντοβις είχε 18 πόντους ενώ βοήθησαν και οι Παπαπέτρου με Σαντ-Ρος. Για την Μπαρτσελόνα ο Λαπροβίτολα έκανε την ζημιά με τα μακρινά του σουτ (4/8τρ.) ενώ ο Μίροτιτς (20π., 7ριμπ., 4ασ.) χρησιμοποίησε μυαλό και εμπειρία όταν έπρεπε.

Το ματς

Τα 2/2 τρίποντα του Λαπροβίτολα στο ξεκίνημα του αγώνα, σε συνδυασμό με δύο «ποσταρίσματα» των παικτών του Γιασικεβίτσιους ανάγκασε τον Πρίφτη να αναθεωρήσει τα πλάνα του όσον αφορά την άμυνα «ζώνης» καθώς ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μόλις στο 2ο λεπτό να «κυνηγάει» στο σκορ με 2-10. Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να σκοράρουν εντός παιδιάς έχοντας ξεκινήσει το παιχνίδι με 0/5 σουτ! Ο Παπαπέτρου ήταν ο μοναδικός που ξεκίνησε «ζεστός» καθώς με δικές του προσπάθειες κατάφερε το «τριφύλλι» να μειώσει σε 10-14 αλλά και πάλι οι περισσότερες και πιο αξιόπιστες λύσεις της Μπαρτσελόνα, την έφεραν στο +9 (12-21) λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου.

Όμως ένα επιμέρους 14-5 των «πρασίνων» χάρη στην καλή τους άμυνα έστειλε τις δύο ομάδες στους πάγκους για το πρώτο δεκάλεπτο στο 26-26. Ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός είχε 7/13 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 6/7 βολές, 7-3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και μόλις 2 λάθη. Στο ίδιο διάστημα η Μπαρτσελόνα είχε 5/9 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 1/2 βολές, 6-1 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 3 λάθη. Ο Λαπροβίτολα ήταν εκείνος που έκανε την μεγαλύτερη ζημιά με 11 πόντους ενώ οι Παπαπέτρου και Παπαγιάννης είχαν από επτά πόντους ο καθένας.

Από τη στιγμή που οι «πράσινοι» είχαν πάρει το «μομέντουμ», φρόντισαν και να το εκμεταλλευτούν. Και παλι χάρη στην καλή τους άμυνα, τις γρήγορες αντιδράσεις και το γεγονός ότι δυσκόλευαν ακόμα και τις πάσες των Ισπανών. Την ίδια ώρα ο Νεμάνια Νέντοβιτς είχε προσφέρει πολλές λύσεις και μαζί με τους δύο «αρχηγούς» της ομάδας έφερε τον Παναθηναϊκό στο +13 για πρώτη φορά (48-35)! Ουσιαστικά το συνολικό επιμέρους από το -9 ήταν 36-14 σε διάστημα 10 λεπτών! Κάποιες ωστόσο βιαστικές επιλογές στο τέλος έδωσαν την ευκαιρία στους «μπλαουγκράνα» να μειώσουν σε 49-41 με τη λήξη του πρώτου ημίχρονου. Η ελληνική ομάδα είχε 12/21 δίποντα, 4/11 τρίποντα, 13/17 βολές, 13-6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και μολις 3 λάθη, ενώ η Μπαρτσελόνα μέτρησε αντίστοιχα 8/20 δίποντα, 6/14 τρίποντα, 7/8 βολές, 11-6 ριμπάουντ, 11 ασίστ αλλά και επτά λάθη στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η διαφορά έφτασε και πάλι στο +11 για τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου (52-41 στο 21') αλλά στη συνέχεια οι βιαστικές επιλογές στην επίθεση του Παναθηναϊκού (και δη του Μέικον) έδωσαν την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να πλησιάσει σε 52-48 και 54-50 στο 23' και να κάνει εκ... νέου το παιχνίδι ντέρμπι. Μάλιστα ένα τρίποντο του Λαπροβίτολα στο 25' έφερε την Μπαρτσελόνα σε απόσταση αναπνοής (54-53) για να ακολουθήσει το καλάθι του Μίροτιτς για το εκ νέου προβάδισμα των φιλοξενούμενων (54-55) και στη συνέχεια για το +3 (56-59) έχοντας ολοκληρώσει επιμέρους 16-2 σε διάστημα τεσσάρων λεπτών.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων η εικόνα του αγώνα είχε αλλάξει άρδην υπέρ της Μπαρτσελόνα καθώς βρέθηκε πολύ γρήγορα στο +8 (64-72 στο 32'). Όπως στο Μιλάνο, έτσι και στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει στα αποδυτηρια το καλό πρόσωπο του πρώτου ημιχρόνου αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα στην επίθεση, ενώ στην άμυνα οι παίκτες του Πρίφτη έχαναν το ένα αμυντικό ριμπάουντ μετά το άλλο και κάπως έτσι οι φιλοξενούμενοι είχαν γίνει τα... αφεντικά του παρκέ. Στο τέλος προσπάθησε να κάνει την ανατροπή αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν πολύ... αργά για την ελληνική ομάδα.

Τα δεκάλεπτα: 26-26, 49-41, 64-68, 82-85