• Α1
  • Posted

Τουβλ-Άρης!

aris paok

Στην... τουβλομαχία του Αλεξάνδρειου ο Άρης ήταν πιο ψύχραιμος και κατάφερε στις λεπτομέρειες να νίκησει τον ΠΑΟΚ με 62-57 και να πάρει τον αγώνα της 2ης αγωνιστικής, που είχε διακοπεί και πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να επαναληφθεί.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα και κατάφερε στο πρώτο πεντάλεπτο να προηγηθεί με 14-5 βρίσκοντας χώρους μέσα στη ρακέτα του Άρη που του επέτρεψαν να πετύχει αρκετά εύκολα καλάθια. Παράλληλα ήταν αποτελεσματικός και στην άμυνά του. Παρ' όλα αυτά ο Άρης βρήκε τρόπο να αντιδράσει γρήγορα. Πίεσε περισσότερο στην άμυνά του και με τους Νέιμικ, Βεζένκοφ να βρίσκουν και να αξιοποιούν κάποια ελεύθερα σουτ, όχι μόνο ροκάνισε τη διαφορά, αλλά πέρασε και μπροστά λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου (19-17), έχοντας τρέξει ένα σερί 14-3.

Από εκεί και πέρα, όμως, το παιχνίδι εξελίχθηκε σε διαγωνισμό... τούβλων. Οι δύο ομάδες, παίζοντας σωστή και αποτελεσματική άμυνα στα πικ εν ρολ, προστάτεψαν τις ρακέτες τους κλείνοντας όλους τους διαδρόμους σε αυτές. Καθώς μάλιστα δεν υπήρχαν παίκτες ούτε στον Άρη ούτε στον ΠΑΟΚ για να ποστάρουν, ο μόνος εναλλακτικός τρόπος επίθεσης και για τις δύο ομάδες ήταν τα τρίποντα. Μόνο που αυτά δεν έμπαιναν. Στο τέλος του πρώτου μέρους ο Άρης είχε 1/11 και ο ΠΑΟΚ 3/13 έξω από τη γραμμή των 6.75μ., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το σκορ να μείνει χαμηλά. Ο Άρης, που λόγω της αστοχίας του δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ούτε την κυριαρχία του στα ριμπάουντ (μάζεψε 10 επιθετικά στο πρώτο ημίχρονο), προηγήθηκε μόλις με 29-27 και οι λογαριασμοί των δύο "αιωνίων" παρέμεναν ανοικτοί.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο 'Αρης με τρίποντο του Πάσαλιτς και καλάθι του Ριντ ξέφυγε με 34-27, αλλά ο ΠΑΟΚ γρήγορα επέστρεψε, επειδή ο Πάσαλιτς το παράκανε στην επίθεση των "κιτρίνων" κι επειδή οι Κάρτερ και Μαργαρίτης έβαλαν δύο τρίποντα. Μαζί με κάποιες καλές προσπάθειες του Βον ο "δικέφαλος" πέρασε μπροστά με 36-34 στο 25' και έδωσε το κίνητρο στον Άρη να ξαναπεράσει μπροστά.

Με καλή άμυνα μέσα στη ρακέτα και με τους Αντεγκμππογε και Μούρτο να δίνουν λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ ο Άρης προηγήθηκε με 45-38 στο 28', παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να ξεφύγει περισσότερο. Αντιθέτως ο ΠΑΟΚ με Μαργαρίτη και Βον μείωσε 48-45 στο τέλος της περιόδου, εκμεταλλευόμενος και την αστοχία του Μούρτου από τη γραμμή των βολών, εξαιτίας της οποίας αχρηστέυτηκαν αρκετές επιθέσεις του Άρη.

Στην τελευταία περίοδο ο Άρης με την καλή άμυνά του κρατούσε τον έλεγχο του αγώνα και χάρη στις επιθετικές λύσεις που του έδωσαν ο Ριντ και ο Σίμτσακ κατάφερε στο 34' να προηγηθεί με 58-48. Όμως στα επόμενα 5,5 λεπτά πέτυχε μόλις δύο πόντους και έδωσε τη δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να ελπίζει. Παρ' ολα αυτά ο "δικέφαλος" δεν αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα. Και τούτο διότι ήταν το ίδιο άστοχος με τον αντίπαλό του.

Εν ολίγοις η εικόνα της τελευταίας περιόδου δεν διέφερε καθόλου από αυτήν που είχε το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Μια... τουβλομαχία άνευ προηγουμένου δηλαδή, καθώς οι δύο ομάδες επιδίδονταν σε σωρεία άστοχων τριπόντων, που δεν επέτρεπαν ούτε στον Άρη να ξεφύγει και να "καθαρίσει" ούτε στον ΠΑΟΚ να περάσει μπροστά. Είναι χαρακτηριστικό πως οι οι δύο ομάδες σούταραν μαζί 9/47 τρίποντα! Κι αυτό τα λέει όλα... Ο "δικέφαλος" κουτσά στραβά και με τον Κάρτερ να παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες, μείωσε 60-57 στο τελευταίο λεπτό, όμως ο Αμερικανός έχασε ένα κρίσιμο τρίποντο στη συνέχεια και ο Άρης με δύο βολές του Μούρτου "κλείδωσε" τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 29-27, 48-45, 62-57

Άρης: Πάσαλιτς 3(1), Ριντ 16(2), Τόμας, Χαρίσης 3, Βεζένκοφ 11, Νέιμικ 7, Μούρτος 7, Σίμτσακ 4, Αντεγκμπόγε 11.

ΠΑΟΚ: Λάνγκφορντ 12(2), Λιάπης, Κάρτερ 11(2), Τσόχλας 2, Δέδας, Μαργαρίτης 8(2), Όντουμ 9, Βον 11, Σαλούστρος 4.