Αρης και δεν είμαι καλά!

milosevic aris

Ένας Άρης... από άλλο πλανήτη κυριάρχησε απόλυτα στο ΟΑΚΑ και υποχρέωσε στην πρώτη φετινή ήττα στην Α1 την ΑΕΚ (83-74), η οποία στο πρώτο δύσκολο παιχνίδι τα έκανε... θάλασσα, παρά το ντεμπούτο του Κούπερ.

 Η ΑΕΚ φάνηκε να ξεκινά καλύτερα στο παιχνίδι παίρνοντας προβάδισμα έξι πόντων στο 5' (12-6), κυρίως χάρη στις προσπάθειες του Μιλόσεβιτς, ο οποίος βγήκε στο 8' και δεν έπαιξε ξανά σε όλο το ημίχρονο (για τιμωρία μάλλον...). Από εκεί και μετά, όμως, ο Άρης όχι απλώς ισορρόπησε, αλλά επέβαλε το ρυθμό του με όπλο του την άμυνα.

Ο Δημήτρης Πρίφτης επέλεξε να παίξει κλειστά για να περιορίσει τον Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε πρόβλημα απέναντι στον αθλητικό Χάγκινς, και άφησε τους παίκτες της ΑΕΚ να σουτάρουν τρίποντα. Κι αυτοί τα... έσπασαν. Στο πρώτο ημίχρονο είχαν 1/13 με χειρότερο τον Κάρτερ (0/5) κι αυτό φυσικά επέτρεψε στον Άρη αρχικά να τρέξει ένα σερί 12-2 και να προηγηθεί με 18-14 στο 8' και στη συνέχεια να εδραιώσει το προβάδισμά του.

Παίζοντας με διάφορα σχήματα, αφού ήταν υποχρεωμένος να προφυλαχθεί από τη φθορά των φάουλ, που ήταν μεγάλη στο πρώτο μέρος (Πελεκάνος, Χάγκινς και Ουότερς είχαν χρεωθεί ήδη με τρία φάουλ), ο Αρης συνέχιζε να είναι προσηλωμένος στην άμυνα και στην επιθεση έβρισκε λύσεις πότε από τον Ουότερς, πότε από τον Ουάιτ και πότε απο τον Χάγκινς. Έτσι οι "κίτρινοι" της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν να προηγούνται ακόμα και με διαφορά 7 πόντων (33-26 στο 15') πριν κλείσουν το ημίχρονο προηγούμενοι με 41-36.

Την ίδια στιγμή η ΑΕΚ προσπαθούσε να βρει λύσεις, αλλά η αστοχία της και η αδυναμία να περάσει την μπάλα μέσα στη ρακέτα τής δημιουργούσαν προβλήματα. Ο Ντι Τζέι Κούπερ δεν ξεκίνησε μεν στην αρχική πεντάδα, αλλά έπαιξε 15 λεπτά στο πρώτο μέρος κάνοντας φανερό πως χρειάζεται ακόμα προσαρμογή. Ο Μαυροειδής εδωσε κάποιες λύσεις στην αρχή της δεύτερης περιόδου με τα επιθετικά ριμπάουντ και τις βολές του, αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε προβλήματα στην άμυνα, ο Κάρτερ ήταν εκνευριστικά άστοχος και οι Μαυροκεφαλίδης, Χέρστον εκτός κλίματος αγώνα, όπως και ο Ντούσαν Σάκοτα, που έπαιξε αδικαιολόγητα πολύ. Κι αν η ΑΕΚ δεν είχε 15/22 βολές έναντι μόλις 7/8 του Άρη, θα ήταν πολύ πιο πίσω στο σκορ.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Άρης σόκαρε την ΑΕΚ. Με εξαιρετική άμυνα και τον Ουάιτ να... οργιάζει στην επιθεση έτρεξε ένα γρήγορο σερί 14-4 στα πρώτα 4', προηγήθηκε με 55-40 και "πάγωσε" το ΟΑΚΑ. Το χειρότερο για την ΑΕΚ, όμως ήταν ότι "πάγωσαν" και οι παίκτες της, που απέναντι στην εξαιρετικά στημένη άμυνα του Αρη δεν είχαν να αντιπαρατάξουν κάποιο συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Όποιος έπαιρνε τη μπάλα έκανε σουτ, που κατά κανόνα ήταν άστοχο, έτσι αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί του Άρη, που με τον Ουάιτ να είναι σε μεγάλη μέρα, τον Ξανθόπουλο να κουμαντάρει άριστα το παιχνίδι και τον Πελεκάνο να δίνει και αυτός λύσεις, μεγάλωνε συνεχώς τη διαφορά. Στο 29' η διαφορά άγγιξε τους 20 πόντους υπέρ του Άρη (68-48) και στο ΟΑΚΑ ο κόσμος άρχισε να γιουχάρει τους παίκτες της ΑΕΚ!

Σε εκείνο το σημείο ωστόσο με ένα τρελό τρίποντο του Κούπερ κι ένα κλέψιμο και καλάθι του Κάρτερ με τη λήξη της περιόδου άρχισε μια προσπάθεια ανατροπής της Ενωσης. Με τον Κάρτερ και τον Κούπερ να κάνουν σπουδαία δουλειά και τον Μαυροειδή να βοηθά πολύ κάτω από τα καλάθια η ΑΕΚ άρχισε να ροκανίζει σιγά σιγά τη διαφορά στην τελευταία περίοδο εκμεταλλευόμενη και το ότι ο Αρης έπαιζε λίγο βιαστικά και επιπόλαια στην επίθεση.

Στο 35' η ΑΕΚ έριξε τη διαφορά κάτω από τους 10 (64-73), λίγο αργότερα με τρίποντο του Σάκοτα μείωσε στους 8 (69-77), αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο. Ο Μακ Νιλ με τα καλάθια του και ο Ξανθόπουλος με την άμυνά του κράτησαν όρθιο τον Αρη, που έφυγε από το ΟΑΚΑ με μια πολύ μεγάλη νίκη (83-74), με την οποία έσπασε το αήττητο της ΑΕΚ.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 36-41, 53-69, 74-83.

ΑΕΚ (Σάκοτα): Κούπερ 12 (3), Παπαντωνίου, Σάκοτα 6 (2), Χέρστον 4, Μιλόσεβιτς 8, Μαυροκεφαλίδης 10, Κάρτερ 13, Κατσίβελης 6, Καλαμπόκης 4 (1), Μαυροειδής 11.

Άρης (Πρίφτης): Ξανθόπουλος 6, Πελεκάνος 7 (1), Ουάιτ 20 (2), Ουότερς 10 (1), Ζάρας 6, Χάγκινς 9, Κοέν 2, Μούρτος 6, Σίμτσακ 2, ΜακΝιλ 15 (1).

Η στατιστική του αγώνα, εδώ.